Podziel się wrażeniami!
Witam,
posiadam Alpha 850 i od jakiegoś czasu zauważyłam że pojawiło się na moich zdjęciach winietowanie. Odesłałam aparat do serwisu, jednak serwis twierdzi, że jest to winietowanie w granicach normy i że jest ono NORMALNE! po kontakcie z Sony Europe aparat został ponownie sprawdzony przez serwis który w dalszym ciągu podtrzymuje swoje zdanie. Nie uważam żeby tak owe winietowanie było normalne w tej klasie aparatu.
Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Czy wasze aparaty również winietują?
olyszyn napisał(a):
Poniżej zamieszczam zdjęcia białej kartki wykonane właśnie obiektywami serii G: 20mm f2.8 oraz 70-300mm f3.5-5.6. Na zdjęciach delikatnie podciągnięta jest ekspozycja i podbite czernie.
olyszyn napisał(a):
Posiadam bowiem obiektywy Konica Minolta, lecz tą to bardzo dobre profesjonalne obiektywy, kompatybilne z 850.
olyszyn napisał(a):
poniżej zdjęcie "normalne" - zrobione obiektywem KM f3.5-4,5 28-85mm przy parametrach 28mm f3,5 l
Panowie, chciałbym zauważyć, że zwracacie się do kobiety
Po drugie, używałem dłuższy czas A850 i z żadnym z obiektywów FF z bagnetem A, przy żadnej wartości przysłony nie miałem tak dużej i tak nierównej winiety. Moim zdaniem jest to powód do niepokoju, bez względu na błędy merytoryczne dot. nazw/producentów obiektywów, popełniane przez olyszyn...
Michel napisał(a):
przy żadnej wartości przysłony nie miałem tak dużej i tak nierównej winiety.
Wyślij swój korpus jeszcze raz do serwisu - niech sprawdzą tym razem układ stabilizacji - bardzo możliwe, że jest uszkodzony - wróżę z fusów tj. ze zdjęć...
Deviant zwrócił uwagę na możliwą przyczynę nierównej winiety.
Jednak w przypadku awarii systemu stabilizacji cały kadr ulegałby przesunięciu więc można sobie sprawdzić to w prosty sposób. Należy ustawić jakiś przedmiot idealnie w centrum kadru i sprawdzić czy nie uległ przesunięciu po wykonaniu zdjęcia.
Ja nadal uważam, że prezentacja winiety po zastosowaniu obróbki typu "podciąganie czerni" jest niemiarodajna.
Poniżej wycinek z testu obiektywu 70-200/2.8 G SSM jaki wykonał nasz kolega Marcin.
Pierwsze zdjęcie pokazuje oryginalny plik z ogniskowej 200mm przy f/2.8
Drugi plik ma podbite czernie i wyrównane potem lekko poziomy..
Deviant napisał(a):
Wyślij swój korpus jeszcze raz do serwisu - niech sprawdzą tym razem układ stabilizacji - bardzo możliwe, że jest uszkodzony - wróżę z fusów tj. ze zdjęć...
Deviant napisał(a):
tompac - jasne, krytykuj wszystkich i wszystko. dowartościowany?
czy kościół według Ciebie też krzywo oświetliłam?
Sony samo rekomenduje obiektywy zarówno KONICA jak i KONICA MINOLTA! To że teraz są to obiektywy tańsze, bo są na rynku od wielu lat robione jeszcze pod marką KONICA /KONICA MINOLTA nie ujmuje im na jakości. Poza tym nie pytam o to co uważacie na temat danego obiektywu tylko O WINIETĘ.
Lajam - zdjęcia bez podbijania czerni:
olyszyn napisał(a):
Poza tym nie pytam o to co uważacie na temat danego obiektywu tylko O WINIETĘ.
olyszyn napisał(a):
tompac - jasne, krytykuj wszystkich i wszystko. dowartościowany?
czy kościół według Ciebie też krzywo oświetliłam?
Sony samo rekomenduje obiektywy zarówno KONICA jak i KONICA MINOLTA! To że teraz są to obiektywy tańsze, bo są na rynku od wielu lat robione jeszcze pod marką KONICA /KONICA MINOLTA nie ujmuje im na jakości. Poza tym nie pytam o to co uważacie na temat danego obiektywu tylko O WINIETĘ.