anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL40EX500 - podłączenie laptopa

profile.country.pl_PL.title
Bartolomeo82
Początkujący

KDL40EX500 - podłączenie laptopa

Witam,

od tygodnia jestem posiadaczem KDL-40EX500. Mam problem z podłączeniem laptopa do tv. Podłączam przez kabel VGA. Po włączeniu laptopa i przełączeniu na tryb PC mam na ekranie TV wyłączenie zdjęcia z tapety z pulpitu z kompa (bez ikon na pulpicie, bez widoku kursora). Gdy na kompie otwieram np. firefoxa - obraz na tv pozostaje nie zmieniony - cały czas zdjęcie tapety z laptopa. Czym to może być spowodowane? Na lapie mam XP, przekombinowałem wiele możliwości ustawień - bez rezultatu. Może ktoś miał podobne problemy? Może ktoś przy odrobinie wolnego czasu podpowie krok po kroku jakie ustawienia na laptopie (Ekran, Właściwość .. ? ).

ps. jestem "lajkonikiem" :c34 w takich tematach i mam pytanko, do czego dokładnie służą programy typu Wild Media Server itp. Czy żeby używać TV jako monitora do lapa (tzn. oglądać filmy, przeglądać www itd) muszę mieć ten program czy wystarczy podłączenie kablem VGA.

ps.2 w kwestii upewnienia się - podłączenie neta przez usb modem internetu mobilnego Play nie wchodzi w rachubę :))

Z góry dziękuję za informację!

Pozdrawiam,

4 ODPOW. 4
dopsz-----
Nowicjusz

Najwyraźniej komputer po wykryciu TV jako drugiego monitora zadecydował, że na TV wyświetli rozszerzenie pulpitu Windows, stąd tylko tło - spróbuj chwycić jakieś okno i 'przeciągnąć' przez którąkolwiek krawędź ekranu z laptopa na TV, to się dowiesz, jak jest; inaczej przeszkadzać może jakiś soft na laptopie typu UltraMon, który ma tryby pustego pulitu przy podłączaniu np projektora (tu TV) na potrzeby prezentacji. Skłaniam się raczej ku pierwszej przyczynie.
Nie wiem jaki laptop, ale zazwyczaj tryb wyświetlania można zmieniać z klawiatury przez kombinację Fn+F7, F8 lub jakiś F.. obok. Można też oczywiście przez Ekran/Właciwości.... Potestuj warianty (domyślnie Windows wraca do poprzedniego trybu, jeśli nie zdecydujesz inaczej - to na wypadek, gdyby wybrane ustawienia dały tylko czarny obraz (albo inny bajzel) na obu ekranach : ))

Media Server jest po to, aby z pozycji TV 'dobrać się' do zawartości udostępnionego zasobu z komputera i wyświetlać filmy, zdjęcia, itd (także przez wifi). Jeśli podłączysz przez VGA, to traktujesz TV jak monitor, ot co.

Bądź upewniony, że podłączenie TV do inetu za pośrednictwem modemu USB Play (ani żadnego innego) nie wchodzi w rachubę : ). Co innego, gdyby modem Play był routerem...

POzdrawiam

Zimny_
Użytkownik

Bardzo trafne uwagi. Myślę, że kwestia tapety na pulpicie to sprawa o której wspomniał Dopsz - czyli konfiguracja ekranów. Jeśli dobrze pamiętam, w WinXP można było zmienić to manualnie. Klikało się prawym klawiszem myszy na pulpit, właściwości ekranu i tam w któreś zakładce. W Windowsie 7 wygląda to jak na zdjęciu poniżej:

http://img3.imageshack.us/img3/9229/konfiguracjaekranwsa.jpg

Bartolomeo82 napisał(a):

ps.2 w kwestii upewnienia się - podłączenie neta przez usb modem internetu mobilnego Play nie wchodzi w rachubę :))

Możesz zaopatrzyć się w router z obsługą mobilnego Internetu. Wtedy nie korzystasz z modemu USB itp. tylko konfigurujesz połączenie z poziomu routera.

Bartolomeo82
Początkujący

Dziękuję za podpowiedzi i wyjaśnienia. Wieczorem popróbuje.

Pozdrawiam,

Bartolomeo

Bartolomeo82
Początkujący

Pomogło Fn + F3 (laptop LG)

Dzięki i pozdrawiam,

Bartolomeo