Podziel się wrażeniami!
Witam
Posiadam telewizor sony x8309c i mam problem z odtwarzaniem filmów w mx player i kodi w tym pierwszy na 5 filmów może 1 sie nie tnie a w kodi praktycznie każdy. W aplikacji video wszystkie chodzą płynnie nie mogę sobie z tym poradzić bardzo prosze o pomoc.
Szkoda Twojego czasu - nic z tym nie zrobisz. Ja straciłem już dużo czasu i nie udało mi się uzyskać super płynności w innych aplikajach niż "Video". Czasem pomaga bawienie się ustawieniami w zakładce "Ruch", ale to też chyba sztuczne wygładzanie wychodzi. Na angielskiej (co.uk) wersji tego forum wyczytałem, że telewizor przy odtwarzaniu plików nie przestawia się w tryb 24p (ale już przy źródłach z HDMI tak). Czemu tak jest? Mnie nie pytaj, zadałem pytanie @Sony_Polska to mnie po prostu olali.
W nowej wersji programu Archos Video Player dostępna jest opcja "refresh rate switch option" czy jakoś tak. Pozwala ona właśnie na przestawienie oświeżania telewizora, żeby, jak to jest w menu opisane uniknąc przycinania obrazu (juddder). W nawiasie jest "nie dotyczy wszystkich producentów telewizorów. Obawiam się, że w Sony nie jest to zaimplementowane i ta opcja po prostu nie działa.
Podsumowując: jeżeli ktoś chce głównie odtwarzać filmy z USB czy NASa - te telewizory to po prostu lipa. Chyba, że nowy soft coś usprawi, w co zaczynam powoli wątpić.
Ja byłem dzisiaj w sklepie zabrałęm pendriva i testowałem na ich telewizorach i dokładnie taki sam efekt, wzruszyli ramionami i powiedzili żeby skontaktować się z sony. Naprawde super pomoc telewizor kosztował tyle kasy a jedna z najprostrzych rzeczy nie chodzi tak jak powinna... Teraz był update ale nic nie zmienił. Bedziesz reklamował swoj telewizor ?
No denerwuje to, szczególnie, że kosztował sporo... Może dorobią napisy po DLNA (lub z lokalizacji sieciowych, np. Samba) we wbudowanej aplikacji. Wtedy będzie w miarę.
Co do reklamacji: nie wiem na jakiej podstawie 😕
Jest android Tv są do niego aplikacje wieć powinny chodzić.To tak jakbyś kupił droższy samochód z różnymi pakietami które nie działają... Próbowałes kodi ? bo u mnie z tym też masakra a ludzie piszą że im chodzi. Przez Hdmi jest ok ? Ciekawe czy przez blue ray który ma usb też by tak filmy chodziły
Też właśnie czytałem, że u niektórych KODI działa dobrze. Ale ja w to nie wierzę, wydaje mi się, że nie są po prostu tak wymagającymi użytkownikami. Jak dziewczyna patrzy na film, który przy odtwarzaniu ma za mało FPSów, bo uber-Smart-Sony nie wyrabia to jej to pasuje, ona nie widzi różnicy.
Próbowałem też SPMC - to taka zrobiona na boku wersja KODI z jakimiś poprawkami. Tam jest lepiej, ale wciąż nie na 100%...
Najlepsze rezultaty osiągnąłem w aplikacji Archos Video Player (bo tej biednej wbudowanej to nie liczę ;)).
Apropo tego Androida i tych pakietów: musisz pamiętać, że telewizor ma określony hardware: ileś tam ramu, jakiś pewnie słaby procesor (w tych czasach mój smartfon za 500zł ma 8 rdzeni :D). Nie można oczekiwać, że będą działały na nim gry 3D i właśnie to samo pewnie powiedzą. Aplikacja nie ma rekomendacji producenta, czy inny bełkot i pozamiatane
Ostanimi czasy miałem też przyjemność podłączyć do telewizora Intel Compute Stick z Windowsem 10. Uruchomiłem na nim KODI, podpięte do NASa. Tego sticka podlącza się po HDMI i powiem, że działało to super. Zero przycięć, idealne FPSy, super. Cena sticka - ~450zł. Gdybym wiedział wcześniej to bym kupił tańszy TV bez Androida i dołożył takiego Sticka. Zero ograniczeń, wydajność do SmartTV w zupełności wystarcza.
I po raz kolejny zawołam @Sony_Polska: ustosunkujecie się jakoś do tego co ludzie piszą? Czy dalej macie zamiar milczeć?
No tak ale to są duże koszty bo stick 450 a jeszcze pidpinasz pod NASa, jaki masz model ?
Nie moge znaleść nikogo kto miałby blue ray do tego tv i podzielił się opinią czy wtedy wszystko hula
Mam w809c i stwierdzam, że ten telewizor to bubel. Mój stary Samsung le40c650 czyta wszystkie formaty. A tutaj tv z androidem i 4 playerami do pobrania sobie nie radzi.
Do tego kupiłem polecany do tego tv soundbar ht-ct380 i okazuje się, że musi stać za telewizorem bo jest za wysoki żeby był przed. Soundbar polecany jako akcesorium do mojego modelu tv na stronie sony!
W tej firmie pracują chyba sami ******... Żeby po tylu modelach tv, nie można było zrobić video playera a dedykowany sb zrobić za wysoki? Brak mi słów, nie dziwię się że sony już od kilku lat ma słabe wyniki finansowe.
Powód edycji: post zawierał słowa, które mogły urazić pozostałych członków Społeczności.
Sorry za brak odpowiedzi, ale jakoś pominąłem powiadomienie z tego tematu.
Sticka na codzień nie mam, tylko pożyczyłem go do testów (Intel Stick z Atom 3537F).
Jeżeli chodzi o NAS to jest to Synology DS215j podpięty do sieci kablem Ethernet (sieć 100Mbps). Telewizor również podpięty do sieci po kablu. Transfery są bardzo wysokie, więc możemy odrzucić problem z siecią. Udowadnia to prosta matematyka: np. 14GB film (dużo), który trwa 90 minut (krótko). Nie liczę, że mogą być w nim 2 czy 3 ścieżki audio, więc to wszystko jest CELOWO na wyrost:
14GB = 28196 MB.
90 minut = 5400s
28196 MB / 5400s = 5,2MB/s.
Po sieci uzyskuję bez problemu 10MB/s. Niektóre pendrivy potrafią być wolniejsze.
Popieram przedmówcę: bubel. A Sony nie raczy odpowiedzieć na żadne z zarzutów. Jedynie odpowiadają na wybrane problemy a odpowiedz to i tak "proszę skontaktować się z suportem" albo "przesłaliśmy zapyanie do supportu". W naszej sprawie zróbie chociaż to samo i dajcie wypowiedzieć się specom.
Hej,
Pozwalam sobie nie zgodzić się z opininią, że się nei nadaje i nie działa płynnie.
Ja mam podpięty do USB 3.0 dysk WD 2TB i działa płynnie (różne filmy w różnych formatach, SD i HD).
Podobnie jest z PenDrivami podłączanymi do USB 2.0 przez przedłużacz, chodzą płynnie, napisy poprawnie zsynchronizowane....
P.S.
Używam KODI