anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Płatne kanały

profile.country.pl_PL.title
zizi-----
Początkujący

Płatne kanały

Witam

Mam kilka pytań :

Ktoś korzystał z płatnych kanałów (koncertów na żywo, filmów) ?

po rejestracji TV na stronie INTERNET.SONY.TV podaniu kodu wyświetlonego z TV, wyglądało wszystko ok - czyli na www miałem nr i typ TV a na TV pokazał się napis, że zostałem zarejestrowany, ale to nic nie zmieniło, nie było dodatkowych materiałów, więc zarejestrowałem się na stronie partnerów sony.. ale już tam trzeba płacić - dlatego to pytanie

Nie działa mi przycisk analog/digital - zero reakcji - tak ma być ?

Jak zrobić upgrade softu w TV ?

Zgodziliście się na monitorowanie korzystania z pilota i wysyłania danych ?
ja tak i widzę na routerze, że cały czas transmisje danych między TV a siecią nawet jak oglądam kablówkę i przez godzinę nie ruszam pilota

Strona firmowa Sony wyświetla się z koszmarnie małą czcionką - jak to zmienić?

Ciekawe jest to, że jakość obrazu z IPLA HD jest dużo wyższa niż z kablówki - to mnie zaskoczyło.

Dziękuje za ew. sugestie TV mam 10 dni, więc kompletny laik

46EX520

poz.

14 ODPOW. 14
Zimny_
Użytkownik

Witaj,

zizi napisał(a):

Ktoś korzystał z płatnych kanałów (koncertów na żywo, filmów) ?

Nie korzystałem z tej opcji. Fajnie by była możliwość oglądania płatnych transmisji jakie udostępnia Ipla przez aplikację komputerową - np. mecze piłkarskie...

zizi napisał(a):

Nie działa mi przycisk analog/digital - zero reakcji - tak ma być ?

Przycisk Digital/Analog działa gdy masz podpięte i skonfigurowane źródła sygnału o takicj charakterystyce. Prościej - jeśli masz antenę naziemną i możliwość odbierania kanałów cyfrowych i analogowych. Wtedy w ustawieniach telewizora wyszukujesz osobno kanały cyfrowe i analogowe i odbierasz je. Podobnie jak posiadasz dwa różne źródła telewizji cyfrowej, np. telewizję satelitarną (Model z tunerem satelitarnym DVB-S2 - na dzień dzisiejszy BRAVIA KDL-40EX725, KDL-CX525) i telewizję naziemną cyfrową - za pomocą tego przycisku możesz zmienić źródło odbioru na satelitę/naziemną.

zizi napisał(a):

Jak zrobić upgrade softu w TV ?

Dalej napisałeś, że masz telewizor podpięty do sieci z Internetem. W takim przypadku naciśnij "Home", przejdź do ustawień -> wsparcie dla produktu -> automatyczna aktualizacja. Masz tam również opcje zaznaczenia automatycznej aktualizacji, którą osobiście polecam.

cogito.
Początkujący

zizi napisał(a):

Ciekawe jest to, że jakość obrazu z IPLA HD jest dużo wyższa niż z kablówki - to mnie zaskoczyło.

Dotykasz tematu drażliwego dla telewizji kablowych i platform cyfrowych. Kanał który jest nazywany kanałem HD może mieć tak na prawdę różną jakość. Możesz trafić na operatora który da wszystko co jest możliwe i będziesz miał 1080p a inny zaserwuje Ci 720p i powie że to przecież też HD. Jest też kilka innych czynników dotyczących jakości sygnału. IPLA jak widać się stara i tylko w Sony jest w HD ;-)

Pozdrawiam
cogito

zizi-----
Początkujący

Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi.

W m/c sprawdziłem w trybie serwisowym, że TV nówka :D

(wiem, że nie ten dział, ale trochę się łączy)

Patrząc na jakość HD z internetu... kopara mi odpadła i chcę kupić sobie BLU-RAY - mam nadzieję, że będzie podobnie... a może nie ?

Wstyd się przyznać ale nie widziałem filmu na BR.

Ew. co polecacie z SONY ? (chciałbym aby miał analogowe wyjścia, ew. optyczne do moich wzmacniaczy), no i tylko do filmów, do muzyki mam inny sprzęt, więc raczej z niskiej półki.

poz.

