Podziel się wrażeniami!
Telewizor nie reaguje za każdym razem na próbę włączania lub wyłączania. Czasami udaje się za pierwszym razem, czasami na n-tym, czasami trzeba dłużej trzymać przycisk włączania.
Po zrestartowaniu nie ma tego problemu, ale z czasem powraca.
Również po przejściu "HOME" do aplikacji, rówwnież zamula.
Najpierw obstawiałem dysk, ale jest odłączony i nic to nie zmieniło.
Czy istnieje "możliwość" namierzenia, która aplikacja może tak spowalniać telewizor?
Czy da się zrobić tak by telewizor się wyłaczał całkowicie i przy włączaniu uruchamiał się z nie zaśmieconym systemem?
A może da się jakość "wyczyścić pamieć", zrobić coś co spowoduje płynniejsza pracę?
A może tak działa android w tych telewizorach... tylko, że na początku problemu nie miałem.
Witaj,
Twój problem został zgłoszony do pomocy technicznej. Damy znać, jeżeli tylko pojawi się odpowiedź.
Pozdrawiam,
Barbara_K
Mamy odpowiedź z supportu.
Zalecamy wyczyszczenie pamięci podręcznej za pomocą aplikacji Sony Select. Aplikację można odszukać w HOME - Ustawienia - Aplikacje - Aplikacje systemowe - Sony Select. Następnie proszę wyczyścić pamięć podręczną telewizora. Niestety nie ma możliwości "globalnie" sprawdzić, która aplikacja powoduje największe obciązenie systemu. Wykorzystanie pamięci podręcznej można sprawdzić osobno dla każdej, wchodząc w menu Aplikacji poprzez HOME - Ustawienia. Jeśli problem będzie występował po wyczyszczeniu pamięci podręcznej to konieczne może być wykonanie przywrócenia ustawień fabrycznych telewizora:
http://sony-eur-eu-pl-web--eur.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/72534
Mam nadzieję, że wskazówki okażą się pomocne!
Pozdrawiam,
Barbara_K
Oczywiscie ze sie da wystarczy jakiegos menadzera aplikacji zainstalowac czy inne narzedzie do sprawdzenia wykorzystania zasobow przez apki. Dwa, ile msz aplikacji zainstalowanych i ile masz miejsca w pamieci telewizora? U mnie po zainstalowaniu kilkunastu apek, korzystajac z CI+, zmiana programu trwa 20 sekund. Sony do tej pory zlewa na moje zgloszenie chocoaz wisi na forum od dobrych 2 miesiecy.
Pani Barbaro czy kupujac auto, telewizor, telefon, pralke, czy cokolwiek innego, gdyby serwis powiedzial Pani ze regularnie raz dziennie musi pani resetowac urzadzenie do zera to zaakceptowala by to Pani? Naprawde wydaje sie Pani ze reset fabryczny jest lekiem na cale zlo? Czy moze zatrudniajac sie w Sony, firma zawarla jakas umowe z pracownikami zeby na pytania na ktore nie znacie odpowiedzi, odpowiadac pomidor. 1,5 roku... 2 lata, sorka, zglaszamy wszelkiego rodzaju bledy i zawsze... rozwiazaniem jest reset. Waszym zdaniem.
@Damaranus Rozumiem Twoje zdenerwowanie, ale jak w poście powyżej, reset fabryczny jest tutaj ostatnią opcją. Na początek pomoc teczniczna zaproponowała wyczyszczenie pamięci podręcznej za pomocą Sony Select. Jeżeli to nie zadziała, konieczny będzie kontakt bezpośredni z serwisem.
@Barbara_K droga Pani Basiu jeżeli Pani tak chętnie udziela porad to i ja się podepnę pod wątek może z innym tematem ale dotyczącym dziwnego zachowania TV otóż mam model 65XD9503 pierwsze co mnie wkurza to włączenie TV nie wiadomo kiedy się włączy normalnie kiedy od Androida następuje to dosyć często proszę mi wyjaśnić dlaczego tak się dzieje naciskam guzik pilota zapala się LED od zasilania za chwilę gaśnie i nic ponowne włączenie TV dopiero następuje po około 10 sek i uruchamia się system i druga wersja naciskam zasilanie TV i TV włącza się od Androida.Druga rzecz korzystam z sat i modułu CI+ jak się uda bez restartu to wyskakuje brak sygnału zmieniam wejście na cyfrowe wracam na SAT i już sygnał w całości i poprawny odbiór.Jakieś rozwiązanie ? Nie wspomnę już o nowej aktualizacji YT mam TV 4k nie mogę wybierać treści 4k brawo !
Przestałem się bawić tym tv x85c bo boję się że coś zepsuje. Pani Barbaro akurat w tym temacie w trójkę byliśmy od początku używania android tv zafascynowani Sony android tv. Ten entuzjazm spada szybko... Nie jesteśmy zieloni, ani strachliwi w używaniu technologii. Mimo wszystko zaczyna nam doskwierac brak zainteresowania problemami Państwa produktu lub odpowiedziami z automatu. Ja staram się już tu często na forum nie zaglądać by się nie denerwować. Poprawki aktualizacji 6.0 nie instalowałem i Tv chodzi stabilnie. Nie mam zewnętrznych dekoderów więc nie znam problemu Panów.
Panowie czytałem ostatnio że apk Facebook na Xperii Z1 zrobiła restarty, jakieś awarię itp. Wyczukajcie w Google tematu bo nie chce zmyslac brakiem szczegółów problemów.
Ostatnio oglądałem tech maniak HD na YT który wspomina przy teście nivida tarcza że nawet na takim kombajnie źle dobrane peryferia mula system. Dał przykład pena (którego też mam akurat) który niby 3.0 a działa masakra. Też tego doświadczyłem.
@matrbis tak było z facebookiem na Xperii i widać ,że problemy zawsze dotyczą najwyższych modeli trzeba kupić Trinitrona jeżeli coś od SONY im więcej techniki tym bardziej firma się gubi i nie potrafi rozwiązać problemu na zapytanie się o cokolwiek nie uzyskasz odpowiedzi jak nie podasz numeru seryjnego jeżeli to zrobisz serwis już jest w drodze po Twój telewizor panaceum to zabrać TV do serwisu !
witam. ja mam XE90 od 3 miesięcy i mam tylko 1 dodatkową apke zainstalowana - KODI - od jakis 2 tyg. zauważylem ze tv strasznie zamula. zwłaszcza GUIDE.. nie ma opcji żeby się dowiedzieć co leci na innych kanałach bez kilkukrotnego właczania i wyłaczania guide i wyłączania i włączania TV ale juższybciej byłoby przelecieć po kanałach jeden po drugim.. masakra. HOME też różnie działa.. raz dobrze raz zle. nie mam pojęcia czemu tak sięzaczeło dziać.. do tej pory wszystko szybko smigało.. pamięć podręczną czyściłem i nic to nie dało. aa i jeszcze też muszę klikać kuziki po 100 razy żeby zaskoczyły .. (włączanie TV, info, guide, home..)