anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

32W5500 - zepsuty? Jednak SPRAWNY - problemy z antenami

Maciejek
Początkujący

32W5500 - zepsuty? Jednak SPRAWNY - problemy z antenami

Stało się, chyba po blisko dwóch latach bezproblemowego użytkowania mój KDL-32W5500 odmówił odbioru programów cyfrowych DVB-T.
Mieszkam blisko granicy i doskonale odbieram (a raczej odbierałem) Muxy polskie (Skrzyczne) jak i czeskie, razem cztery muxy.

Problem polega na tym, że sygnał na wszystkich muxach jest b. silny, a mimo to pojawiają się spadki sygnału do "0" czasem co kilka sekund czasem co pól godziny uniemożliwiając całkowicie odbiór. Dodam, że instalacja antenowa jest pasywna bez żadnych przed i wzmacniaczy i jest wykonana poprawnie (przez instalatora).

Sprawdziłem i wykluczyłem wszystkie chyba już możliwe usterki: anteny, sieci elektrycznej, wykluczyłem zakłócenia innych urządzeń. TV testowałem nawet u znajomego niestety problem ten sam. Jak sądzicie: czeka mój Tv serwis?
(soft najnowszy PKG741EA, resetowany kilkakrotnie)

3 ODPOW. 3
profile.country.pl_PL.title
cogito.
Początkujący

Wydaje mi się, że sam poprawnie rozwikłałeś ta zagadkę i rzeczywiście bez serwisu się nie obejdzie. Jeśli nie ma jakichkolwiek przerw podczas oglądania materiałów z innych źródeł to może zdarzyć się tak, że będzie to naprawdę niegroźna usterka i szybko serwis sobie z nią poradzi. I oby tak się to skończyło;)

Pozdrawiam
cogito

MARIUSZEK32
Początkujący

Nie czekaj, tylko zgłoś się serwisu, nikt tam nie gryzie :P Kto, jak kto ale oni chyba najlepiej pomogą rozwikłać usterkę twojego tv. Daj znać co stwierdził serwis, powodzenia.

Maciejek
Początkujący

hmmm, ciekawe jednak przed oddaniem TV do serwisu postanowiłem sam poszperać jeszcze w instalacji antenowej i....
Fakt, zbudowana jest poprawnie lecz pod TV analogową, a nie cyfrową! :smileyevil: (nie ekranowana zwrotnica, i powiem szczerze marnej jakości jakiś satelitarny kabel "no name" z marnym wręcz szczątkowym oplotem). U znajomego, u którego testowałem swój TV również instalacja jakaś samoróbka i problem dlatego powtórzył się. Po wnikliwych jeszcze testach i poszukiwaniach znalazłem źródło powstawania zakłóceń: otóż są to zakłócenia impulsowe (włączająca się lodówka, przeskok iskry w wyłączniku światła w pokoju, załączająca się suszarka itp.) Zapalanie światła w pokoju powodowało opisywane przeze mnie spadki sygnału do "0". Dlaczego tak się zaczęło dziać nie wiem. Prawdopodobnie ogólny spadek sygnału, który stał się wrażliwszy na opisane zakłócenia.
Postanowiłem sam rozwiązać problem i ...zakupiłem niezły (ponoć) kabel antenowy o doskonałym tłumieniu zakłoćeń (Triset 113) wymieniłem zwrotnicę na ALCADA ekranowaną, wszystkie złącza na "F" plus przejściówki do TV i....SUKCES! :D jak do tej pory cisza, odbiór idealny, więc na szczęście to nie wina TV - jest sprawny.

Mam nadzieję, że mój przypadek będzie drogowskazem dla osób mogących mieć podobne problemy z odbiorem, a podejrzewających awarię swojego TV. przed tym należy zapewnić właściwy sygnał z instalacji antenowej i absolutnie nie ufać lokalnym "fachowcom" którzy u mnie spier.... robotę (instalację antenową).