- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
4K – oczekiwany skok w przyszłość
Ostatnimi czasy coraz częściej spotykamy nowe pojęcie 4K. Co to jest 4K i jakie korzyści dla nas niesie ze sobą tak cenny rozwój? Nie jest łatwo i jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.
4K – co to takiego?
Jest niczym innym jak kolejnym krokiem ku doskonałości obrazu. Mowa o potężnej rozdzielczości czterech tysięcy pikseli w płaszczyźnie poziomej w porównaniu do dobrze nam znanej HDTV gdzie znajdziemy 2048 pikseli w poziomie (popularne 1080). Czy jest to kolejny chwyt jaki prezentują nam producenci? Zdecydowanie NIE.
W porównaniu do znanych już standardów rozdzielczości (jak HD, SD), dzięki 4K film ożywa pełnym szczegółów obrazem, który możemy podziwiać w zaciszu domowym.
Ultra High Definition – następca High Definition
Jak w poprzednim punkcie, UHD jest niczym innym jak znakomitym następcą HD. Rozwój tej technologii jest naturalnym zjawiskiem w dzisiejszych czasach. Dostawcy usług telewizyjnych rozpoczęli pościg za doskonałością obrazu ale zwarzywszy na ogrom przedsięwzięcia nie należy spodziewać się, że lokalny dostawca zaprezentuje nam niebawem wiadomości lub prognozę pogody w UHD
Nie znaczy to jednak, że producenci sprzętu idą jedną drogą a dostawcy usług telewizyjnych drugą drogą. Ich rozwój jest symbiotyczny, czego przykładem jest:
-pierwszy kanał demonstracyjny na platformie Eutelsat
-transmisja Wimbledonu 2013 w rozdzielczości 4K, gdzie Sony dzięki ultranowoczesnym kamerom zaprezentuje szerzej tą technologię
-kanał Sony UHD (już w 2013 w USA)
-oraz „wisienka na torcie” pozostawiona na koniec – transmisja finału mistrzostw świata w Brazylii w UHD J J J
Na pocieszenie dodam, że producenci płyt stają na głowie abyśmy mogli wymienić nasze kolekcje filmowe.
„Sami swoi” w kolorze a teraz w 4K? Oooo tak
Dla posiadaczy kolekcji płyt, które nie są w rozdzielczości 4K mam również dobrą wiadomość, a mianowicie sprzęt ze stajni Sony oznaczony logiem 4K potrafi interpolować obraz do tej rozdzielczości. Oznacza to dla naszego oka nie mniej nie więcej, a obraz z większą ilością szczegółów. Poniżej znajdują się namiary na modele Blu-Ray, projektory oraz TV które mają taką funkcję.
SONY wprowadza telewizory 4K
W tym roku Sony postanowiło rozpieścić nas telewizorem, który zachwyci nas szczegółowością obrazu. Mowa o modelu KD-**X9005A (**=przekątna ekranu). Model ten o rozmiarach 55” oraz 65” śmiało wprowadza nas w świat rozdzielczości 4K.
Więcej informacji o modelu X9 można znaleźć w linku: KD**X9005A
4K znajdziemy nie tylko w tegorocznym X9 ale także w odtwarzaczu Blu-Ray BDP-S790 oraz projektorze VPL-VW1000ES, który był prezentowany w 2012 roku na targach „Inteligentny dom”.
Czy to dobry kierunek rozwoju?
Moim skromnym acz z lekka pyszałkowatym zdaniem jest to bardzo dobry kierunek rozwoju telewizorów jaki zaproponowało nam Sony. Przypomnijmy sobie tylko czasy gdy po raz pierwszy mogliśmy podziwiać obraz w rozdzielczości Full HD. Osobiście pamiętam szepty ludzi próbujących przedrzeć się bliżej telewizora: „jak to oglądać”, „obraz jest nienaturalny”, „za ostry jak dla mnie”. Dzisiaj wszyscy z nich są posiadaczami wspaniałych TV Full HD i nie wyobrażają sobie życia bez nich.
