anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z odtwarzaczami

grivder
Poszukiwacz

Problem z odtwarzaczami

Witam

Posiadam telewizor sony x8309c i mam problem z odtwarzaniem filmów w mx player i kodi w tym pierwszy na 5 filmów może 1 sie nie tnie a w kodi praktycznie każdy. W aplikacji video wszystkie chodzą płynnie nie mogę sobie z tym poradzić bardzo prosze o pomoc.

20 ODPOW. 20
profile.country.PL.title
hctomi
Użytkownik

Generalnie bardziej chodzi o to, że wbudowany player potrafi bardzo płynnie odtwarzać w porównaniu do innych playerów, które generują poprawny obraz, ale tej dużej płynności nie ma (nie mylić z przycinaniem się filmu ).

profile.country.PL.title
matrbis
Użytkownik

Forum to pomoc między kowalskim a nowakiem, a nie specy od Sony. Support jest od pomocy technicznej. Polecam zadzwonić, korzystam z tej formy kontaktu i się nie zawiodłem. Z benchmarka wynika że ma dwa procki. Myślę że nowe kodeki wyszły do sieci i są problemy nawet na W7 z filmami.

profile.country.PL.title
pavel_pl1
Użytkownik

hctomi dobrze wyjaścił w czym jest problem. Chodzi o płynność odtwarzania, a nie typowe przycinanie. Tak jakby częstotliwość odświeżania była zła, tak jakby było mniej klatke na sekundę niż powinno.

Mówisz, że to forum między Mietkeim a Januszem, ale jednak można znaleźć wypowiedzi użytkownika @Sony_Polska . Co mam uwierzyć, że tych tematów nie widzą? Nie odpowidają, bo pewnie są swiadomi, że 

a) coś jest źle zaimlpementowane

b) telewizor to bubel i ma słaby procesor

profile.country.PL.title
hctomi
Użytkownik

O dziwo wydawało mnie się ostatnio, że BSPlayer płynnie odtwarzał (w porównaniu do innych playerów), ale muszę więcej potestować ten program.

wouekk
Poszukiwacz

Sprawdź pliki które Mają kodowanie 10bit.

Z wielu wypowiedzi wynika, że jedynie z tymi ripami są problemy. Mi również większość plików działa, jednak pozostaje te dokuczliwe 10% które nie chodzą.

Co do usb 3.0, jeżeli masz telewizor z 4k to powinieneś mieć taki port, ale telewizory full hd jak np. W809c mają tylko porty usb 2.0, więc nie robi to żadnej różnicy.

Ja mam podłączony dysk usb 3.0 po przedłużaczu 2.0 i odtwarzam pliki po 10-15gb z różnymi ścieżkami dźwiękowymi m.in. dts (ok 1.900 kbs) i wszystko chodzi. 

Problem nie tkwi w dysku usb, portach czy rozmiarze plików, a w kodekach w tv. Dodam, że żadna aplikacja nie mieli mi wspomnianych filmow z bit depth = 10. Próbowałem mx player, archos, vlc player, kodi i domyslny sony. Na żadnym nie działa, próbowałem różnych opcji akceleracji i ustawień odtwarzania w kodi, mx, archos i vlc i nic.

Jak już wcześniej wspomniałem to nie wina pliku bo mój leciwy samsung sobie radzi.

Tymczasem Sony kompletnie ignoruje problem, a na forach jest dużo wpisów i dotyczy to wyłącznie tego typu plików, czy nie ma u nich nikogo kto mógłby to naprawić?

W tym ubiegłym roku kupiłem trzy produkty tej marki i obawiam się, że jeżeli tego nie naprawią to nigdy więcej.

Jedyna nadzieja to update kodi do v. 16. Wczoraj jednak próbowałem kodi 16 rc 2 i niestety nadal mam ten sam problem.

grivder
Poszukiwacz

Nigdy bym nie przypuszczał że bedą takie problemy z telewizorami sony. Mam nadzieje że będzie to naprawione bo na razie to jest jedna wielka masakra. Jak myślicie sony wypuści Androida 6.0 czy oleje ta serie...

Wogule jak mogli dać do takich telewizorów 2 rdzeniowe procesory 

profile.country.PL.title
pavel_pl1
Użytkownik

Przykładowy plik, z którym mam problem w Archos, KODI, VLC, MxPlayer (na wbudowanej apliacji śmiga, ale z NASa nie czyta napisów):
Format: AVC
Format/Info: Advanced Video Codec
Format profile: High@L4
Format settings, CABAC: Yes
Format settings, ReFrames:: 5 frames
Codec ID: V_MPEG4/ISO/AVC

Bit depth: 8

Bit rate: 4 265 Kbps

profile.country.PL.title
hctomi
Użytkownik

Dziwne, to że nie odtwarza czegoś z profilu L4. Jaka jest nazwa tego filmu, żebym mógł sprawdzić u siebie ?

Te obsługiwane formaty juź ktoś kiedyś podawał, ale jest to podane dosyć ogólnie:

http://helpguide.sony.net/tv/caep1/v1/pl/contents/TP_codeclist_other.html#section03

profile.country.PL.title
jendrjej
Użytkownik

ja też na początku myślałem że to problem kodowania filmu ale potem zauważyłem zależność że jeżeli taki film rozciągam funkcją rozciągnij we wbudowanym odtwarzaczu ale nie tylko w aplikacjach innych firm również, wtedy film ma taki jakby przeskok przełączenie i włącza się piękne upłynnianie, po powrocie do oryginalnego rozmiaru filmu znowu nie upłynnia i to jakiego bym filmu nie włączył ta sama analogia, możecie wypróbować, nie zmienia to faktu że to kupa bo po rozciągnięciu film wygląda źle tyle że upłynnia

profile.country.PL.title
pavel_pl1
Użytkownik

To co napisałeś może udowadniać moje przypuszczenia (i osób z forum angielskiego): przy aplikacjach telewizor nie przełącza oświeżania. I to nie jest wina aplikacji, bo np. nowa wersja Archosa ma opcje "set TV refresh rate to match content (support may vary on TV model)". Na forum KODI też ktoś o to pytał i powiedzieli, że będzie dobrze jak "sony zaimplementuje support 24p dla otwarzania .mkv czy tam ogólnie dla aplikacji".

Trzeba zacząć coś robić i pisać na angielskim forum, bo tutajszy support to nędza i padaka. A co do softu to i tak pewnie tylko dostarczają pliki lokalizacyjne, albo nawet i nie. Tam może ktoś będzie się na tym znał.