Podziel się wrażeniami!
Witam,
Od kilku dni jestem szczęśliwym (odpukać!) posiadaczem Bravii EX720. W zasadzie wszystko jest OK, ale kilka rzeczy nie działa taka jak bym chciał, więc może tutaj uda mi się uzyskać jakąś pomoc.
1) TrackID - nie działa w ogóle. Problem taki sam jak w istniejącym już wątku: http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=215&t=9498. Czy ta opcja komukolwiek, kiedykolwiek działała, czy też jest ona po prostu niedostępna w Polsce (podobnie jak np. Vidzone na PS3)?
2) Skype - czy dobrze rozumiem, że żeby uruchomić tę opcję muszę dokupić specjalną kamerę do telewizora Bravia? Powiem szczerze, że spodziewałem się, że to zadziała po podłączeniu zwykłej kamery internetowej. Niestety wypróbowałem 3 różne (w tym dwie firmy Sony) i funkcja nie działa.
3) Nagrywanie na USB - czy dobrze rozumiem, że jest to ograniczone do sygnału DVB-T? Jeśli nie, to bardzo proszę osobę, której udało się tego użyć o podanie przepisu na sukces. No a jeśli rzeczywiście działa tylko dla DVB-T to chyba średnio przydatne...
4) Sieć - "Aktywuj rozszerzone funkcje". O co tutaj chodzi? Zrejestrowałem się i chyba nic się nie wydarzyło. Czy coś powinno się było wydarzyć - ewentualnie czy wydarzy się w przyszłości?
5) Picasa - jak powiększyć zdjęcie tak żeby zajmowało cały ekran?
6) Youtube - czy można zrobić coś, żeby Youtube przestał traktować mnie jako użytkownika z Polski? Obecnie "najczęściej oglądanym" są zamieszki po meczu o Puchar Polski. Jakoś wątpie, żeby to było najczęściej oglądane "na świecie". Czy jest sposób na wyłączenie "terytorialności" w Youtube?
7) DLNA - czy istnieje SZCZEGÓŁOWY spis formatów i codeców wspieranych przez DLNA w mojej Bravii? Obecnie telewizor ma kilka różnych zachowań zależnie od pliku wybranego w PS3 Media Serverze:
a) albo go odtwarza prawidłowo
b) albo go nie odtwarza i podaje jeden z komunikatów, np. "nieobsługiwana rozdzielczość"
c) albo się resetuje
😎 Sterowanie przez HDMI - czy istnieje możliwość takiego włączenia sterowania przez HDMI, aby włączenie PS3 powodowało włączenie Bravii i NIC WIĘCEJ? Obecnie po włączeniu sterowania przez HDMI pilot od Bravii staje się padem (Home działa jak PS Button), co w ogóle mi nie odpowiada.
Z góry dziękuję za wszelkie rady i odpowiedzi (może wypowie się ktoś z Sony?). Pozdrawiam...
T.S.
Dzięki arik. Powalczyłem w weekend i doszedłem do rozwiązania. W dekoderze miałem ustawione na skalowanie do "rozszerzony" - w tv też - i to był powód. Wyłączyłem skalowanie w dekoderze a pozostawiłem w tv. Teraz jest OK.
p.s. czy korzystacie z funkcji wykrywanie nieobecności? Jak dla mnie, to raczej jest bez sensu. Kto oglądając TV chodzi, tak żeby czujnik wykrył ruch
p.s. czy korzystacie z funkcji wykrywanie nieobecności? Jak dla mnie, to raczej jest bez sensu. Kto oglądając TV chodzi, tak żeby czujnik wykrył ruch
No tak, tylko, że jak ja oglądam TV to przeważnie leżę na kanapie i wtedy czujnik obecności nie wyłapuje widza. Co do czujnika światła - jest przydatny.
Nie wyłapuje? dziwne. Czujniki te powinny wykrywać nie tylko ruch ale i ciepło ciała przed telewizorem, bo zastosowano w nich technologię podczerwieni. Ja jak oglądam na leżąco to od razu zasypiam
Może jestem za zimny
Może jestem za zimny
witam
w niedziele stałem się za użytkowaniekiem tego telewizora - właściwie to żona go wybrala a ja bardzje łaskawym okiem patrzyłem na Sharpa no ale intuicja ja nie zawiodła z televizora jestem zadowolony to moj pierwszy sprzęt tej marki...
mam jednak kilka pytań
1. silnik X-Reality czym on się różni od silnika Bravia3, i od silnik X-Reality Pro? Jakie korzyści dla mnie w porówaniu do dotychczasowego silnika stosowanego w 2010
2. czy jest mozliwość przypisania danej sceny do danego kanału ? w jaki sposób telewizor wybiera rodzaj sceny przy ustawieniach automatycznych
3. macie jakies pomysły na lepszą kalibrację kolorów niz fabryczna?
4. jak w przegladarce przesunąć stronę do dołu bez przeskakiwania po elementach na stronie ?
5. jak wylogować użytkowanika facebooka?
6. czym czyscic matryce aby było to dla niej bezpieczne ale i skuteczne - mam male dziecko które czasami lubi dotknąc ekranu palcem...
7. gdy wpisuje txt pilotem np w przegladarce to czy istnieje mozliowsc skasowania tylko 1 litery a nie wszystkiego co sie do tej pory skasowało.
Ad. 2 też się nad tym zastanawiałem
Ad. 3. ja na razie stosuję ustawienia fabryczne.
Ad. 4. chyba nie da rady.
Ad. 6. ja czyszczę specjalnymi preparatami i ba. miekką ściereczką (są w zestawie).
Ad. 7. chyba czerwonym przyciskiem (ten do telegazety) - na pewno którymś z nich.
Ja mam również pytanie dot. trybu 24p True Cinema. Czy gdziekolwiek w menu jest on podany (włączanie, wyłączanie)? Czy włącza się on jedynie w przypadku wyboru sceny na kinowy?
Może jestem za zimny
kratylos napisał(a):
1. silnik X-Reality czym on się różni od silnika Bravia3, i od silnik X-Reality Pro? Jakie korzyści dla mnie w porówaniu do dotychczasowego silnika stosowanego w 2010
kratylos napisał(a):
2. czy jest mozliwość przypisania danej sceny do danego kanału ? w jaki sposób telewizor wybiera rodzaj sceny przy ustawieniach automatycznych
kratylos napisał(a):
3. macie jakies pomysły na lepszą kalibrację kolorów niz fabryczna?
kratylos napisał(a):
6. czym czyscic matryce aby było to dla niej bezpieczne ale i skuteczne - mam male dziecko które czasami lubi dotknąc ekranu palcem...
Zimny napisał(a):
Ja mam również pytanie dot. trybu 24p True Cinema. Czy gdziekolwiek w menu jest on podany (włączanie, wyłączanie)? Czy włącza się on jedynie w przypadku wyboru sceny na kinowy?