anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A77 -najlepszy aparat systemowy...

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

A77 -najlepszy aparat systemowy...

... roku 2011 wg Czytelników Fotopolis.pl

:c4

57 ODPOW. 57
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

ale podtrzymać trzeba mit im więcej pikseli tym mam lepsze zdjęcie, za 2-3lata będą 50mpx? 😕

Mit? Ja dostrzegam znacznie więcej szczegółu z 24 Mpix matrycy...oczywiście o lepszości zdjęcia ta ilość szczegółów nie decyduje, bo jak kadr jest słaby to nic nie ratuje fotki.

profile.country.pl_PL.title
bart_m26
Użytkownik

Lajam napisał(a):

Mit? Ja dostrzegam znacznie więcej szczegółu z 24 Mpix matrycy...oczywiście o lepszości zdjęcia ta ilość szczegółów nie decyduje, bo jak kadr jest słaby to nic nie ratuje fotki.

"Wąskim gardłem" będzie choćby optyka która nie będzie w stanie wykorzystać potencjału takiej matrycy, zresztą pewnych rzeczy się nie przeskoczy, trzeba iść na kompromisy. ("swięte" szumy, ważna DR )

Uważam że największą zaletą dużej ilości pikseli jest możliwość wręcz dowolnego kadrowania/przycinania.
Choć kto tam wie, za jakiś czas SLT77 stanieje do osiągalnego poziomu (teraz to nowość ) a mi to co daje 35 przestanie wystarczać i kupię tę lustrzankę... :c34

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

a mi to co daje 35 przestanie wystarczać i kupię tę lustrzankę... :c34

Jeśli zdecydujesz się na zmianę to prędzej z powodów ergonomicznych.. ;)
Mnie do dziś przerasta nawet pierwsza :c56 ...ale jak spojrzałem w wizjer FF to nastąpił dla mnie koniec i zapragnąłem czegoś takiego. :)

Oczywiście :c56 100 jest ze mną także. Nie sprzedam tego aparatu, a jak się popsuje to zapłacę za naprawę nawet mimo świadomości, że będzie przewyższać wartość aparatu ;)

oldguest
Początkujący

Lajam napisał(a):

Alfy700 tu nie bardzo można porównać, to była najlepsza lustrzanka Sony, miała jedną z lepszych matryc

Matryca :c56 A700 była taka sobie - jej pojemność tonalna w porównaniu choćby do tej 16Mpix powiedzmy, no...trochę słabo wypadała.

A najlepszą lustrzanką Sony jest :c56 900/A850. :c34

Tak, masz rację, tylko 900 i 850 to pełne klatki, a 700 i 77 i pozostałe to rozmiar APS-C więc inna klasa i trudno je porównywać. Chciałbym zobaczyć porównanie Nikona i Canona modeli w półce cenowej, czy klasie a77.
Kiedyś w Foto-Video, może z rok temu był świetny artykuł na temat różnic pomiędzy pełną klatka a APS-C, upakowaniu pixeli, pozornemu wydłużeniu ogniskowej, głębi ostrości, szumach itd.
Pzd
Antek

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

antonib napisał(a):

Tak, masz rację, tylko 900 i 850 to pełne klatki, a 700 i 77 i pozostałe to rozmiar APS-C więc inna klasa i trudno je porównywać

Rozmiar matrycy nie ma dla mnie znaczenia jeśli używamy słowa "lustrzanka". ;)

profile.country.pl_PL.title
bart_m26
Użytkownik

Przy okazji jestem bardzo ciekaw jaki aparat zostanie uznany za najlepszy w tym roku przez ten plebiscyt http://www.optyczne.pl/plebiscyt2011 wziąłem udział, nie muszę chyba mówić na który oddałem głos :c34

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany
Gucio50
Początkujący

Przy okazji jestem bardzo ciekaw jaki aparat zostanie uznany za najlepszy w tym roku przez ten plebiscyt http://www.optyczne.pl/plebiscyt2011 wziąłem udział, nie muszę chyba mówić na który oddałem głos :c34

To nie wybory w Rosji, gdzie jest porządek i wszystko z góry wiadomo.

