Podziel się wrażeniami!
Witam,
Radzić się chciałem jako świeżak i laik a od czytania fachowych stron już głowa puchnie
Naprawdę, koledzy, już nie wiem którą stronę w jakiej kolejności czytać, programy się mieszają, nastawienia się mieszają, ... dlaczego niektórzy mają na stałe ustawioną ostrość +3 i nasycenie +1, skoro aparat ma w korpusie i obiektywie ostrość automatyczną i manualną do ustawiania. To są jakieś dwie ostrości?
Ufff nie sądziłem, że zakup pierwszej lustrzanki poruszy taką lawinę nauki
Ale... jutro mam imprezę w domu - urodziny starszej siostry. Jeszcze nikt nie wie że mam lustrzankę i chciałbym dobrze wypaść. A nie chciałbym fotografować tylko na AUTO.
Możecie pomóc, doradzić tak jak "krowie na rowie", jakiego programu używać, jakich nastawień, gdzie ich szukać, co będzie najlepsze? kiedy czarno-białe a kiedy kolor?
Pomóżcie proszę.
Aha i jeszcze jedno - nie ma czegoś takiego jak sepia w tych aparatach prawda?
Witaj. Zacznę od końca
Filtry to do pudełka i do szuflady. Albo sprzedać.mszary napisał(a):
filtry to na dwór, prawda?
Nooo, kiedyś, to tę nauke należało przyswoić zanim się kupiło lustrzankę Było łatwiej, jak juz była. Niestety, fotografia to ogromny materiał, dużo wiedzy, którą warto przyswoić.. Ale nie wszystko naraz.mszary napisał(a):
nie sądziłem, że zakup pierwszej lustrzanki poruszy taką lawinę nauki
Jak nie czyjesz się zupełnie na siłach, to jednak na początek "auto" będzie najlepsze + programy tematyczne ewentualniemszary napisał(a):
Możecie pomóc, doradzić tak jak "krowie na rowie", jakiego programu używać, jakich nastawień, gdzie ich szukać, co będzie najlepsze?
Nawet więcej niż dwiemszary napisał(a):
To są jakieś dwie ostrości?
10zer napisał(a):
tryb M i jazda zrobisz wrażenie
To oczywiście żarty :smileymrgreen:PriQso napisał(a):
przydaloby sie by focil w RAW'ach
PriQso napisał(a):
zapomniałes dodać,że przydaloby sie by focil w RAW'ach
Spróbuj kombinacji CTRL+E
Zaznaczona ikonka służy do eksportu pliku RAW do JPG.
przełącz na P i już nie będzie auto jak przedstawisz zdjęcia rodzinie to i tak będą zachwyceni a z RAWami daj sobie spokój bo szkoda czasu przecież jeśli nawet będą chcieli odbitki to nie większe niż A4 , to ja pisałem amator
KURAK napisał(a):
przełącz na P i już nie będzie auto jak przedstawisz zdjęcia rodzinie to i tak będą zachwyceni a z RAWami daj sobie spokój bo szkoda czasu przecież jeśli nawet będą chcieli odbitki to nie większe niż A4 , to ja pisałem amator
na początek wystarczy zwykła picassa
RAW są super jeśli zależy Ci na maksymalnie idealnych zdjęciach, ponieważ masz tam możliwość zmiany wielu parametrów zdjęcia, które nie są dostępne (lub nie w takim zakresie) w JPG, jednakże słowo zmiana oznacza, że trzeba nad zdjęciem popracować , co jest czasami czasochłonne (przynajmniej na moim sprzęcie). Generalnie rawów używam do zdjęć nocnych i przy trudnym oświetleniu. Przy dobrym oświetleniu do zdjęć "dla siebie" spokojnie można od razu w JPG, należy tyko ustawić balans bieli, wyostrzanie właśnie, nasycenie, ekspozycję itd (pamiętać należy, że wyostrzanie takie zwiększa kontrast na krawędziach, trzeba więc ostrożnie - zrób zdjęcia przy różnym wyostrzaniu i porównaj w powiększeniu) .
Co do obiektywu, to nawet 35mm jest za wąsko na zdjęcia wewnątrz jak dla mnie, no ale jest to obiektyw jasny (35/1.8). Pamiętać należy jednak, że jasny obiektyw oznacza małą głębię ostrości (łopatologicznie - jeśli trzy osoby będą stały jedna za drugą i ostrość ustawisz na środkową osobę , to pierwsza i trzecia przy małej GO już będą nie ostre) , nawet przy 35 mm (plus mnożnik z racji wielkości matrycy), oraz o aberracjach (przy pełnym otworze widoczna) .
Co do zdjęć w pomieszczeniu - jeśli źródło światła jest "kolorowe" - ustaw balans bieli ręcznie
Poniżej nie obrobiony RAW i JPG po obróbce
Co do A500 i szumów - jak dla mnie czułości 1600 można spokojnie używać, zarówno kolorowa kaszka, jak i utrata szczegółów jest na zupełnie znośnym poziomie. Zwłaszcza jeżeli ma się wybór między zdjęciem zaszumionym a poruszonym.
Używam jej najczęściej ze względu na temat (koty&pomieszczenia) i dało się zrobić z tego i plakat, i nawet roll-up (z RAW-a, JPG w tej sytuacji bym się bała).