Podziel się wrażeniami!
Witam.
Prawie nowy Tv Sony KDL-46EX500 nie jest w pełni kompatybilny z nowym dekoderem TV n nbox HDTV. Konkretnie na złaczu HDMI nie ma możliwości regulacji siły dźwięku pilotem dekodera.
Na złączu SCART wszystko jest OK.Parametry dekodera 1080,HDMI.Podstawiony Samsung Ok.
Proszę o pomoc lub informacje.Sony proponuje korzystać z dwóch pilotów.
Może masz ustawione DVI w dekoderze? Naciśnij gwiazdkę i zaraz potem 7. Następnie gwiazdkę i 3 żeby przełączyć do 1080i. Powinno pomóc
Witam.
Dekoder był sprawdzony w serwisie TV n i jest OK,współpracował bez problemów z innym zdecydowanie tanszym TV.
Serwis sony najpierw sugerował że to problem z oprogramowaniem dekodera a później
przyznał że TV sony za prawie 4 tys.zł. nie jest w pełni kompatybilny z jednym z najpopularniejszych dekoderów telewizji satelitarnej.
Szkoda tylko że o tym nie informują w specyfikacji technicznej TV ewentualnych klientów przed zakupem.
Mój Tv sony jak wynika z napisów wyprodukowany był na Słowacji i być może dlatego ten składak jest bardziej kompatybilny na Słowacje a nie na Polske.
Wszystko jest ok, tzn nic nie jest uszkodzone. Niestety dekodery Nki z niektórymi telewizorami tak działają. W tamtym roku dekodery Nki puszczały dźwięk nie w pełni kompatybilny z niektórymi telewizorami (różnych firm). Po jakimś czasie Nka wprowadziła aktualizację firmware. Niestety jak widać, nie pomogła na wszystko. Dźwięk leci, ale z ograniczeniami. Mam to samo u siebie z W5500 i białym dekoderem Nki. Jest proste rozwiązanie. Wystarczy wejść do ustawień dekodera i przestawić dźwięk z "Dolby Digital" na "Stereo". Wtedy jest regulacja dźwięku. W przypadku gdy nie masz podłączonego kina pod LCD, nie ma większej różnicy.
Sony KDL-46ex500 nie jest w pelni kompatybilny z dekoderem TV n nbox HDTV /biały/ na złaczu HDMI bez względu na to czy opcja Dolby Digital jest włączona lub nie włączona.
Różnica jest taka że przy włączonej Dolby Digital jest dźwięk ale bez możliwości regulacji siły dźwięku pilotem dekodera a przy wyłaczonej powyższej opcji dźwięku nie ma w ogóle.
Myślę że producent czyli Sony przy wprowadzaniu na rynek nowego modelu a powyższy jest chyba z 2010r powinien zadbać o fakt kompatybilności z istniejącymi na rynku dekoderami jednej a największych platform cyfrowych.
Szczególnie wkurza brak informacji o problemie z dekoderami w specyfikacji technicznej TV Sony ponieważ mając taką wiedzę nigdy bym nie kupił takiego TV i uważam osobiście że Sony po prostu oszukuje klientów w tym zakresie.
U mnie działa ten sposób. Jeśli tak uważasz, to zgłoś to UOKiK. Wysuwasz dosyć poważne oskarżenia, nie mając odpowiedniej wiedzy na ten temat. Sam nie jestem ekspertem, ale akurat tego jestem pewien. Poczytaj trochę na temat protokołu HDCP, standardów przesyłania informacji, strategii Nki w trakcie wprowadzania na rynek białych dekoderów.. Na tym forum, na innych forach masz setki przykładów niekompatybilności telewizorów Sony, Samsung, Panasonic, Sharp itd. z białymi dekoderami Nki. Zapoznaj się z nimi, dopiero potem wyciągaj wnioski.
44wirek napisał(a):
Szczególnie wkurza brak informacji o problemie z dekoderami w specyfikacji technicznej TV Sony ponieważ mając taką wiedzę nigdy bym nie kupił takiego TV i uważam osobiście że Sony po prostu oszukuje klientów w tym zakresie.
Witam.
Ze swojej strony parę razy odwiedziłem servis TV n łącznie z wymianą dekodera/na inny biały/
ale problem pozostał.
Servisant TV n sugeruje że problem tkwi w TV Sony,wspartcie techniczne Sony sugeruje że problem tkwi w dekoderze TV n a ja patrzę na nowy sprzęt za parę tys.zł.który nie
funkcjonuje tak jak powinien.
Ot taka polska rzeczywistość.
Za linki dziękuję.
Pozdrawiam.
Również mnie to denerwuje. Do swojej Bravii mam podłączone kino. Jeśli chcę posłuchać filmu w Dolby Digital, nie mam możliwości ściszania pilotem od Nki. Jest to niekomfortowa sytuacja. Oczywiście, można spojrzeć na to ze strony Nki, że producenci telewizorów powinni uwzględnić sposób wysyłania praw autorskich przez HDMI z dekodera Nki. Skoro producenci telewizorów wykorzystują gotowe kości HDMI i zabezpieczeniem HDCP które jest standardem, podlega odpowiednim normą i zabezpiecza treści przez nielegalnym kopiowaniem, a dekodery Nki wysyłają sygnał który najzwyczajniej jest blokowany przez HDCP - no to wybacz. W tym samym czasie Cyfra, czy Polsat nie dawali możliwości wysyłania dźwięku Dolby Digital przez HDMI, tylko dodatkowo kablem optycznym. Nka chciała mieć nowatorskie rozwiązania i wyszło jak widać. Dobrze, że przynajmniej nadrabiają ofertą i jakością obrazu.
A co zrobić gdy po kablu HDMI nie idzie dźwięk?
Dekoder n'ki (jakiś najnowszy model z nagrywarką, na bieżąco aktualizowany) + LX900 + HDMI = cisza . Zmieniane były kable, włącz/wył DD w dekoderze, obraz jest, dźwięku brak. Po włączeniu dekodera pojawia się komunikat o "problemie HDCP".
Pozostaje komponent? A może wymiana dekodera?
Kwestja technicznych rozwiazań i wsparcia dla abonentów TV n jest jak tzw.czarne dziury,ponoć są tylko nikt tego naocznie nie widział.
Strategia TV n polega w przyblizeniu na zasadzie sprzedaj i zapomnij.
Kontakt w sprawie problemów z dekodereami n-ki np. email żaden/nie odpisują/,telefonicznie 10 do 20 minut oczekiwania na informacje konsultantki że pracują nad poprawą systemu.
Servis n-ki w Szczecinie wymienił mi co prawda nowy dekoder ale dostałem dekoder po regeneracji ze zmienionym nieznanym pinem i niekompatybilny z TV.
Może czas aby stosowne organy zajeły się problemem jakości dekoderów n-ki.
Pozdrawiam.