Najlepszy aparat jaki miałem w ręku tego roku, z matrycą "nie full frame" to Mark IV, Canon, EOS-1D.
To kwestia indywidualna oczywiscie, ale jest o oczko lub lepiej, powyżej dowolnego Sony A w klasie APS-C, IMHO oczywiscie.
Niestety jest drogi, body kosztuje 16000, gdybym miał na zbyciu to kto wie, pewnie jednak nie.
Nie ma on AI jak Sony, ale jest niezwykle solidny i przewidywalny dla fotografujacego.
Nadzwyczaj starannie wykonany i itd itp.
Zdjęcia z tego Canona, a o to w sumie chodzi są "jakoś tak optycznie" lepsze.

Sony A55 i A77, to aparaty o "duszy kobiety", moja żona bardzo lubi 77tkę i obie Panie "się rozumieją".

Gucio50
Początkujący

... ... tylko trochę zniesmaczony że nadal trwa wojna na megapiksele, wolałbym na DR i szumy...no ale podtrzymać trzeba mit im więcej pikseli tym mam lepsze zdjęcie, za 2-3lata będą 50mpx? 😕

Kiedyś parę lat temu jak kupiłem pierwsze swoje Volvo z ABS, wszyscy znajomi byli zniesmaczenie.
Po prost zżerała ich zazdrosc i opowiadali różne głusstwa, często powtarzali brednie z telewizji lub tygodnika Motor.

A te 50mpix, to nie za 2 3 lata a juz . Zainteresuj sie nowymi aparatami Haselblad o matrycy 6*8cm 40Mpix i 50Mpix.
Future, future is now.

profile.country.en_PL.title
Yac-----
Początkujący

Gucio50 napisał(a):

A te 50mpix, to nie za 2 3 lata a juz . Zainteresuj sie nowymi aparatami Haselblad o matrycy 6*8cm 40Mpix i 50Mpix.
Future, future is now.

Ale to nie ma co porównywać. Oblicz sobie wymiary jednego piksela na cropie i na matrycy 6*8, różnica jest ponad 6-krotna. Podobne upakowanie pikseli będziesz miał dla ok 4mpx na cropie.

oldguest
Początkujący

Gucio50 napisał(a):

To nie wybory w Rosji, gdzie jest porządek i wszystko z góry wiadomo.

Najlepszy aparat jaki miałem w ręku tego roku, z matrycą "nie full frame" to Mark IV, Canon, EOS-1D.
To kwestia indywidualna oczywiscie, ale jest o oczko lub lepiej, powyżej dowolnego Sony A w klasie APS-C, IMHO oczywiscie.
Niestety jest drogi, body kosztuje 16000, gdybym miał na zbyciu to kto wie, pewnie jednak nie.
Nie ma on AI jak Sony, ale jest niezwykle solidny i przewidywalny dla fotografujacego.
Nadzwyczaj starannie wykonany i itd itp.
Zdjęcia z tego Canona, a o to w sumie chodzi są "jakoś tak optycznie" lepsze.

Sony A55 i A77, to aparaty o "duszy kobiety", moja żona bardzo lubi 77tkę i obie Panie "się rozumieją".

W pełni się z Tobą zgadzam, tylko jak sam napisałeś body za 16 tys, a moja alfa 77 z kitem kosztowała 5,2tys. I takich porównań nie możemy robić. Musimy oceniać w klasie, półce cenowej itd. W moim aucie w czasie deszczu klocki hamulcowe co 5 s zbliżają się do tarcz, żeby się ogrzać-czytaj osuszyć. Dzięki temu droga hamowania niemalże w każdych warunkach jest poniżej 37 m z 100km/h, ale klimatyzację mam tylko jednostrefową, więc alfa ma gorsze zdjęcia niż Canon Mark, ale ma AI. Takie porównania to typu AutoBild, gdzie porównuje się np.Polo 1.4 z Chevroletem 1.2 - niemieckie musi wygrać.
pzd
Antek