anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Automatycznie przełączenie na HDMI Pace Cyfra+

profile.country.pl_PL.title
piwrbel13
Nowicjusz

Automatycznie przełączenie na HDMI Pace Cyfra+

Witam,
Mam pytanie poprzednio miałem podłączony tuner Cyfry + przez zwykłe złącze Euro, po podłączeniu pod HDMI muszę za każdym razem przełączać na HDMI nie przełancza się telewizor automatycznie na Cyfre tylko za każdym razem muszę sam wybierać źródło HDMI. Czy jest możliwość ustawienia by po włączeniu tunera telewizor automatycznie łapał źródło HDMI ?
Z góry dzięki za odpowiedź.

Nowicjusz Piotr

7 ODPOW. 7
cogito.
Początkujący

A z jakim modelem masz taki problem? Z tego co mi wiadomo TV powinien włączyć się na tym źródle na którym został wyłączony zakładając że włączasz go oraz wyłączasz go pilotem.

Pozdrawiam
cogito

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

spider83 napisał(a):

Witam,
Mam pytanie poprzednio miałem podłączony tuner Cyfry + przez zwykłe złącze Euro, po podłączeniu pod HDMI muszę za każdym razem przełączać na HDMI nie przełancza się telewizor automatycznie na Cyfre tylko za każdym razem muszę sam wybierać źródło HDMI. Czy jest możliwość ustawienia by po włączeniu tunera telewizor automatycznie łapał źródło HDMI ?
Z góry dzięki za odpowiedź.

Nowicjusz Piotr

W gnieździe / kablu euro, jeżeli tylko jest w pełni okablowany (nie wszystkie kable mają odpowiednią ilość żył, niektóre tańsze przesyłały tylko sygnały we/wy composite video i stereo audio) jeden z pinów wtyku odpowiedzialny jest za przesyłanie sygnałów tzw. sterujących czyli np. właśnie przełączenia odbiornika na konkretne źródło AV w momencie włączenia danego urządzenia. W HDMI chyba czegoś takiego nie ma ale do końca nie wiem. Przy podłączeniu urządzeń tej samej firmy co odbiornik są chyba jakieś większe możliwości sterowania ale to tylko przy zgodności producentów.

P.S. Doczytałem teraz, że i w standardzie przesyłania sygnałów przez kabel HDMI jest możliwość przesyłania sygnałów sterujących. Ale to producent urządzeń odpowiada za sygnały przesyłane w poszczególnych urządzeniach. Być może jakieś protokoły nie są zgodne :c40 .

piwrbel13
Nowicjusz

cogito napisał(a):

A z jakim modelem masz taki problem? Z tego co mi wiadomo TV powinien włączyć się na tym źródle na którym został wyłączony zakładając że włączasz go oraz wyłączasz go pilotem.

Pozdrawiam
cogito

Hej model telewizora To KDL-46Z5500

cogito.
Początkujący

Czy do TV podpięte jest coś poza dekoderem?

Pozdrawiam
cogito

piwrbel13
Nowicjusz

cogito napisał(a):

Czy do TV podpięte jest coś poza dekoderem?

Pozdrawiam
cogito

Tak jest podpięte PS3 jeśli TV jest załączony i włączę PS3 to przełącza się bezpośrednio na HDMI 1, a Tuner Pace Cyfra + nie wykonuje tego, muszę sam przełączyć na HDMI 2. Myślałem że jest to gdzieś w opcjach do ustawienia.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

spider83 napisał(a):

Tak jest podpięte PS3 jeśli TV jest załączony i włączę PS3 to przełącza się bezpośrednio na HDMI 1, a Tuner Pace Cyfra + nie wykonuje tego, muszę sam przełączyć na HDMI 2. Myślałem że jest to gdzieś w opcjach do ustawienia.

Podejrzewam, że wejścia HDMI nie różnią się od siebie w odbiorniku ale możesz jeszcze sprawdzić zmieniając kolejność tzn w wejście HDMI 1 wpiąć dekoder a w wejście HDMI 2 wpiąć PS3. Jeżeli dekoder będzie uruchamiał odpowiednie wejście a PS3 nie to znaczy, że tylko wejściem HDMI 1 możesz sterować za pomocą sygnałów sterujących. Jeżeli natomiast dekoder nie będzie włączał swojego wejścia a PS3 po zmianie nadal będzie przełączał telewizor na odpowiednie wejście to znaczy, że dekoder nie wysyła sygnału sterującego i nic na to nie poradzisz (chyba, że można to ustawić w samym dekoderze ale tego nie wiem, nie znam dekodera).

cogito.
Początkujący

piotruso napisał(a):

P.S. Doczytałem teraz, że i w standardzie przesyłania sygnałów przez kabel HDMI jest możliwość przesyłania sygnałów sterujących. Ale to producent urządzeń odpowiada za sygnały przesyłane w poszczególnych urządzeniach. Być może jakieś protokoły nie są zgodne :c40 .

To jest też bardzo słuszna uwaga. Jeśli masz starszy kabel lub jest on gorszej jakości (np jakiś z dolnej półki w markecie) to może wina leżeć po jego stronie. Sprawdź więc też opcję z zamianą miejscami przewodów HDMI.

Pozdrawiam
cogito