anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jak synchronizować pocztę na Android i Windows?

profile.country.pl_PL.title
Sony_Polska
Community Team
Community Team
15 233 wyświetleń

Co będzie nam potrzebne?

W moim przykładzie pokażę Wam trzy sprzęty, które chciałbym używać – telefon, tablet i komputer. Komputera używam w domu/biurze, następnie podczas przemieszczania się i spotkań trzymam w kieszeni telefon, a w wolnej chwili sięgam po tablet. Jako godnych reprezentantów wybrałem Sony Xperia P, Sony Tablet S i Sony VAIO SB.

IMAP – taki ładny akronim

Krótko mówiąc to protokół pocztowy, zaprojektowany jako następca POP3. A dokładniej rzecz ujmując to są serwery, które musicie podać przy konfiguracji skrzynki pocztowej, a które niejednego przyprawiają o ból głowy. Ale spokojnie – będzie dobrze :slight_smile: Co daje nam IMAP? Wzorując się na Wikipedii:
* W przeciwieństwie do POP3, który umożliwia jedynie pobieranie i kasowanie poczty, IMAP pozwala na zarządzanie wieloma folderami pocztowymi oraz pobieranie i operowanie na listach znajdujących się na zdalnym serwerze.
* IMAP pozwala na ściągnięcie nagłówków wiadomości i wybranie, które z wiadomości chcemy ściągnąć na komputer lokalny. Pozwala na wykonywanie wielu operacji, zarządzanie folderami i wiadomościami.
* IMAP pozwala na posiadanie wielu folderów na jednym koncie pocztowym. Klienty IMAP są w stanie tworzyć, zmieniać nazwę oraz kasować foldery w skrzynkach pocztowych na serwerze. Mogą też przenosić wiadomości między folderami. Możliwy jest również dostęp do folderów publicznych i współdzielonych.
* IMAP pozwala wykonywać przeszukiwanie skrzynki pocztowej po stronie serwera. Zatem zadanie wyszukiwania może być przetwarzane przez serwer pocztowy, nie przez klienta. Działanie takie nie wymusza pobierania wszystkich wiadomości.

Mówiąc w skrócie – to co zrobicie w programie pocztowym (na komputerze, czy urządzeniu mobilnym) zmieni się natychmiast również na serwerze. Możliwości jest naprawdę dużo, a to niesie za sobą niestety fakt, że nie wszystkie konta mailowe mają obsługę IMAPu. Jednak mimo wszystko posiadają je popularniejsi w Polsce – Gmail, o2, wp, onet.

Gmail by wszystko połączyć

Całość integracji pokażę na przykładzie Gmaila, którego tak czy siak musimy założyć, jeżelimy myślimy o zabawie z Androidem, a to zbiega się z 2 założeniami – Xperia P oraz Sony Tablet S.

Po stworzeniu konta musimy zalogować się na swojej skrzynce za pomocą komputera. Następnie przechodzimy do ustawień. Uruchamiamy pole zaznaczone na czerwono i wybieramy opcję niebieską (kolory oczywiście w odniesieniu do mojej super grafiki).

Gmail1.png

Następnie przechodzimy do zakładki Przekazywanie i POP/IMAP. Zaznaczamy opcję „Włącz IMAP”.

Gmail2.png

Teraz pozostaje odpowiednio skonfigurować nasze programy pocztowe – na komputerze wybrałem Microsoft Outlook 2010, na Sony Tablet S i Xperii P aplikację Mail/Poczta.

Konfiguracja Microsoft Outlook do obsługi IMAP

Zaraz po pierwszym uruchomieniu przywita nas taki ekran:

images (10).jpg

„Tak”, chcemy skonfigurować konto, zaznaczamy 1. opcję i klikamy Dalej/Next.

Przed sobą mamy dwie opcje – konfiguracja automatyczna oraz manualna. Jeżeli chodzi o konta powszechne takie jak gmail to Outlook „będzie wiedział” jakich serwerów użyć, jeżeli decydujemy się na konfigurację pierwszą klikamy Next.

Natępny krok to poszukiwanie danych potrzebnych do logowania.

Gdy chcemy jednak być bardziej ambitni lub mamy do skonfigurowania „mniej popularną” skrzynkę pocztową to wybieramy konfigurację manualną i uzupełniamy o brakujące dane (przykładowe dane wypełnione pod Gmail).

Możemy sprawdzić czy dane są dobrze wprowadzone używając przycisku „Test Account Settings”. Dążymy do takiego komunikatu:

Outlook7.png

Już po zalogowaniu z lewej strony pojawiły mi się katalogi Gmaila:

Outlook8.png

Na koncie Gmailowym pojawiły się również maile, które dokładane są z automatu do Outlooka:

Outlook9.png

Stworzyłem katalogi, które natychmiast pojawiły się również na Gmailu:

Outlook10.png

Konfiguacja programu Poczta na Sony Xperia P

• Odszukujemy ikonę Poczta

• Wpisujemy maila i hasło, nastepnie wybieramy typ konta (IMAP):

• Nadajemy rozpoznawalną nazwę konta i wpisujemy swoje imię i nazwisko (lub to co ma wyświetlać się jako nadawca).

Konfiguracja jest oczywiście automatyczna. Po chwili pojawiają się wszystkie maile i katalogi Gmailowe na komórce. Dla dociekliwych i ambitnych dane poczty przychodzącej dla Gmaila:

Konfiguracja programu Email na Sony Tablet S

Konfiguracja jest bardzo zbliżona do tej z Xperii P.

W gąszczu aplikacji odszukujemy aplikację Sony – Email:

Tablet1.png

Wpisujemy swojego maila i hasło:

Tablet2.png

Wybieramy „Next” aby wygrać automatyczną konfigurację:

Tablet3.png

Wybieramy częstotliwość odświeżania danych, a także takie rzeczy jak pobieranie załączników, gdy jestesmy w zasięgu siedzi Wi-Fi:

Tablet4.png

Jeżeli to Wasze główne konto to najlepiej zaznaczyć wszystko:

Tablet5.png

Dodajemy identyfikator konta (taki dla nas), oraz imie i nazwisko prezentowane jako nadawca:

Tablet6.png

Końcowe dane do konfiguracji poczty przychodzącej (wiem, że takie same jak wyżej, ale musimy mieć komplet :) 😞

Tablet7.png

oraz poczty wychodzącej:

Tablet8.png

Każde stworzenie katalogu spowoduje pojawienie się jego na każdym z kont, każde wysłanie maila spowoduje to, że w folderze „Wysłane’ będziecie mieć wszędzie tego maila. Już nie trzeba pamiętać, że maila wysłałem z komputera, dlatego jeżeli chce się do niego odnieść muszę się najpierw do niego dostać. Wszystko mam zawsze pod ręką.