Podziel się wrażeniami!
Witam. Od pewnego czasu mam problem z przyciskami HOME i Options. Telewizor po wciśnięciu przycisku reaguje jedynie mrugnięciem diody nie uruchamiając menu. Sytuacja ma miejsce zarówno na pilocie jak i na przycisku wbudowanym w tv. Sytuacja jest o tyle dziwna, że przycisk HOME działa np gdy wybiorę złącze do którego nie jest podłączony np tuner, tv wyświetla brak urządzenia i od tego momentu przyciski działają. Przywracałem ustawienia fabryczne, niestety problem nadal się pojawia. Czy przyczyną tego może być tuner? Tuner to hd5000 cyfrowego polsatu. Z góry dziękuje za pomoc.
Witam,mam ten sam problem w KDL-26EX550,pytałem w serwisie -powiedzieli ,że takiego przypadku jeszcze nie mieli!!!! Proszę forumowiczów o pomoc,dziękuję
A wcześniej działało?
Bo ja mam podobny problem z PS3 i BD systemem,jeśli mam ustawione sterowanie przez HDMI.Działa jedynie przez BraviaSync.Jak wyłączę "sterowanie prze HDMI"to wszystko dziła.
Zaczął bym od odłączenia TV od prądu oraz odpięcia od niego wszystkich innych urządzeń na jakiś czas (powiedzmy 30min). Następnie należy podłączyć TV do prądu i sprawdzić jak się zachowuje. Jeśli wszystko jest OK można podłączyć inne urządzenia.
Drugą rzeczą jaką można samodzielnie sprawdzić baterie w pilocie. Jest to przyczyna którą zazwyczaj sprawdza się na końcu. Niby nic a nie działa .
Sprawdź dostępne aktualizacje dla Twojego modelu. Możesz zrobić to na stronie:
http://www.sony.pl/support/pl/product/KDL-37EX500/news/ASO_PL
Powyżej dla modelu EX500, a poniżej dla EX550
http://www.sony.pl/support/pl/product/KDL-26EX550/downloads/AZ3EUA_1602
Jeśli wszystkie powyższe sposoby zawiodą - polecam kontakt z serwisem. Najprawdopodobniej coś jest z oprogramowaniem TV (i w jednym i w drugim przypadku).
Zgłaszanie TV do serwisu:
http://www.sony.pl/support/pl/repair
Sprawdziłem i wygląda to tak: po włączeniu TV i odbiorze programów z naziemnej przycisk HOME działa bez zarzutu.Po włączeniu tunera HD5000 cyfrowego polsatu i wybraniu opcji HDMI, przycisk HOME reaguje mrugnięciem zielonej diody,ale po naciśnięciu nieaktywnego przycisku na pilocie(np. Track ID) i następnie przycisku HOME menu się wyświetla
dzięki za pomoc,pozdrawiam
Message was edited by: alek08
Kontaktowałeś się z serwisem?
W pewnym momencie pomyślałem sobie, że coś jest nie tak z Twoim pilotem (może upadł i coś się obluzowało w środku), ale zastanawia mnie nadal zielona dioda, która mryga przy urzyciu HOME.
W większości przypadków mryganie diody (zielona lub czerwona) oznacza problem, który zgłasza się do serisu, a kolor i ilość "piknięć" diody jest informacją dla serisu gdzie szukać.
Z TV jest wszystko ok. Sprawa jest dość prosta. Te przyciski są skonfigurowane w sync jako sterujące innymi urządzeniami. To znaczy jeśli do HDMI1 masz podłączony np. odtwarzacz BluRay to w momęcie przejścia na HDMI1 te przyciski aktywują BluRaya i pilot przejmuje controle (to działa super jeśli inne urządzenie jest też SONY). Wystarczy wejść w ustawienia->wejścia zewnętrzne-> BRAVIA sync ustawienia->Klawisze sterowanie urządzeniem i zmienić na "brak" (lib coś w tym stylu).