anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

850 i winietowanie

profile.country.pl_PL.title
olyszyn
Początkujący

850 i winietowanie

Witam,

posiadam Alpha 850 i od jakiegoś czasu zauważyłam że pojawiło się na moich zdjęciach winietowanie. Odesłałam aparat do serwisu, jednak serwis twierdzi, że jest to winietowanie w granicach normy i że jest ono NORMALNE! po kontakcie z Sony Europe aparat został ponownie sprawdzony przez serwis który w dalszym ciągu podtrzymuje swoje zdanie. Nie uważam żeby tak owe winietowanie było normalne w tej klasie aparatu.

Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Czy wasze aparaty również winietują?

32 ODPOW. 32
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

olyszyn napisał(a):

Poniżej zamieszczam zdjęcia białej kartki wykonane właśnie obiektywami serii G: 20mm f2.8 oraz 70-300mm f3.5-5.6. Na zdjęciach delikatnie podciągnięta jest ekspozycja i podbite czernie.

Kris już napisał o tym, że nie ma 20/2.8 z serii G, a ja dodam od siebie, że nie było obiektywu Minolta/Konica-Minolta ani Sony z zakresem 70-300 i ze światłem 3.5-5.6. :c63

Druga sprawa - mołagłbyś wytłumaczyć mi po co wyrównujesz ekspozycję i podbijasz czernie? Czemu ten zabieg miał służyć? Zmniejszeniu winietowania na pewno nie.

Piszesz także:

olyszyn napisał(a):

Posiadam bowiem obiektywy Konica Minolta, lecz tą to bardzo dobre profesjonalne obiektywy, kompatybilne z 850.

Potem wstawiasz:

olyszyn napisał(a):

poniżej zdjęcie "normalne" - zrobione obiektywem KM f3.5-4,5 28-85mm przy parametrach 28mm f3,5 l

Otóż ustalmy - nie Konica Minolta, a MINOLTA - to raz.
To nie jest ani bardzo dobry, ani profesjonalny obiektyw - to dwa.

Każdy obiektyw, nawet w minimalnym stopniu - będzie winietował - to trzy.

profile.country.PL.title
Mi.chel
Użytkownik

Panowie, chciałbym zauważyć, że zwracacie się do kobiety :-)
Po drugie, używałem dłuższy czas A850 i z żadnym z obiektywów FF z bagnetem A, przy żadnej wartości przysłony nie miałem tak dużej i tak nierównej winiety. Moim zdaniem jest to powód do niepokoju, bez względu na błędy merytoryczne dot. nazw/producentów obiektywów, popełniane przez olyszyn...

Michał Koziara
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Michel napisał(a):

przy żadnej wartości przysłony nie miałem tak dużej i tak nierównej winiety.

Dla mnie te zdjęcia są mało wiarygodne, szczególnie że zostały poddane obróbce podbijającej ten efekt.

Zdjęcie z Minolty 28-85 wygląda już zupełnie normalnie. Winieta nie razi w żaden sposób.

Do usunięcia w kilka sekund - proszę bardzo.

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Wyślij swój korpus jeszcze raz do serwisu - niech sprawdzą tym razem układ stabilizacji - bardzo możliwe, że jest uszkodzony - wróżę z fusów tj. ze zdjęć...

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Deviant zwrócił uwagę na możliwą przyczynę nierównej winiety.

Jednak w przypadku awarii systemu stabilizacji cały kadr ulegałby przesunięciu więc można sobie sprawdzić to w prosty sposób. Należy ustawić jakiś przedmiot idealnie w centrum kadru i sprawdzić czy nie uległ przesunięciu po wykonaniu zdjęcia.

Ja nadal uważam, że prezentacja winiety po zastosowaniu obróbki typu "podciąganie czerni" jest niemiarodajna.

Poniżej wycinek z testu obiektywu 70-200/2.8 G SSM jaki wykonał nasz kolega Marcin.

Pierwsze zdjęcie pokazuje oryginalny plik z ogniskowej 200mm przy f/2.8
Drugi plik ma podbite czernie i wyrównane potem lekko poziomy..