EDIT:

Znalazłem taki model: BDP-S480, ma analog i cyfrę - a może coś innego ?

Zimny_
Użytkownik

zizi napisał(a):

Patrząc na jakość HD z internetu... kopara mi odpadła i chcę kupić sobie BLU-RAY - mam nadzieję, że będzie podobnie... a może nie ?

EX520 posiada nowy silniki, którego jedną z zalet jest dodatkowa obróbka materiałów z Internetu. Efekty samemu można zobaczyć :D To wyszło fajnie w nowych modelach.

Cogito, poza rozdzielczością jest też "waga" sygnału, tzw "Bitrate" - który jest najczęściej zaniżany przez nie tylko kablówki - ale i telewizje satelitarne. Bitrate jest to mniej więcej ilość przysyłanych danych na sekundę. Dane to szczegóły obrazu, kolor itp. Bitrate obrazu HD z płyty Blu-ray średnio to ok 24Mb/s, maksymalnie 40Mb/s. Satelity itp. to ok 7-15Mb/s dla obrazu HD. Różnica jest spora - podobnie jak jakość obrazu.

zizi napisał(a):

Wstyd się przyznać ale nie widziałem filmu na BR.

Wcale nie wstyd! W pewien sposób zazdroszczę Ci :D Oglądanie filmów w nowej, dużo lepszej jakości to niezła przyjemność. Przy pierwszych razach przeżyjesz spore zaskoczenie, do tego na tak fajnym telewizorze..

zizi napisał(a):

Ew. co polecacie z SONY ? (chciałbym aby miał analogowe wyjścia, ew. optyczne do moich wzmacniaczy), no i tylko do filmów, do muzyki mam inny sprzęt, więc raczej z niskiej półki.

Myślisz o odtwarzaczu, kinie domowym? Wybór najbardziej zależy od ilości pieniążków jakie chcesz przeznaczyć na sprzęt, oraz od sprzętu jaki chcesz ze sobą podłączyć. Różnice między odtwarzaczami są spore, ale generalnie na początek będziesz zadowolony nawet z podstawowego odtwarzacza. Odtwarzacz Blu-ray możesz podłaczyć do telewizora przez przewód HDMI. Przez ten przewód jest również przesyłany dźwięk. Dźwięk możesz wysłać do wzmacniacza/amplitunera kablem optycznym z telewizora. Takie rozwiązanie jest najprostsze. Jaki dokładnie sprzęt posiadasz, to zobaczymy alternatywne rozwiązanie - może lepsze.

zizi-----
Początkujący

Witam ponownie, jeszcze raz dziękuje za szybka odpowiedź - na innych forach to raczej nie działa :D

Podczas rejestracji odbiornika - transfer podany to ponad 44 Mb - czyli jest ok - więc jakość z netu jest maksymalna, może to przyczyna super obrazu.

Mam Yamaha RX-1200RDS + Vincent SV-233 + CD Sony SCD-XB770 + 2 x CD + Magnetowid + Kaseciak Sony (od 12 lat działa :D) - cały sprzęt jest ustawiony do odsłuchu SACD, czyli z CD leci analog na do AV a fronty są podłączone do Vincent - czyli 6 kanałów - tak dziwnie bo mam kolumny które trudno wysterować (elektrostaty MAGNEPLANAR) - cały zestaw do odsłuchu muzyki jest super - kilka lat doświadczeń - od kilku lat nie zmieniany - bo nadal jest ok - no ale nie ma HDMI... stąd problem

..mam wolne łącza analogowe + kilka optycznych w AV

zależy mi tylko aby jakość obrazu by była wysoka + podłączenie do mojego sprzętu

.. trochę przespałem obraz... ale teraz... no jak można zobaczyć każdy włosek lub pieprzyk.. i to tylko z internetu..

polecam SACD - szkoda, że Sony się wycofało :D

Zimny_
Użytkownik

Transfer z netu z jednej strony może wpłynąć na poprawę jakości (brak pikselozy), jednak ma większy wpływ na płynność. Film jest uruchamiany w momencie, gdy zapełni się bufor pamięci - czy nie zależnie od transferu część materiału zostanie ściągnięta i odtwarzana. Tak więc niezależnie od prędkości, czy 2MB, czy 20MB obraz powinien być taki sam.

