anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

46EX500 - problem z wyjściem optycznym

hammerdin
Początkujący

46EX500 - problem z wyjściem optycznym

Witam!

Tuż przed nowym rokiem zakupiłem w SC 46EX500. Udało mi się go zmusić prawie do wszystkiego ;) z wyjątkiem jednej rzeczy - nie mogę uruchomić połączenia kablem optycznym ze wzmacniaczem AV Denona. Niby wszystko jest ok - wejście we wzmacniaczu ustawione poprawnie, w TV wyjście optyczne również, a dźwięku... nie ma. Nie pomaga przełączanie z automatu na PCM zarówno w TV jak i w Denonie, kabel jest na pewno ok i wejście we wzmacniaczu również (przynajmniej PS2 nie ma problemu z połączeniem), światełko na wyjściu kabelka miga obiecująco a dźwięku... już wiecie :)
Czy ktoś ma może pomysł co może być tego przyczyną?

Pozdrawiam

6 ODPOW. 6
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Witaj. Najprawdopodobniej musisz przełączyć dźwięk w telewizorze na wyjście optyczne. Naciśnij przycisk "Options", tam wybierz "Głośnik" i wskaż "System audio". Powinno działać.

Pozdrawiam,
Zimny.

hammerdin
Początkujący

Gdyby problem był tak banalny, nie pisałbym na forum o pomoc :)
Oczywiście w TV wyjście jest ustawione na "System audio". Nie działa ani na ustawieniu "Automatyczne" ani na ustawieniu "PCM", choć oba te tryby odpowiednio ustawiam również we wzmacniaczu.

Zimny_
Użytkownik

hammerdin napisał(a):

Gdyby problem był tak banalny, nie pisałbym na forum o pomoc :)

Zdarzają się i takie przypadki. W telewizorze nie ma wielu możliwości zmiany dźwięku itd, przez wyjście optyczne. Jeśli masz wszystko w ustawieniach dźwięku poprawnie (skoro się znasz, to zakładam że jest ok), kabel OK (chociaż jeszcze raz bym go sprawdził), to albo coś źle ustawione w Denonie, albo jakieś uszkodzenie. Jaki masz model wzmacniacza?

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Spróbuj w menu Denona ustawić:
Input Setup - CD,AUX,DVD/HDP...
Assign - Digital in.

hammerdin
Początkujący

Dzięki za podpowiedzi, ale obawiam się że za wiele to nie pomoże...
Wzmacniacz (konkretnie to model AVR-2105) mam od kilku lat, udało mi się zmusić go przez ten czas do współpracy z naprawdę wieloma dziwnymi urządzeniami i nigdy nie miałem podobnego problemu. Zresztą w chwili obecnej działa podpięta do niego optycznie konsola PS2. Tym samym kablem podpinam TV i cisza... Nawet nic nie zmieniam w ustawieniach żeby czego nie zepsuć :)
Kabel więc jest OK, ale odpowiedź Zimnego coś mi zasugerowała... Czy jest możliwe żeby ten kabel jednak "nie pasował" do TV? Czy są jakieś "typy" kabli optycznych? Może jakość wykonania jest wystarczająca dla konsoli a dla TV już nie? Choć niby widać światło na wyjściu gdy jest podpięty do TV, więc powinno być wsio ryba...
No dobrze, faktycznie popróbuję jakiś inny kabel a jak nie to chyba zgłoszenie do serwisu...

Zimny_
Użytkownik

Kompletnie nie znam tego amplitunera Denona. Słyszałem o nim, ale nie miałem przyjemności sprawdzenia go. Nie wiem jakie ma możliwości, co może być w nim nie tak.
Tak podsumowując rozmowę. Telewizor kablem optycznym puszcza dźwięk Dolby Digital i PCM. W telewizorze nie ma możliwości zmienić jakiś ustawień, żeby coś "zepsuć", ustawić jakieś niekompatybilne parametry. Złącze to jest praktycznie niezależne od użytkownika (poza możliwością wyłączenia dźwięku Dolby Digital). Po przełączeniu na "system audio" telewizor wyłącza swoje głośniki i przekazuje dźwięk na wyjście optyczne. Dalej sygnał przekazuje kabel, a amplituner jeśli jest dobrze ustawiony dekoduje dźwięk i przekazuje do głośników.
Siedziałem nad tym ponad godzinę, próbując wymusić takie zachowanie na swoim telewizorze, dwóch amplitunerach (Sony i Yamaha) i kinie (Sony). Jedyny sposób na wyłączenie wyjścia optycznego to zmiany ustawień w amplitunerach.
Moim zdaniem nie jest to wina telewizora, jedyne co mogło się popsuć to wyjście optyczne - które praktycznie nigdy nie pada. Masz prawo i przywilej wezwania serwisu, oni w bezpieczny sposób mogą to sprawdzić.
Jednak założyłbym się, że albo coś jest źle podłączone albo źle ustawione. Co ja bym zrobił na Twoim miejscu? Będąc w domu pomęczył się z konfiguracją amplit (przełączył ustawienia na auto, zmienił wejście optyczne - amplituner posiada 3). Postarałbym się o inny kabel optyczny, chociaż na moment sprawdzenia (pożyczyć od sąsiada). Kabel działa na PS2, ale złośliwość rzeczy martwych bywa imponująca.

hammerdin napisał(a):

Czy jest możliwe żeby ten kabel jednak "nie pasował" do TV? Czy są jakieś "typy" kabli optycznych? Może jakość wykonania jest wystarczająca dla konsoli a dla TV już nie

"Typów" światłowodów jest cała masa. Można je rozważać poprzez materiał z jakiego jest zrobiony światłowód, przeznaczenia itd. Do zastosowania o którym mowa w wątku, powinien działać każdy rodzaj kabla optycznego do kin i telewizji (pomijając różne różne końcówki). Jakość przewodu głównie odbija się na jakości dźwięku. Na słabszych kablach mogą być nie słyszalne niskie tony, wysokie, dźwięk może być płaski, może nie być przekazywany dźwięk Dolby itd. Nie zmienia to faktu, że znaczna większość kabli optycznych jakie możemy dostać w sklepach będzie przekazywało sygnał dźwiękowy.