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Deviant napisał(a):

Wyślij swój korpus jeszcze raz do serwisu - niech sprawdzą tym razem układ stabilizacji - bardzo możliwe, że jest uszkodzony - wróżę z fusów tj. ze zdjęć...

Niestety, ale dokładnie o tym samym pomyślałem patrząc na nierówną winietę i tak mocną przy każdym obiektywie (jakby matryca nie była centralnie zamocowana w stosunku do osi optycznej obiektywu).

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Deviant napisał(a):

Deviant proszę Cię!!

Posiadam bowiem obiektywy Konica Minolta, lecz tą to bardzo dobre profesjonalne obiektywy, kompatybilne z 850

zrobione obiektywem KM f3.5-4,5 28-85mm

prawdziwe profesjonalne szkło, za jedyne 100-200zł - BOMBA!!

MASAKRA!!

Niestety, ale dokładnie o tym samym pomyślałem patrząc na nierówną winietę i tak mocną przy każdym obiektywie (jakby matryca nie była centralnie zamocowana w stosunku do osi optycznej obiektywu).

Piotrek proszę Cię!!

Jeżeli by tak było, to ciemniejsze były by tylko dwa narożniki, tu widać, że ewidentnie winietuje obiektyw, a różnicą na kartce może być spowodowana sposobem jej oświetlenia.

Teraz po Waszych radach serwis zostanie zbombiony za źle zamocowaną matrycę - bo oczywiście optyka jest profesjonalna i KM ;)

profile.country.pl_PL.title
olyszyn
Początkujący

tompac - jasne, krytykuj wszystkich i wszystko. dowartościowany?

czy kościół według Ciebie też krzywo oświetliłam?

Sony samo rekomenduje obiektywy zarówno KONICA jak i KONICA MINOLTA! To że teraz są to obiektywy tańsze, bo są na rynku od wielu lat robione jeszcze pod marką KONICA /KONICA MINOLTA nie ujmuje im na jakości. Poza tym nie pytam o to co uważacie na temat danego obiektywu tylko O WINIETĘ.

Lajam - zdjęcia bez podbijania czerni:

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

olyszyn napisał(a):

Poza tym nie pytam o to co uważacie na temat danego obiektywu tylko O WINIETĘ.

Wybacz, ale akurat obiektyw jest tu głównym winowajcą. Trudno nie odnosić się do optyki w kontekście poruszania tematu winietowania.

A winieta na zdjęciu Kościoła jest normalna - słaby obiektyw nie dał po prostu rady, szczególnie na maksymalnym otworze przysłony.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

olyszyn napisał(a):

tompac - jasne, krytykuj wszystkich i wszystko. dowartościowany?

czy kościół według Ciebie też krzywo oświetliłam?

Sony samo rekomenduje obiektywy zarówno KONICA jak i KONICA MINOLTA! To że teraz są to obiektywy tańsze, bo są na rynku od wielu lat robione jeszcze pod marką KONICA /KONICA MINOLTA nie ujmuje im na jakości. Poza tym nie pytam o to co uważacie na temat danego obiektywu tylko O WINIETĘ.

Trochę niesłusznie napadasz na Tomka. On zwrócił uwagę na błędy, jakie mogą powstać podczas fotografowania z bliska i do tego płaskich, jednobarwnych powierzchni (powinny być bardzo dokładnie oświetlone bo wychodzą potem różne kwiatki). Niezręczne było również Twoje stwierdzenie co do obiektywu 28-85/3,5-4,5. Jest to niezły obiektyw ale do klasy profesjonalnej to mu brakuje bardzo dużo.
To ja jeszcze mam pytanko - fotografujesz zoomem. Czy na każdej ogniskowej i każdej przysłonie jest takie samo winietowanie? Jeżeli możesz jutro wykonać kilka zdjęć np. nieba na ogniskowych 28 mm, 50 mm, 85 mm i dla każdej ogniskowej na przysłonach max otwartych, powiedzmy 8 i 16. Jeżeli dysponujesz dłuższym obiektywem to też powtórz te próby dla dłuższego obiektywu. Może to coś podpowie.