Zestaw fajny, nawet bardzo. Doświadczenie, umiejętność dostosowywania urządzeń do własnych potrzeb - jest bezcenna :thumbsup:

zizi napisał(a):

no ale nie ma HDMI... stąd problem

..mam wolne łącza analogowe + kilka optycznych w AV

Jeśli tak, to można wysłać dźwięk bezpośrednio z odtwarzacza. Wyjście optyczne audio posiada dopiero model BDP-S780:
http://www.sony.pl/product/blu-ray-disc-player/bdp-s780#pageType=TechnicalSpecs

Alternatywą jest to, o czym wcześniej wspominałem - podłączenie telewizora optycznym do AV. Odtwarzacz musisz podłączyć kablem HDMI do telewizora, ten wysyła dźwięk i obraz, a telewizor przekazuje dźwięk na kino. Wtedy możesz wybrać model BDP-S580:
http://www.sony.pl/product/blu-ray-disc-player/bdp-s580#pageType=TechnicalSpecs

Albo wspomniany wcześniej przez Ciebie BDP+S480:
http://www.sony.pl/product/blu-ray-disc-player/bdp-s480#pageType=TechnicalSpecs

zizi napisał(a):

zależy mi tylko aby jakość obrazu by była wysoka + podłączenie do mojego sprzętu

Z każdego wymenionego odtwarzacza będziesz zadowolony. Oczywiście, najbardziej zaawansowany jest BDP-S780. Najlepiej wybrać się do sklepu Sony Center i porównać jakość obrazu na tym samym telewizorze i wybranych odtwarzaczach...

zizi napisał(a):

.. trochę przespałem obraz... ale teraz... no jak można zobaczyć każdy włosek lub pieprzyk.. i to tylko z internetu..

To jest piękne:) Od siebie polecam pobawić się z ustawieniami obrazu i m.in. z ostrością obrazu. Wtedy można wyciągnąć więcej szczegółów, choć nie na każdym materiale - jakość obrazu sama w sobie musi być wysoka.

zizi napisał(a):

polecam SACD - szkoda, że Sony się wycofało :D

No pewnie, że szkoda i to bardzo. Jakość dźwięku SACD jest prawie genialna. Niestety jest też mało produkcji tego formatu... Ja ostatnio zakochałem się na dźwięku z gramofonu... Nawet na prostym sprzęcie robi odpowiednie wrażenie. Polecam wypróbować.. A płyt gramofonowych jest coraz więcej... :smileythumbsup:

zizi-----
Początkujący

Dzięki za odpowiedź, kupie któryś z tych modeli, po 10 latach na kablówce każdy pewnie będzie miał obraz ok.. jak dla mnie

ja zbieram płyty SACD... (głównie wielokanałowe) na winylu nie da się w ciągu sekundy poczuć magie przestrzeni np: katedry Noterdam, w zwykłym salonie... wystarczy zamknąć oczy to po prostu trzeba usłyszeć...

pozdrawiam

cogito.
Początkujący

zizi, daj znać jak coś już kupisz a przede wszystkim jak skonfigurujesz sprzęt do działania. Chętnie poczytam (a i Zimny pewnie też) jakie będą Twoje wrażenia:) A i wpadaj częściej do nas a na pewno zostaniesz ekspertem od SACD :)

Pozdrawiam
cogito

Zimny_
Użytkownik

zizi napisał(a):

Dzięki za odpowiedź, kupie któryś z tych modeli, po 10 latach na kablówce każdy pewnie będzie miał obraz ok.. jak dla mnie

To jest pewne, ale już kupować sprzęt - to lepiej lepszej klasy...

zizi napisał(a):

ja zbieram płyty SACD... (głównie wielokanałowe) na winylu nie da się w ciągu sekundy poczuć magie przestrzeni np: katedry Noterdam, w zwykłym salonie... wystarczy zamknąć oczy to po prostu trzeba usłyszeć...

Zgadzam się z Tobą. Różnica między SADC a winylem jest ogromna! Brzmienie jest zupełnie inne.
Ilość kanałów i jakość odsłuchu też zależy od materiału jaki odsłuchujemy. Nie wszystkie utwory będą lepiej brzmiały na wielu kanałach, ale też nie wszystkie będą rewelacyjne w stereo. Również jestem fanem wielu kanałów i przestrzennego dźwięku. Otaczający dźwięk według mojej opinii jest rewelacyjny.

I również czekam na relację z oceny obrazu z Blu-ray :D