Podziel się wrażeniami!
może ktoś ma i coś o nim powie, w testach wychodzi znakomicie, jakość wykonania też ok, dodatkowo mozna go wykorzystać do portretów i do macro, jak niektórzy mówili lepiej większa ogniskowa od małej, i jest dwa razy tańszy od sony 100 macro
no to niezłe cudeńko, warte pewnie sporych pieniędzy, ale obiektyw wplę mieć jednak nowy, kosztuje więcej, ale przez jakiś czas jest gwarancja, a jeśli się o sprzęt dba to dlugo powinien cieszyć
Witam...
Dorzuce swoje 3 grosze.
mam tamrona 90/2.8 - co potrafi możecie zobaczyć w mojej mikrogalerii zdjęć kwiatow. Ostrzeżenia dot. dośc glośnego AF sa prawdziwe ale ja ostrzę raczej ręcznie. Wykonanie bardzo solidne - zero luzów. Cena przyzwoita - ok.1700,-. Ja tam zadowolony jestem. Pozdrawiam
A ja z kolei skusiłem się na nowy model USD - majstersztyk. Mam porównanie do Minolty, ostrość, kolory plastyka to samo
+ nowa mechanika cudo.
Akurat w trybie macro mechanika ma najmniejsze znaczenie. Nie znam osób zawodowo zajmujących się makrofotografią, które zdawały by się na AF przy skali odwzorowania 1:1 lub większych.
W mojej ocenie używana Minolta nadal jest bardziej rozsądnym wyborem - tańsza, 10mm więcej, większa odległość minimalna - szczególnie ten parametr jest nie do przecenienia w trybie makro o ile footgrafujemy żywe obiekty
min odległości ostrzenia wynoszą dla tych obiektywów:
maf100macro - 35mm
tamron90macroUSD - 30mm
komanch_ napisali:
min odległości ostrzenia wynoszą dla tych obiektywów:
maf100macro - 35mm
tamron90macroUSD - 30mm
Chciałbym tylko zauważyć, że wartości są w centymetrach, a nie w milimetrach. 5 cm to 50mm i to jest w makro naprawdę istotna różnica.
Moja pomyłka, oczywiście podane wartości były w cm.