anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czujnik światła jest wyłączony, a ekran zmienia jasność?

profile.country.pl_PL.title
Sony_Polska
Community Team
Community Team
7 495 wyświetleń

Jak dobrze wiecie, aby wyłączyć czujnik światła dostępny w niektórych komputerach VAIO musicie udać się do programu VAIO Control Center.

Następnie odkrywacie zakładkę Jakość obrazu.

I jedyne co Wam pozostaje to przesunąć pierwszy suwak na „Off”. W ten sposób wyłączycie wykrywanie poziomu oświetlenia i automatycznie dostosowywanie jasności ekranu. I wszystko by było w porządku, gdyby mój VAIO i tak nie zmieniał jej minimalnie – szczególnie dostrzegałem to pracując w nocy bez oświetlenia, podczas ciągłego zmieniania różnokolorowych zdjęć, czy stron.

Gdy jednak podświetlenie zmienia się dalej…

Przyczyna jest całkiem ciekawa, gdyż odpowiedzialny jest za nią Intel. Opracowana została technologia, która w odpowiedni sposób dostosowuje intensywność wyświetlanego ekranu, w zależności od tego jakie KOLORY są wyświetlane. Zatem jeśli mamy na ekranie przewagę koloru czarnego (lub ciemnych barw) podświetlenie jest zmniejszane i odwrotnie. Zasada jest podobna do dynamicznego podświetlania wykorzystywanego w telewizorach BRAVIA, gdzie zmniejszamy intensywność podświetlenia w ciemnych scenach, aby zmniejszyć przebijanie światła przez ciekły kryształ. Całość działania ma za zadanie zmniejszenie poboru mocy, które konsumuje urządzenie wyświetlające (w naszym przypadku ekran laptopa), a w konsekwencji zwiększenie czasu pracy na baterii.

Zmiany, tak jak wspomniałem nie są wielkie – w zasadzie odczuwalne przez moje oczy w ciemnych pomieszczeniach – a zmiany możemy zminimalizować lub w ogóle wyłączyć. Aby tego dokonać udajemy się do Panelu Sterowania Intela. W VAIO Pro znajduje się on w Panel Sterowania -> Grafika HD Intel.

Następnie przechodzimy do zakładki „Zasilanie”.

Drugą opcją jest ta, która najbardziej nas interesuje. Jak widzimy przedstawiona jest ona w postaci suwaka, który w takiej samej skali zmniejszy odchylenia jesności.

Jeśli zdecydujemy się na wyłączenie opcji wybieramy po prostu „Wyłączona”. Teraz pozostaje nam kliknąć na „Zastosuj” i cieszyć się z wcześniej ustawionych zmian.