Uważam również, że technologia ta musi trochę dojrzeć tak samo jak my do niej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Słuszna uwaga. Jednak z drugiej strony widzę pewną analogię w 4K i HD, HD i SD. Wyższa rozdzielczość ma to do siebie, że trzeba oglądać ją z bliższej odległości i przy stosunkowo większej przekątnej. Identyczna sytuacja jak przy przejściu z SD na FHD. Czasami jak oglądam program, albo mecz w SD, aż chce się odsunąć dalej. Za to w HD, bliżej. I podobnie z 4K i FHD. 4K miałem okazję oglądać na premierze projektora 4K. Wrażenia świetne, ale oczywiście z pewnego zakresu odległości. Pamiętam jak wchodziło FHD, wtedy po raz pierwszy widziałem na dużym telewizorze i wrażenia były podobne - wygląda świetnie w pewnym zakresie odległości.
Zastanawia mnie jedna rzecz. Jak w dzisiejszych czasach znaleźć złoty środek przy wyborze przekątnej modelu 4K. Oglądając tylko i wyłącznie materiały w FHD i 4K - wybieramy ten z granicy odległości miedzy tymi standardami. Jednak w dzisiejszych czasach jest dosyć dużo programów w SD. W takim przypadku nie znajdziemy idealnego rozmiaru, aby każdy standard wyglądał poprawnie i przyjemnie się oglądał. Możemy dobrać optymalnie, ale wtedy musimy liczyć się z kompromisem, albo mniejszy rozmiar, albo "ruchoma kanapa". Ciekawe zagadnienie. Fakt, niektóre modele 4K są wyposażone w upscaling do 4K. W przypadku FHD->4K - obraz wygląda ślicznie. Jednak nie miałem okazji przyjrzeć się temu procesowi z SD do 4K.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
jak ktos chce tylko TV 4K uzywać jak monitora komputerowego to wiadomo, że z bliska będzie patrzył. Wtedy można i 42 kupić. Ale z mojego punktu widzenia ma sens od 55 w górę. Dla niktórych to nie do przeskoczenia bedzie.
Nie widziałem jak TV 4K upscaluje sygnał SD. Rewelacyjnie na pewno nie jest. Policzcie sobie sami ile pikseli musi interpolować TV. Z sygnałem HD jest juz nieźle.
W Polsce jest słabizna pod wzgledem dostepności sygnału FHD. Ogólnodostępna platforma cyfrowa to mrok, a to co jest w kablówkach itd. woła o pomstę. Upscaling albo 1080i. Kanałów 1080p niewiele. W temacie 4K będzie tylko gorzej.
Ilekroć widzę arogancję i niekompetencję Sony, aż przyjemnie jest wbić szpilę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ludzie mają bardzo różne podejście do kwestii wielkości przekątnych. Bardzo często jest tak jak mówisz, wolą kupić lepszy sprzęt - ale mniejszy. Są z tego zadowoleni. Trzeba to uszanować, chociaż ja bym tak nie mógł. Moi rodzice mają 37". Jak wstawiłem im 46" (żeby zobaczyć ich reakcję) - kategorycznie nie podobało im się. Fakt, mają swoje lata. Na dzień dzisiejszy podobnie uważam, 55" jest pewnym minimum do 4K. Jednak z przyjemnością chciałbym zobaczyć jak wyglądałby model 46" w moim salonie:) Jeśli ktoś jest równie ciekawy - mogę przyjąć taki model i zobaczyć;)
Upscalowanie z SD może być aż nie możliwe, musiałby być bardzo potężny silnik, żeby to wszystko ogarnąć. Ilość pikseli i liczba klatek na sekundę - jest ogromna. Nie wiem czy byłaby taka możliwość, aby nie wytworzyć jakiś artefaktów w obrazie.
