anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

580 vs. 550 lub 55

profile.country.pl_PL.title
crepy-----
Nowicjusz

580 vs. 550 lub 55

Witam,
użytkuję model 330 i podjąłem decyzję o jego sprzedaży jednak powstał problem co kupić ( a systemu nie zamierzam zmieniać ). Rozpatruję 580 ale nie będę ukrywał że trochę szkoda mi pieniędzy na dodatkowe 3 MP i 6 dodatkowych pól AF. Różnicę jaką wyszukałem pomiędzy 580 ( 2500,- ) a używaną 550 - nowa nie do kupienia ( 1500,- ) wolałbym przeznaczyć na szkiełko np. Tamron 17-50 f-2,8.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat, co Wy byście wybrali ? Dodam, że etap nakręcania filmów mam za sobą ( pomijając fakt braku AF przy filmowaniu). Rozważam jeszcze 55 ale obawiam się wizjera elektronicznego.
Będę wdzięczny za Wasze opinie.

17 ODPOW. 17
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Witaj :c37

crepy napisał(a):

Rozpatruję 580 ale nie będę ukrywał że trochę szkoda mi pieniędzy na dodatkowe 3 MP i 6 dodatkowych pól AF

O! I tu się mylisz!
A580 to również:
- iso100
- video w A580
- podglad GO w A580
- lepszy AF w A580

Zaś co do samej matrycy, to również jest coś więcej niż "3MP".
DXO Mark

Więc, jak widać zmian jest więcej niż się wydaje :smileythumbsup:
Który z tych aparatów będzie dla Ciebie najlepszy jesteś w stanie ocenić tylko Ty.
Do a550/a580 są gripy, do a55 nie. A55 ma elektroniczny wizjer, a pozostałe dwa zwykły, mały i ciemny. A550/a580 mają dużą baterię oraz dwa sloty kart, a a55 tylko jeden (podwójny).

Myślę,że powinieneś spróbować dorwać gdzieś te aparaty i przekonać się we własnym zakresie. Ponieważ dla każdego co innego jest ważne i to będą Twoje pieniądze.

tenzer
Poszukiwacz

Hej, może znajdziesz chwilę i zaglądniesz na foto targi, mógłbyś zobaczyć różnicę w tych 3 aparatach trzymając w ręku.
Zdziwił byś się ile jest różnic między 550 a 580. Polecił bym 580 w porównaniu do 550 ma nową matrycę, pomijam więc pikseli, jest szybszy af i jak już pisałeś więcej pól,funkcja panoram, filmowanie.
Biorąc do ręki na pierwszy rzut oka są to może z wyglądu 2 podobne aparaty jednak w działaniu znacznie się różnią testowałem pierwszy raz na pikniku w Bielsko-Białej przy samolotach, widać było różnicę gołym okiem.
:c56 55 oczywiście nowsza, jeszcze szybsza, tu filmowanie z af się sprawdza - inna zasada jego działania, af przy zdjęciach również śmiga aż miło, mniejsza i inaczej trzyma się w ręce, wizjer mnie strasznie zniechęcił w :c56 65 jest o niebo lepszy niestety cena wyższa.

profile.country.PL.title
jznan-----
Poszukiwacz

kris napisał(a):

A580 to również:
- iso100
- video w A580
- podglad GO w A580
- lepszy AF w A580

Od siebie dodam, że A580 ma jeszcze wstępne podnoszenie lustra (MLU).
Od 1,5 roku mam A550 i sam zastanawiałem się na zmianą na A580. Jednak uznałem, że dla mnie różnice są na tyle małe, że nie ma sensu (na wykresach matryca A580 faktycznie wypada dużo lepiej ale na zdjęciach ja tego nie zauważam :-) )
Na korzyść A580 przemawia jeszcze jedna kwestia: kupujesz nowy aparat z gwarancją i możliwością jej wydłużenia. Moja A550 była już w serwisie na wymianę migawki (prześwietlane pierwsze zdjęcie) i z tego co się orientuję, to nie jest to przypadek jednostkowy.
Ja na Twoim miejscu brałbym A580 :-)
Pozdrawiam.

Quartz.
Użytkownik

Ja, jako aktualny posiadasz a580 przeszedłem podobną drogę do Ciebie (zmieniłem również z a330).

Wybrałem nową a580, bo:

- ISO 100 (czasem się przydaje)
- lepszy AF od 500/550
- video (nie używam, ale jak dają, to trzeba brać :P)

Najważniejsza była jednak gwarancja: kupując nową a580 masz 2 lata bezstresowego użytkowania, z możliwością rozszerzenia do 5-ciu.

Możesz rozważyć również używaną a65, tylko nie wiem, czy gdziekolwiek trafisz na taką sztukę w dogodnym dla Ciebie budżecie.

Generalnie, polecam ze swojej strony a580 - miła, przyjemna w użytkowaniu puszka. Cokolwiek wybierzesz, będziesz zadowolony z przesiadki :)

crepy-----
Nowicjusz

Dzięki wszystkim za cenne uwagi. Są one dla mnie tym bardziej ważne, że wydatek jest nie mały . Wiele czytałem w tym na łamach DFV porównywałem testy. Na targach oczywiście będę ale nie wykluczone, że zakupu dokonam wcześniej. W chwili obecnej w 90% jestem przekonany do 580.
Pozdrawiam

oldguest
Początkujący

Mnie w A580 jak na razie najbardziej wkurzają opóźnienia, zarówno po włączeniu jak i po zrobieniu foty - jakieś 2-3 sekundy musi upłynąć aby pojawił się obraz. Mam szybkie markowe pamięci i dzieje się tak zarówno na SD jak i MS

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

stasiek2002 napisał(a):

Mnie w A580 jak na razie najbardziej wkurzają opóźnienia, zarówno po włączeniu jak i po zrobieniu foty - jakieś 2-3 sekundy musi upłynąć aby pojawił się obraz. Mam szybkie markowe pamięci i dzieje się tak zarówno na SD jak i MS

na jakich ustawieniach? Bo ja sobie nie przypominam o takim czasie. Sekundę max., ale nie 3. Nie mam już tego aparatu, ale kilka tysięcy zdjęć nią zrobiłem i takie opóźnienie rzuciłoby mi się w oczy.

Dibo..
Poszukiwacz

Ja też czegoś takiego nie zauważyłem. Może masz funkcję auto HDR włączoną :c18

FF | APS-C | 8 | 18-250 | 16-50 | 35 | 135 | HVL-F58AM
oldguest
Początkujący

Długi czas włączania szczególnie widoczny po zmianie obiektywów - jakieś 5 sekund. Co do lagów po zrobionym zdjęciu to występują mimo wyłączonych opcji odszumiania, focę tylko w RAW'ach, głównie w trybie preselekcji przysłony.