Podziel się wrażeniami!
Cześć. Proszę Was o pomoc w takiej sprawie. W Lightroom 4 w panelu Lens Corrections dla wyboru Lens Profile posiadam jedynie możliwość wybrania obiektywu Sony DT 18-200mm f/3.5-6.3. Poprzez Adobe Lens Profile Downloader zainstalowałem profil SLT-A77V (DT 16-50mm F2.8 SSM), ale nie mogę wybrać go w Lightroomie. Czego nie zrobiłem?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
nie po prostu osoby tworzące profile robią je dla raw.
mam lr4 i też ściągałem ten profil przez lens profile downloader i u mnie go widać. Ciężko powiedzieć co jest nie tak. Profil powinien pojawić się automatycznie. Poszukaj zgodnie z tą ścieżką username\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\LensProfi les\1.0\Download
Odpal LR, zakładka Lens Corections -> Profile, zaznacz "enable profile corrections"
Lens Profile
Make: Sony
Model: rozwiń listę, zrób zrzut ekranu i pokaż tutaj
W podanej ścieżce mam pobrany profil o nazwie: 03b37397db7e490a8db01c493a3d5dcc.lcp.
do kris..
Po rozwinięciu menu dostępny jest tylko ten profil pokazany na obrazku.
jeszcze jedno pytanie, zdjęcia masz jpg czy raw? Profile są robione zarówno pod raw jak i jpg lr to rozróżnia i możesz nie mieć dostępu do profilu przy zdjęciu jpg.
Trafiłeś w sedno sprawy. Dla zdjęcia w jpg miałem tylko jeden profil, dla zdjęcia w RAW jak poniżej:
Czy to oznacza, że zdjęć w jpg nie można kalibrować z gotowych profili tylko ręcznie?
nie po prostu osoby tworzące profile robią je dla raw.
Dzięki za pomoc. Rozwiązałeś mój problem.