Podziel się wrażeniami!
Witam
Z wyżej wymienionym telewizorem występują pewne problemy, najprawdopodobniej spowodowane błędami firmware: wersja najnowsza M5.163
Mam problem z brakiem zapisu parametru "Zakres dynamiki" (Menu/Ustawienia/Ustawienia/Ustawienia Cyfrowe/Ustawienia Audio/Zakres dynamiki)
Mimo wyświetlanego ustawienia "Standardowy" poziom dźwięku wykazuje cechy opcji "Kompresja" - po zmianie ze "Standardowego" na "Kompresja" nic się nie dzieje Po zmianie powrotnej poziom dźwięku spada. Po wyłączenie telewizora pilotem, ustawienie wraca do poprzedniego stanu - wyświetlany "standardowy" głośność jak w kompresji.
Włączenie "Aut. Głośność" nie pomaga.
Efektem tej wady jest bardzo nierówny poziom dźwięku na kanałach nadawanych z dźwiękiem DD od tych z MP2 (przy poziomie standard problemu nie ma)
Niestety nie znam zachowania na starszych firmware, wcześniej nie miałem dostępu do DVB-T.
Problem jest bardzo denerwujący. Próbowałem pisać do supporotu (z formularza http://support.sony-europe.com/contacts ... =odw_pl_PL" target="_blank ) ale mimo miesiąca czekania brak odzewu. A problem wygląda na typowo firmware'owy.
TV ma też problem z przełączaniem formatu z smart na wide, gdy podczas oglądania jednego kanału następuje zmiana formatu nadawania odbiornik nie wprowadza zmiany, przez co obraz staje się amorficzny. Chwilowa zmiana kanału na inny pomaga.
Może ta moja wypowiedź jakoś bardziej wpłynie na działanie wsparcia technicznego.
Mam też pytanie, związane z naziemną telewizją cyfrową w Polsce: ten TV obsługuje DD+ Na pudle i w instrukcji logo jest, a w danych technicznych brak już informacji.
Witam
Mam podobny problem z głośnością ale w KDL-40S5600.
U mnie głośność wzrasta po przełączeniu na HDMI, Euro lub z analoga na digital.
Jest to strasznie uciążliwe, szczególnie wieczorem.
Dodatkową uciążliwością tego TV wyglądającą na problem z firmware jest dzwięk DD przy współpracy z dekoderem N-ki lub innym przesyłającym po HDMI dzwięk DD.
Nie jest to wina dekodera bo z innymi telewizorami (inny model lub producent) problem nie istnieje.
Problem polega na tym, że oglądając program z dzwiękiem stereo jest wszysto ok, przełączam na program z dzwiękiem DD i jest również OK ale po ponownym przełączeniu na kanał z dzwiękiem stereo nie ma już dzwięku.
Pomaga wyłączenie i ponowne włączenie TV lub przełączenie na chwilkę na odbiór DVB-T i powrót na HDMI.
Nie jest to wina sprzętu bo ze względu na uszkodzenie HDMI miałem wymienianą płytę główną i dalej jest to samo.
Serwisant stwierdził, że to wina softu i kazał czekać na poprawki ale od października poprawek do 40S5600 jakoś nie ma
Problem zgłaszałem już do support Sony ale przez 2 miesiące nie ma ani odpowiedzi ani nowego softu.
Może ktoś z Sony to przeczyta i pomoże bo problem jest strasznie denerwujący.
TV prawidłowo obsługuje DD przy odbiorze sygnału DVB-T ale oczywiście dzwięk DD jest jakieś 3 razy głośniejszy niż dzwięk stereo i oczywiście nie pomaga ustawienie automatycznej głośności, a przełączenie kompresja/standard pomaga tylko do przełączenia na inny program
Proponuję panom z Sony pooglądanie programu z tego modelu TV, szczególnie wieczorem i zabranie się za poprawkę softu.
Jeśli nie będzie nowego softu to nie będzie innego sposobu jak zgłaszanie np. co miesiąc tej samej usterki i może to pomoże.......a jak nie to wymiana sprzętu ze względu na brak możliwości usunięcia usterki.
Dodatkowo zauważyłem okresowe zawieszanie telewizora po kilku przełączeniach kanałów DVB-T lub kilku zmianach dzwięku DD/stereo.
Te wszystkie problemy z dzwiękiem były na wcześniejszych softach oraz na sofcie 5.163.
Mam nadzieję, że może wydanie wersji 5.164 lub kolejnych rozwiąże wreszcie problem.
