Podziel się wrażeniami!
W moim nowym NX 710 zasilacz pracuje a w zasadzie skwierczy.Po wyciszeniu telewizora słychać to dość znacznie.Sklep sony center jak i sony odesłało mnie do serwisu.Telewizor ma 7dni i juz musi zaglądać do niego serwis.Czuję sie zdegustowany tą postawą.Jak pracują u was zasilacze?.Czy słychać ich prace?.Będe wdzięczny za pomoc.
W każdym telewizorze słychać prace elektroniki. Jednak piszczenie nie powinno być na poziomie utrudniającym korzystanie z niego. Jeśli nie ma możliwości wymiany telewizora, pozostaje serwis. Serwis Sony przyjeżdża do klienta, jeśli pozwalają na to warunki. Jeśli naprawa nie jest skomplikowana i nie wymaga użycia specjalistycznych urządzeń, robią to na miejscu. Każdy byłby zdegustowany, nie ma co się dziwić. Jednak takie sytuacje zdarzają się niezależnie od producenta. Technologia permanentnie rozwija się, jednak zawsze będą zdarzały się podobne przypadki.
Jeśli mogę zapytać, co masz podłączone pod telewizor? Korzystałeś już z BRAVIA Internet Video?
Mam podłączeny 2 dekodery Canal+ i UPC,oraz listwe aluminiową stolik sony do tv.Internet chodzi bez zazrutu nie ma problemu.TV tez pracuje i świeci super.Zasilacz hałasuje.Chodzi o to,że zarówno info sony jak i sony center mnie olali.Sony center odpowiedziało że przyjęło by tv do zwrotu na wymianę ale z niższą wartością.Natomiast info Sony odcina sie od problemu i odbija pilke do sklepu.Wydałem 4500 zł i musze sobie teraz sam radzić oddawać tv do serwisu.To chyba lekka przesada żeby do nowego tv po 4 dniach zaglądal serwis.Jak myślicie?
Zdarzają się różne przypadki, elektronika to elektronika. Nie wiem w jakim punkcie Centrum Sony kupowałeś, jakie oni mają procedury i na jakim poziomie zasilacz wydaje dźwięk.
Mogę jedynie pomóc Ci z serwisem. Zgłoszenie naprawy nie wymaga od Ciebie wiele zachodu. Naprawę możesz zarejestrować przez Internet, na stronie:
http://support.sony-europe.com/tvhc/tv/lcd/lcd.aspx?site=odw_pl_PL&m=KDL-40NX710
Podajesz tam wymagane dane, opisujesz usterkę. Serwis w najbliższym czasie kontaktuje się z Tobą telefonicznie i ustala datę i godzinę przyjazdu ekipy serwisantów, albo godzinę przyjazdu kuriera (na koszt Sony). Więc praktycznie Twoja rola ogranicza się do zgłoszenia naprawy.
Przy takim zachowaniu się telewizora, naprawa może być prosta. Jeśli tak będzie, serwisanci naprawią to u Ciebie w domu, w przeciągu krótkiego czasu.
Mój znajomy miał podobny przypadek. Kupił 40P5600, parę dni później spalił się zasilacz, czy bezpiecznik (dokładnie nie wiem). Z jego winy, ponieważ w domu był ostry skok napięcia a nie miał filtru przepięciowego. Serwis przyjechał dwa dni później, naprawili w domu.
Jeszcze możesz spróbować jedną rzecz - zainstalować nowe oprogramowanie. Instrukcję i plik możesz ściągnąć z tej strony:
http://support.sony-europe.com/tvhc/downloads/downloads.aspx?site=odw_pl_PL&f=FW_Bravia5034TDA&ch=14&m=KDL-40NX710
Aluminiowy stolik ślicznie wygląda. Fajny zakup, szkoda że wyszła taka sytuacja...
Witam, mam ten sam mankament w moim nx710
zauważyłem to juz w pierwszych minutach pracy tv, dźwięk bzyczenia lub jak to ładnie okresliłeś skwierczenia.
Jeśli możesz, napisz jak zakończyła się ta sytuacja u Ciebie, będe wdzięczny.
Pozdrawiam
witam wszystkich.
Ja mam podobny problem w modelu 55NX720.
Po kupieniu telewizowa w dużym firmowym sklepie na Jana Pawła II za kworę 10.000 zł z wieszakiem już wieczorem w pierwszej dobie stwierdziłam że coś jest nie tak z TV. Z jego tylnej obudowy wydobywał sie dziwny dzięk po wyłączniu TV. Sklep całkowicie sie wypiął na mnie i powiedział że sprawę załatwi serwis.
Serwis przyjechał dokonali naprawy ( wymienili zasilacz) i TV oddali.
Z mojej obserwacji hałas tzn skwierczenie cały czas utrzymuje się, mam wrazenie że wymiana zasilacza nic nie dała. Prosze o radę co mam dalej zrobć.
Michał
Witaj,
możesz reklamować naprawę, wezwać ponownie serwis i poprosić o wyeliminowanie podejrzanej usterki.
Witam,
ja napiszę tak: oczywistą rzeczą jest, że podczas pracy TV włączony jest zasilacz i wydaje z siebie charakterystyczny dźwięk "bzyczenia". W moim przypadku jest on również słyszalny ale tylko w momencie pochylenia się i przystawienia ucha do tylnej ścianki telewizora poza tym jest on niesłyszalny nawet po wyciszeniu TV w nocy gdy jest bardzo cicho i oglądając go z bliskiej odległości. Zatem jakaś głośniejsza jego praca lub jakiegoś innego podzespołu jest według mnie nieprawidłowa. Ja z pewnością bym to zgłaszał do serwisu. Przecież od tego jest serwis aby to sprawdził. To tyle ode mnie w tej kwestii.