Co do kanałów HD - jest kiepsko, ale też nie jest źle. Przynajmniej z satelitarnej, gdzie jakość nie rzadko jest diametralnie lepsza niż w kablówkach. Sam już unikam kanałów SD, w pierwszej kolejności staram się wybierać te HD. Jeśli chodzi o treści popularno-naukowe (jak kanały BBC Knowledge, Discovery) nie ma co narzekać. Gorzej z tematyką filmową...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Cena na pewno pozytywnie zaskoczy Cię;) 55" ok 23tys zł. Ale to jest nowość, wysoka cena jest oczywistością. Co do tunerów i sygnałów z satelity, nie ma jeszcze wypracowanego standardu. Na pewno będzie opierał się na DVB-S2. Sony we współpracy z SES opracowują standard opierający się na jednym transponderze. Inne jakieś tureckie stacje puściły obraz na czterech osobnych kanałach. Zaletą jest większy bitrate Przyszłość pokarze co z tego wyjdzie. Najlepsze jest to, że w Polsce cyfryzacja jest do DVB-T. Świat już przenosi się na DVB-T2, który ma więcej możliwości, m.in. możliwość 4K…
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Taka ciekawostka odnośnie remasterowanych z 4K filmów (mają się także pojawić w PL). Nadają się one idealnie pod telewizory Sony X9005 ze względu na ich pełną obsługę (doskonałe skalowanie do 4K czy szersze spektrum barw osiągalne właśnie z tych płyt BD). Zobaczcie przykład. Robi wrażenie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Używam teraz 39" 4K z którego właśnie piszę i powiem szczerze, że po paru dniach muszę go zdjąć. Oczy bolą jednak. Odległość 0.6m. 30Hz daje znacząco znać 😞 Więc już przy takich przekątnych trzeba zachować odległość....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Skąd taka mała wartość odświeżania? Tylko 30Hz? U mnie w lapku jest 60Hz i nie męczy tak oczu (17" z odległości 40-50cm ... zależy jak się przygarbię ).
Zdjęcie jakie wrzuciłeś z remasteringiem 4K robi na prawdę duże wrażenie. Miałem przyjemność oglądanie upscalowanego filmu BD do 4K przez BDP-S790. Jakość obrazu to nie było do końca "prawdziwe 4K" ale na pewno bliżej 4K niż oryginałowi z płyty.
Czy warto inwestować teraz w tą technologię? Moim zdaniem jest jeszcze za wcześnie na zmianę sprzętu ale zainteresować się tematem jest warto ze względu na możliwości jakie niesie on ze sobą.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
oczywiście, że robi wrażenie, ale na materiałach porównawczych. Gdyby Wam pokazali te dwa zrzuty oddzielnie w pewnym odstępie czasowym wielu nie zwróciłoby uwagi. oko przyzwyczaja się. 4K to fajna technologia, ale wprowadzana na siłę. Bardziej logiczny dla mnie byłby przeskok FHD i wprowadzenie od razu 4K.
Ilekroć widzę arogancję i niekompetencję Sony, aż przyjemnie jest wbić szpilę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie do końca rozumiem? Piszesz o przeskoku z Full HD na 4K? Właśnie o tym mowa w wątku ;).
Jeśli dobrze Cię zrozumiałem chcesz przeskoku z dnia na dzień z FullHD na 4K? Oczywisty jest fakt stopniowego wdrażania nowych technologii. Przykładem może świecić poprzednia rewolucja związana z wprowadzeniem HD. Zobacz ile lat minęło, a do dziś nie mamy pełnej oferty od dostawców (np nie za duży wybór filmów HD w Filmboxie, o którym pisałeś na forum).
Dzięki rozwojowi producentów wymuszany jest również rozwój na dostawcach (czy to usług internetowych, czy też płyt z filmami, etc.)
Oczywiście możesz mieć odmienne zdanie na ten temat, które szanuję jak moje własne :).