Podziel się wrażeniami!
Napisałem już to w innym temacie ale mam już taki problem:
Mój tv to ex720
Mam dysk 1 tb i mam go w ntfs, nie chcę go formatować bo jest zapełniony (tv go nie widzi)
Mam też pendrive 4gb i go sformatowałem w fat32, telewizor go widzi ale jak chce włączyć film to wyskakuje komunikat 'odtwarzanie niemożliwe'. O co chodzi bo ja już się pogubiłem?
A i jeszcze jedno pytanie, czy można do mojego tv podłączyć rozgałęźnik usb np z 1 na 3?
Edytowano 23.09.2011
Sprecyzowałem tytuł tematu.
Zimny.
Witam
Nie podpinaj żadnych rozgałężników do usb bo nie pociągnie i spalisz gniazdo w tv.Co do dysków i innych pamięci - sprawdziłem na sobie : jakość materiału odtwarzana przez usb jest "taka sobie " mówiąc delikatnie plus tego rozwiązania to zaoszczędzony czas - niezaprzeczalnie.Ale spróbuj nagrać film - mam na myśli zwykły divix na płytę RW - po to żeby kasować po obejrzeniu i włącz przez dvd - warunek musi mieć HDMI , a więc i progresywne skanowanie i zobacz różnicę.Zapewniam że jakość będzie wiele lepsza. zaznaczam mówię o zwykłym divixie - a takich w sieci najwięcej.Jest problem w czasie -wypalaj póżniej kasuj itd.Kolejnym chyba najlepszym na tę chwilę rozwiązaniem jest odtwarzacz multimedialny - tu nie wypalasz, podpinasz pamięć przenośną przez usb do odt. multi. A ten do tv przea kabel HDMI .W ten sposób magazynujesz na twardym dysku odtwarzacza filmy ,muzykę ,zdjęcia w przeróżnych formatach - dostęp masz do tego natychmiastowy i jakość na najwyższym poziomie.Można też odtwarzać bezpośrednio z pendriva w formacie fat32 czy ntfs podłączonego do gniazda usb ale do odtwarzacza.
Cyba nie będe sie bawił w wypalanie i kasowanie.
Najlepszym rozwiązaniem jest dla mnie ps3 ; D
PS3 przyjmie ntfs'a, ale też nie łyknie wszystkich dostępnych formatów plików.
Gdy kupowałem telewizor ziomek z obsługi dodam że z sony powiedziałże odtworzy większość formatów filmów w tym xvid. I niestety nie odtwarza mi xvid hd. W telewizorach za prawie 5 k to trochę żałosne. Ciekawe jak w samsungu.
Myślę że PS3 starczy, BR w 3d gry muzyka internet w jednym, choć nie wiem na pewno co mnie jeszcze czeka bo może i PS3 nie odtworzy tych fimów : |
Zawsze możesz wziąć pena z filmami i podejść do SC - na miejscu sprawdzisz co działa a co nie.
A tak przy okazji - to czy firma mająca własne wytwórnie filmowe, płytowe, ma interes we wspieraniu piractwa?
Telewizor nie czyta wszystkich kodeków, ale tak w Sony jest. Za to telewizor ma inne zalety.
Alternatywą dla kupowania odtwarzacza multimedialnego jest konfiguracja w BRAVIA funkcji DLNA i puszczanie przez serwer filmów. Wtedy możesz przesyłać nawet .mkv.
A jest to gdzieś opisane bardziej szczegółowo jak to działa, jakie urządzenia trzeba posiadać itd?
Potrzebne informacje znajdziesz pod poniższym linkiem:
http://www.sony.pl/hub/telewizory-lcd/samouczki/udostepnianie/article/id/1237476912276
Tak w skrócie...
Czego potrzebujesz?
Oczywiście Komputer (w miarę szybki - ponieważ musi transkodować filmy "w locie"). Reszta zależy od sposobu podłączenia:
Połączenie przewodowe z wykorzystaniem routera:
-router (najlepiej dedykowany pod DLNA, inaczej mogą być trudności ze skonfigurowaniem sieci).
Połączenie bezpośrednie telewizora z komputerem przewodem Ethernetowym. Takie rozwiązanie jest najprostsze i najtańsze.
- przewód Ethernetowy (skrosowany przewód sieciowy)
Jest również możliwość połączenia bezprzewodowego. Wtedy potrzebujesz:
- router WiFi (również najlepiej kompatybilny z DLNA i w standardzie "n" - czyli najszybsze połączenie bezprzewodowe. Przy wolniejszych mogą nie działać filmy HD - za mały transfer),
- adapter WiFi do BRAVIA).
Jak to działa?:
Na komputerze instalujesz serwer DLNA kompatybilny z BRAVIA. Tu jestem przekonany i sam korzystam z PS3 Media Serwer i Mezzmo Media Serwer.
Jak masz skonfigurowane połączenie, wystarczy udostępnić na komputerze foldery z filmami, muzyką, zdjęciami. Resztę robisz z poziomu telewizora. Wchodzisz w menu, wybierasz np. filmy, wybierasz serwer, odpalasz film. To wszystko
A laptop musi być koniecznie vaio bo ja posiadam ASUS a i czy te programy są płatne?