Pozdrawiam Sony i proszę o szybką poprawkę wadliwego softu.
Mam nadzieję, że wymienione przez Was problemy dość szybko zostaną rozwiązane. Proponuję trochę "ponękać" support mailami lub telefonami na infolinię.
Zwróciłem uwagę na ten fragment:
Witam
cogito miałem tu na myśli, że po zmianie ustawień dzwięku ze standardowego na kompresję lub odwrotnie przy odsłuchu sygnału cyfrowego przez HDMI dzwięk się normuje. Po przełączeniu wejścia na sygnał z Euro, Chinch, analog i powrót na odsłuch przez HDMI lub odsłuch dzwięku cyfrowego transmitowanego przez DVB-T ustawienia przestają obowiązywać i dzwięk nagle staje się 3 razy głośniejszy.
Po sprawdzeniu w menu ustawienie jest prawidłowe ale przestaje ono działać.
Podobnie jak krystianb pisałem już w tej sprawie do Support Sony, napisałem również wczoraj podając dane osobowe łącznie z mailem i telefonem kontaktowym.
Po wysłaniu wiadomości pojawiło sie podziękowanie oraz obietnica, że support skontaktuje się ze mną.
Niestety na obiecankach się kończy........
Problem ze znikającym dzwiękiem po przełączeniu sygnału z DD na stereo zgłaszałem serwisantowi, który wymieniał płytę główną po uszkodzeniu w TV wejść HDMI.
Rozłożył ręce, stwierdził, że to wina oprogramowania i że trzeba czekać na poprawkę.
Niestery poprawek nie ma
Pozostaje codzienne nękanie support Sony albo okresowe wzywanie do tej samej usterki serwisu.
Ciekawy jestetm co będzie tańsze dla Sony: poprawka i dopracowanie softu czy przyjazdy np. co 2 tygodnie serwisu i reklamacje usterek, których nie da się naprawić.........
sp7vcl napisał(a):
sp7vcl napisał(a):
TV prawidłowo obsługuje DD przy odbiorze sygnału DVB-T ale oczywiście dzwięk DD jest jakieś 3 razy głośniejszy niż dzwięk stereo i oczywiście nie pomaga ustawienie automatycznej głośności, a przełączenie kompresja/standard pomaga tylko do przełączenia na inny program.
To niedokładnie patrzyłeś, korekta głośności poszczególnych źródeł jest i w s5600, chyba że to doszło w którymś firmware. Ale taka korekta jest.arik92 napisał(a):
W tym wypadku przydałoby się aby Sony dodało w nowym sofcie opcję "Korekta głośności" w opcjach dźwięku. Z tego co sprawdzałem w instrukcji od modelu S5600, to takiej opcji nie ma.
arik92 napisał(a):
Ścieżka DD chyba sama w sobie jest głośniejsza od MPEG. U mnie na Sony KDL-EX501 też DD słychać głośniej, przy ustawieniu w ustawieniach cyfrowych „Poziom dźwięku MPEG" na maks. wartość. Jednak w Menu serwisowym dla EX501 można również regulować poziom dźwięku dla ścieżki MPEG i to pozwala wyrównać poziom dźwięku pomiędzy ścieżką MPEG, a DD. Nie wiem jednak czy w menu serwisowym dla S5600 jest taka możliwość.
krystianb napisał(a):
To niedokładnie patrzyłeś, korekta głośności poszczególnych źródeł jest i w s5600, chyba że to doszło w którymś firmware. Ale taka korekta jest.
krystianb napisał(a):
Przeczytaj dokładnie pierwszy post, po zastosowaniu kombinacji poziom dźwięku jest identyczny, tylko na sztywno włączona kompresja dynamiki daje dużo większą głośność.
A co do poziomu dźwięku MPEG to mam wrażenie, że regulacja głośności tunera cyfrowego a nie samego mpeg (działa też na dd).
Aha regulacja ta domyślnie ustawiona jest na max, mniejsze wartości są ujemne.
Rozumiem, że standardowo ustawiona była kompresja dynamiki i Twój TV nie ma problemu z zapamiętaniem nowego ustawienia.
Tak, domyślnie było ustawione na "Kompresja" i od czasu gdy przestawiłem na "Standardowy" cały czas poziom między DD, a MPEG jest równy.
Znalazłem kolejne błędy w TV Sony KDL-40S5600 z softem M5.163.
