Podziel się wrażeniami!
Witam,
użytkuję model 330 i podjąłem decyzję o jego sprzedaży jednak powstał problem co kupić ( a systemu nie zamierzam zmieniać ). Rozpatruję 580 ale nie będę ukrywał że trochę szkoda mi pieniędzy na dodatkowe 3 MP i 6 dodatkowych pól AF. Różnicę jaką wyszukałem pomiędzy 580 ( 2500,- ) a używaną 550 - nowa nie do kupienia ( 1500,- ) wolałbym przeznaczyć na szkiełko np. Tamron 17-50 f-2,8.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat, co Wy byście wybrali ? Dodam, że etap nakręcania filmów mam za sobą ( pomijając fakt braku AF przy filmowaniu). Rozważam jeszcze 55 ale obawiam się wizjera elektronicznego.
Będę wdzięczny za Wasze opinie.
Witaj
crepy napisał(a):
Rozpatruję 580 ale nie będę ukrywał że trochę szkoda mi pieniędzy na dodatkowe 3 MP i 6 dodatkowych pól AF
Hej, może znajdziesz chwilę i zaglądniesz na foto targi, mógłbyś zobaczyć różnicę w tych 3 aparatach trzymając w ręku.
Zdziwił byś się ile jest różnic między 550 a 580. Polecił bym 580 w porównaniu do 550 ma nową matrycę, pomijam więc pikseli, jest szybszy af i jak już pisałeś więcej pól,funkcja panoram, filmowanie.
Biorąc do ręki na pierwszy rzut oka są to może z wyglądu 2 podobne aparaty jednak w działaniu znacznie się różnią testowałem pierwszy raz na pikniku w Bielsko-Białej przy samolotach, widać było różnicę gołym okiem.
55 oczywiście nowsza, jeszcze szybsza, tu filmowanie z af się sprawdza - inna zasada jego działania, af przy zdjęciach również śmiga aż miło, mniejsza i inaczej trzyma się w ręce, wizjer mnie strasznie zniechęcił w 65 jest o niebo lepszy niestety cena wyższa.
kris napisał(a):
A580 to również:
- iso100
- video w A580
- podglad GO w A580
- lepszy AF w A580
Ja, jako aktualny posiadasz a580 przeszedłem podobną drogę do Ciebie (zmieniłem również z a330).
Wybrałem nową a580, bo:
- ISO 100 (czasem się przydaje)
- lepszy AF od 500/550
- video (nie używam, ale jak dają, to trzeba brać )
Najważniejsza była jednak gwarancja: kupując nową a580 masz 2 lata bezstresowego użytkowania, z możliwością rozszerzenia do 5-ciu.
Możesz rozważyć również używaną a65, tylko nie wiem, czy gdziekolwiek trafisz na taką sztukę w dogodnym dla Ciebie budżecie.
Generalnie, polecam ze swojej strony a580 - miła, przyjemna w użytkowaniu puszka. Cokolwiek wybierzesz, będziesz zadowolony z przesiadki
Dzięki wszystkim za cenne uwagi. Są one dla mnie tym bardziej ważne, że wydatek jest nie mały . Wiele czytałem w tym na łamach DFV porównywałem testy. Na targach oczywiście będę ale nie wykluczone, że zakupu dokonam wcześniej. W chwili obecnej w 90% jestem przekonany do 580.
Pozdrawiam
Mnie w A580 jak na razie najbardziej wkurzają opóźnienia, zarówno po włączeniu jak i po zrobieniu foty - jakieś 2-3 sekundy musi upłynąć aby pojawił się obraz. Mam szybkie markowe pamięci i dzieje się tak zarówno na SD jak i MS
stasiek2002 napisał(a):
Mnie w A580 jak na razie najbardziej wkurzają opóźnienia, zarówno po włączeniu jak i po zrobieniu foty - jakieś 2-3 sekundy musi upłynąć aby pojawił się obraz. Mam szybkie markowe pamięci i dzieje się tak zarówno na SD jak i MS
Ja też czegoś takiego nie zauważyłem. Może masz funkcję auto HDR włączoną
Długi czas włączania szczególnie widoczny po zmianie obiektywów - jakieś 5 sekund. Co do lagów po zrobionym zdjęciu to występują mimo wyłączonych opcji odszumiania, focę tylko w RAW'ach, głównie w trybie preselekcji przysłony.