Podziel się wrażeniami!
Witam pierwszy raz na tym forum .
Mam od roku a33 ,sporadycznie używam lampę błyskową ale ostatnio w sylwetsra byłem zmuszony . Zwróciłem uwagę, że w traybie pełnego AUTO i lampa na "auto" aparat ustawia długi czas naświetlania , jak w trybie portretu nocą czy błysku wypełniającego. Oczywiście zdjęcia moga być poruszone. W serwisie powiedzieli mi że tak jest prawidłowo. Zawsze wydawało mi się że tryby auto są dla osób , które nie chcą wgłębiać się w "teorię fotografi" a chcą wykonać w miarę prawidłową "fotkę do albumu". Dlatego myślełem że w tym trybie aparat ustawia czasy w granicach 1/30 1/60, a tu zaskoczenie w ciemnym pokoju 1-2 sekundy. Czy u was jest tak samo? czy u mnie się coś pokiełbasiło. Nadmienię że ostatnio podłączałem swoją starą Sigmę EF500 super DG (lampa b.) , która niekoniecznie dobrze współpracowała z korpusem. Dlatego moje obawy czy z aparatem jest wszystko OK.
logard
Witaj,
W trybie AUTO zdajesz się zwyczajnie na to co sobie wybierze aparat, a on akurat wybiera np. scenę z ręki o zmierzchu...
A wystarczy ustawić P.
Lajam napisał(a):
A wystarczy ustawić P.
Z tym że Auto czy Auto+? Też mam tak samo, tzn na ogół w Auto zdjęć nie robię, ale kiedyś tam sprawdzałem i faktycznie tak jest, czy tam komuś dałem aparat z prośba zrób mi zdjęcia...
Teraz to zlecam aparatowi, aktywując wykrywacz uśmiechu.
Polecam tryby A lub S
Logard napisał(a):
Lajam napisał(a):
A wystarczy ustawić P.
wiem wiem. ale czasami aparat bierze dziecko albo co gorsza moja szanowna "małżowinka", której mówiłem żeby zawsze ustawiała auto a zdjęcie będzie OK.
Rzeczywiście tak jest, choć to dla mnie trochę dziwne, ale cóż jak się to mówi "ten typ tak ma" i już, bo innego uzasadnienia nie widzę. Sam rzadko używam AUTO (bez +) również lampę stosuję sporadycznie tak więc nie zwróciłem dotąd na to uwagi. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Logard napisał(a):
... ... mam od roku a33 ,sporadycznie używam lampę błyskową ale ostatnio w sylwetsra byłem zmuszony . Zwróciłem uwagę, że w traybie pełnego AUTO i lampa na "auto" aparat ustawia długi czas naświetlania