Podziel się wrażeniami!
... roku 2011 wg Czytelników Fotopolis.pl
jeśli coś znajduje się w torze wizyjnym między ostatnią soczewką(na niej również) obiektywu a matrycą to przy domknięciu przysłony(np f11) może to być widoczne na zdjęciu, dlatego podstawowy przyrząd jakim jest gruszka powinien znajdować się stale pod ręką
Mam do Pana prośbę, nie znam sie na testowaniu matryc pewnie jak większość na tym portalu, ale moim zdaniem A700 bije na głowę jakością obrazu A77. Nie piszę tego nie sprawdzając obu aparatów - przy identycznych ustawieniach robiąc RAWy obraz z A77 jest delikatnie mówiąc mydlany. sprawdziłem trzy A77 wszystkie z tym samym obiektywem 50/1,4 i jeśli Pan twierdzi że z matrycy A77 widzi więcej -może sprawa wzroku? ale proszę nie wciskac kitu innym.
Moim zdaniem A77 ma kilka przydatnych funkcji więcej od A700 ale do jakości obrazu dużo mu brakuje.
Pozdrawiam serdecznie
kmsony70 - byłbyś uprzejmy zamieścić jakieś zdjęcia na poparcie swojej śmiałej tezy?
Hm, to dziwne, posiadam oba aparaty i zdanie mam zgoła inne ! To że różnią się produkowanym obrazem to fakt ale jeżeli chodzi o ostrość no to tutaj się już nie zgodzę proszę Pana!
Te zdjęcia zostały wykonane jako RAWy i bez obróbki przekonwertowane jako JPEG i zmniejszone. Zdaję sobie sprawę że test wykonany w sklepie jest mało wiarygodny, ale na inny wiekszości śmiertelnjków nie pozwolą. Być może mając możliwość wykonania na zewnątrz kilkunastu zdjęć ? ....
kmsony70 napisał(a):
Te zdjęcia zostały wykonane jako RAWy i bez obróbki przekonwertowane jako JPEG i zmniejszone. Zdaję sobie sprawę że test wykonany w sklepie jest mało wiarygodny, ale na inny wiekszości śmiertelnjków nie pozwolą. Być może mając możliwość wykonania na zewnątrz kilkunastu zdjęć ? ....
Poza tym co napisał kris, wykonywanie testów z ogniskową 50mm, przy czasach rzędu 1/6 - 1/8 s z ręki, to jednak naraża wynik testu na małą wiarygodność - ów mydlany obraz może być zwyczajnie związany z poruszeniem aparatu.
Nie rozumiem tego testu kiedyś porównywałem dwa aparaty pod względem szumów, wysyłałem to znajomej aby oceniła który lepiej się prezentuje, nie skalowałem zdjęć, a skadrowałem podobny obszar (tak aby była ta sama rozdzielczość ) tylko wtedy taki test jest wiarygodny...
Powiedzmy robimy zdjęcie 700 "wycinam" kadr z regałem 800 x 800 i tak samo robię z 77, pozostaje jeszcze kwestia różnego wyostrzania....
Może dosyć zdrowo szumi 77 na wyższych czułościach, ale z drugiej strony ma ISO50 czego w 700 nie było, a 24mpx dają spore możliwości przy kadrowaniu.
============
Byłem ostatnio w BB w Sferze, ale za krótko i nie miałem czasu szukać SC, ale planuję tam raz jeszcze wycieczkę, właśnie w celu pomacania 77, przy okazji aż mnie korci aby zabrać swoją i zrobić podobny test, na 50/1,8 ten sam motyw na różnych czułościach, ciekawe jak się prezentuje w porównaniu z matrycą 16mpx. (jedna z najbardziej udanych matryc SONY ) zamieszczę wtedy tutaj to porównanie, ale według moim amatorskich procedur...
Jeszcze jedno mnie zainteresowało, zdjęcia mają te same czasy, są podobnie naświetlone, ponoć w Sony SLT traci się 1/3EV światła (w końcu musi jakoś działać czujnik fazowy ) zdjęcia mimo tych samych czasów są tak samo naświetlone...
Kris wiem że to teścik choć faktem jest że nie pomniejszone RAWy z A700 wyglądają lepiej, co widać nawet na tych małych JPEG. Chcąc wydać 5000 na nowszy model chcę mieć pewność że obraz jaki uzyskam będzie lepszy - w tym przypadku tej pewności nie mam. Takie same kadry wykonałem też A900 i są podobne do A700, i jak te z A700 wyglądaja dużo lepiej od A77. Robię zdjęcia amatorsko i do tego co robię (galeria Sony, kmsony70, do wglądu) przydatne funkcje typu; poziomica, histogram w wizierze,GPS czy ruchomy ekran bardzo by mi się przydały. Gdyby te funkcje miał A 900 nie zastanawiałbym sie nawet sekundy ale widząc jakość obrazu z A77 mam duże wątpliwości.
Prosze mi wierzyć kilka zdjęć wykonałem opierając aparat o ladę więc nie ma możliwości poruszenia aparatu, a efekt jest ten sam. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi jak mam sprawdzić inaczej A77 abym przekanał sie że to lepszy aparat od A700 ? Nie interesuje mnie kręcenie filmów, główny nacisk kładę na jakość obrazu.
Pozdrawiam
No ale pomniejsze musi być wyostrzone, a że jeden ma 12, a drugi 24mpixy, to nie da rady ot tak dobrze porównać obrazów.kmsony70 napisał(a):
Kris wiem że to teścik choć faktem jest że nie pomniejszone RAWy z A700 wyglądają lepiej, co widać nawet na tych małych JPEG