Problem pojawia się przy odbiorze programów DVB-T.
W menu Ustawienia cyfrowe/Ustawienia audio jest nastawa poziomu dzwięku MPEG.
Po aktualizacji softu do wersji M5.163 domyślnie ustawia się ona na wartość -5.
Przesunięcie suwaka w dowolną stronę od tej wartości powoduje ściszenie dźwięku czyli wygląda, że nastawa jest jakaś inna niż -5.
Według mnie ta nastawa ma poziom głośności taki jak maksimum ale nie jest zapamiętywana.
Napewno przesunięcie suwaka w lewo lub prawo i powrót do wartości -5 daje niższy poziom dźwięku niż przed regulacją.
Wyjście z menu, przełączenie np. na odbiór TV analogowej lub z dowolnego innego źródła i powrót do odbioru sygnału DVB-T gubi wcześniej ustawioną wartość np. -5 i przesunięcie suwaka w lewo lub w prawo ponownie ścisza dźwięk.
Następne "cudo" firmware polega na niezapamiętywaniu wybranej ścieżki audio na programie DVB-T.
Obecnie programy MUX3 TVP1 i TVP2 nadawane z TON Łódź nadają 2 wersje językowe fonii.
Dolby Digital oraz stereo.
Po wejściu na np. TVP1 i wybraniu "cichszej" wersji dzwięku czyli stereo i po przełączeniu na inny kanał DVB-T i ponownie na TVP-1 fonia ustawia się ponownie na "ryczący" dzwięk w Dolby Digital.
Według mnie wybór powiniej być zapamiętany.
Ten sam problem pojawia się po wybraniu z Menu/Ustawienia cyfrowe/Ustawienia audio drugiej wersji dzwięku i jej "zapamiętanie".
Po przełączeniu programu fonia znów ustawia się na pierwszą........
Kolejny błąd nie jest uciążliwy ale trochę głupio wygląda.
Po włączeniu autoprogramowania cyfrowego pojawia się napis "Wyszukiwani".
Brakuje literki "e" na końcu wyrazu.
Jeśli w formatce jest miejsce tylko na 11 znaków to może lepiej słowo "Wyszukiwani" zastąpić słowem "Szukam" lub "Wyszukuję"
Dodatkowo zauważyłem "śmieszną" właściwość obrazu po włączeniu telegazety.
Włączenie telegazety przy odbiorze programu analogowego znacznie rozjaśnia obraz.
Widać to szczególnie w przypadku nałożenia obrazu telegazety na obraz TV.
W przypadku odbioru sygnału DVB-T efekt ten nie występuje.
Przy DVB-T włączenie telegazety nie powoduje już rozjaśnienia obrazu.
Według mnie włączenie telegazety nie powinno powodować rozjaśnienia obrazu i jest to według mnie kolejny błąd oprogramowania, które SONY WRESZCIE POWINNO POPRAWIĆ !!!!
Błąd z rozjaśnianiem się telegazety w trybie analogowym z tego co pamiętam występował już we wcześniejszych wersjach firmware.
Jeśli SONY nie poprawi błędów to chyba zacznę co jakiś czas wzywać serwis i zgłaszać po 1 błędzie do naprawy i może tym sposobem coś się uda wywalczyć.
Rozumiem, że TV nie jest z najwyższej półki ale błedy w sofcie są niedopuszczalne i TV na miarę swoich możliwości przedstawionych w instrukcji obsługi i parametrach technicznych powinien działać prawidłowo !!!!!!
Działanie obecnego oprogramowania jest niezgodne z warunkami umowy kupna-sprzedaży odbiornika, który nie dział prawidłowo i jest podstawą do reklamacji i żądania wymiany sprzętu lub oprogramowania na działające prawidłowo.
Firmware jest integralną częscią zakupionego sprzętu i uważam, że wszyscy powinniśmy walczyć o jego bezbłędne działanie.
Po raz kolejny napisałem do Support Sony i po raz kolejny zobaczyłem napis "Szanowny Kliencie, Twoja wiadomość została przesłana do Działu Obsługi Klienta, który już wkrótce skontaktuje się z Tobą. Z poważaniem Dział Obsługi Klienta Sony".
Ciekawe co to dla nich znaczy "wkrótce" bo na żadne zgłoszenie nie otrzymałem odpowiedzi..........
A może przedstawiciel Dział Obsługi Klienta Sony lub jakiś pracownik Sony czasem zagląda na własne Forum i czyta o problemach klientów ?.......