Podziel się wrażeniami!
Witajcie, od 7 dni jestem posiadaczem wymienionego odbiornika. Mam pytanie czy kupiony odbiornik jest już zaktualizowany nowym oprogramowaniem i czy jak jest podpięty LAN do www czy może sam się zaktualizować?
Wejdź do Menu, następnie Wsparcie dla produktu i tam sprawdź jaki masz zainstalowane oprogramowanie. Następnie wejdź TUTAJ i porównaj czy jest to ta sama wersja. Jeżeli tak to z główki jak nie to zaktualizuj.
Jeżeli net jest podłączony prawidłowo i masz włączone automatyczne aktualizacje (również w menu wsparcia dla produktu) to robi się samo.
Witam
Podpinam się pod temat z problemem jaki zaobserwowałem u klienta. Jego telewizor prawdopodobnie po pobraniu najnowszej aktualizacji pkg4.092 eut-0108 ma problemy z poprawnym odbiorem niekodowanych cyfrowych kanałów dvbt z naszej kablówki. Jest to sygnał MPEG2 jakości SD. Na części kanałów dźwięk jest znacząco opóźniony za obrazem. Wprawdzie klient twierdzi, że zmian softu nie dokonywał ale jak czytam to telewizor mógł sam pobrać aktualizację (telewizor nowy ale w styczniu poprawnie odbierał wszystkie multipleksy). Można powrócić do starszej wersji softu póki sony nie rozwiąże tego problemu?
Pozdrawiam
Nie trafiłem nigdzie na informację o możliwości wgrania starszego firmware więc pewnie się nie da. Jakie "zabiegi" były już wykonywane żeby telewizor namówić do współpracy z tą kablówką?
Reset do ustawień fabrycznych i ponowne wyszukanie kanałów nie pomogło. Ponoć klient był z tym tv w serwisie i nie stwierdzili jego awarii więc to najprawdopodobniej problem z tym nowym softem.
Na innych tv wszystko jest ok z tą kablówką?
Czy strojenie tv z wyborem Norwegii lub Szwecji daje taki sam rezultat?
Witaj, jeśli klient ma włączone automatyczne aktualizacje, to sam telewizor sam pobiera oprogramowanie.
Nie rozumiem jednej rzeczy. Napisałeś:
mixel napisał(a):
ma problemy z poprawnym odbiorem niekodowanych cyfrowych kanałów dvbt z naszej kablówki.
Otóż może nie jest to częsta praktyka ale multiplexy dvbt pojawiają się w kablówkach. Przeszkód technicznych nie ma. W zasadzie są postulaty by zobowiązać nadawców do udostępniania w kablu także tego co jest dostępne drogą naziemną. Sam mieszkam w bloku gdzie jest kablówka a anten na dachu stawiać nie można co utrudnia odbiór tv cyfrowej z eteru. Do naszych multipleksów dvbt modulujemy sygnał z satelity (format SD, kompresja MPEG2). Inne telewizory u klientów w tym bloku prawidłowo odbierają, choć generalnie zdarzają sie przypadki, że niektóre odbiorniki tv miewają problemy z sygnałem. Wspomniana BRAVIA gubi synchronizację audio.
Czy opcja szwedzki/norweski jest dostępna przy wyszukiwaniu kanałów czy należy zmienić te ustawienia przy inicjalizacji tv?