Podziel się wrażeniami!
Witam.
Prawie nowy Tv Sony KDL-46EX500 nie jest w pełni kompatybilny z nowym dekoderem TV n nbox HDTV. Konkretnie na złaczu HDMI nie ma możliwości regulacji siły dźwięku pilotem dekodera.
Na złączu SCART wszystko jest OK.Parametry dekodera 1080,HDMI.Podstawiony Samsung Ok.
Proszę o pomoc lub informacje.Sony proponuje korzystać z dwóch pilotów.
Sadam - a przełaczałeś z DVI na HDMI przyciskiem "RES" na obudowie dekodera?
44wirek - dosłownie przed 3ma minutami dzwoniłem do Nki, bo zablokowali mi konto na ich stronie Internetowej. Mam pilną sprawę sprawdzenia opcji w ich ICA, pierwszy raz odkąd mam Nkę chciałem się zalogować - a Pani w telefonie po paru minutach weryfikacji mojej osoby powiedziała, że mają problem techniczny i za ok 2 dni to naprawią...
Taką strategie mają wszystkie platformy cyfrowe w Polsce. Mam już bardzo nieprzyjemne doświadczenia z Cyfrą - prawie sprawa w sądzie za błędne informacje podane przez niekompetentnych pracowników w punktach obsługi, jak i telefonicznym biurze obsługi - przez które byłem wzywany do zapłaty dużej kwoty. Po moich działach sprawę umorzyli. Z Nką znasz sytuacje. Jedynie z Polsatem sam nic nie przeżyłem. Fakt, nigdy nie miałem Polsatu - nie pasuje mi ich oferta, dekodery i jakość obrazu.
W Nce zastanawiam się nad zmianą na Turbodekoder. Tylko umowa mi się kończy, chyba się jeszcze wstrzymam.
Co do pinu, spróbuj standardowych: 1234, 0000, 1111, 9999. Gdzieś w mailach miałem sposób na twardy reset dekodera. Jeśli odnajdę, to wyślę Ci na PW.
Co do ściszania pilotem od Nki - przez przypadek znalazłem techniczne wyjaśnienie tego problemu. Nie wiem na ile jest to wiarygodne, sam się pod tym nie podpisuję. Traktuj to bardziej jako ciekawostkę:
Gdy włączasz fonię DD w dekoderze, to nie da się jej głośności regulować pilotem nboxa, bo nbox nie dekoduje wówczas dźwięku, tylko wysyła go tak jak przyszedł do telewizora. Działa tylko całkowite wyciszenie.
Zimny napisał(a):
Sadam - a przełączałeś z DVI na HDMI przyciskiem "RES" na obudowie dekodera?
sadam napisał(a):
Zimny napisał(a):
Sadam - a przełączałeś z DVI na HDMI przyciskiem "RES" na obudowie dekodera?
No właśnie nie, naciskanie klawisza RES powodowało zmianę rozdzielczości ale cały czas w nawiasie pojawiał się napis DVI.
Może dekoder walnięty? W niedzielę próbowałem zmienić w ten sam sposób i działało. W instrukcji też jest to opisane:
Jedną z zalet złącza HDMI jest to, że nbox recorder może sprawdzić, w jakich rozdzielczościach dany telewizor wyświetla obraz, oraz wybrać najlepszą z nich. Jeśli na ekranie telewizora pojawi się obraz, można przejść do aktywacji nbox recorder. Jeśli obraz nie pojawia się, naciśnij i przytrzymaj przycisk (Tu powinno się wkleić zdjęcie przycisku RES, ale się nei wkleiło) na przednim panelu przez dwie sekundy . Na wyświetlaczu pojawi się nazwa nowego trybu (DVI lub HDMI) i problemy z odbiorem powinny zniknąć. W trybie DVI nie będzie dostępny dźwięk, należy wtedy dodatkowo użyć złącza Audio lub S/PDiF. W przeciwnym razie należy postępować w sposób, jaki opisano poniżej dla złączy SCART i YPbPr. W rzadkich wypadkach telewizor może nie poinformować nbox recorder o pełni swoich możliwości, więc można spróbować uzyskać jeszcze lepszy obraz za pomocą poniższych kroków.