Podziel się wrażeniami!
Witam.
Czy ktoś próbował używać systemu zdalnego wyzwalania lamp APUTURE TRIGMASTER II z jakąś lampą systemową? Kolega zakupił taki system do wyzwalania dwóch lamp YongNuo YN-560II. Ciekawy efektu, podpiąłem do swojej A350 nadajnik oraz jeden z odbiorników (for sony) poprzez przejściówkę do mojej HVL-42AM i drugi do YongNuo YN-560II kolegi. Jakież było moje rozczarowanie w momencie naciśnięcia spustu migawki 😞 Błysła tylko YongNuo YN-560II. Spróbowałem podpiąć dwie YongNuo YN-560II i okazało się, że wszystko jest OK. Co ciekawe jedna z tych lamp jest (for Sony), a druga (for Nikon). Odbiornik oczywiście również i śmiga bez problemu. Urządziliśmy małą sesję i niestety skończyło się na tym, że musieliśmy się wymieniać nadajnikiem pomiędzy moją A350, a kolegi A65 korzystając tylko z YongNuo.
Ciekawy jestem, czy ktoś również się spotkał z takim problemem "niezgodności", czy może wina leży po stronie mojej HVL-F42AM? Po zamocowaniu lampy do przejściówki jest wyczuwalny lekki luz. Zacząłem przypuszczać, że może jest to spowodowane brakiem kontaktu ze stykami. Dodam, że po zamontowaniu w sankach aparatu lampa działa bez zarzutu.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Piotruso, WIELKIE DZIĘKI Tak jak mówiłeś, podpiąłem swoją HVL-F42AM pod body, włączyłem, wyciągnąłem z sanek, podpiąłem sterowniki i wszystko działa !!! Oczywiście, bez automatyki, wszystko na manualu.
Jeszcze raz wielkie dzięki
A oto efekt:
Witaj.
Ja osobiście nie miałem możliwości sprawdzenia tego ale problem z lampami systemowymi Sony jest szeroko znany i opisywany. Lampę (na pewno dotyczy to HVL 42am) przed założeniem / przed podpięciem do odbiornika bezprzewodowego (i nie ma znaczenia tutaj czy jest to phottix, czy youngno to i pewnie Aperture trigmaster nie będzie wyjątkiem) należy aktywować / uruchomić z poziomu body a następnie ją podpiąć do odbiornika wyzwalacza bezprzewodowego / radiowego. I powinno działać. Jest jeszcze jeden problem - jeżeli lampa ma aktywną funkcję oszczędzania energii / uśpienia po zadanym czasie to aby po "wybudzeniu" działała z wyzwalaczem ponownie należy założyć ją na body, aktywować / uruchomić z tego poziomu a następnie podpiąć do odbiornika i będzie działała do kolejnego uśpienia lub wyłączenia.
Jest to problem lampy Sony a nie wyzwalaczy czy body dlatego problem ten nie występuje z lampami firm niezależnych.
Dzięki za podpowiedź. W najbliższym czasie sprawdzę, czy opisany przez Ciebie sposób zadziała.
Do usług.
A co do automatyki to ja nie spotkałem jeszcze wyzwalacza radiowego dla systemu Sony / Minolta umożliwiającego pracę z lampą w TTL-u. Czytałem, że któryś z producentów (chyba Pixel) coś takiego wypuszcza ale osobiście nie miałem możliwości sprawdzenia ani nie czytałem, żeby ktoś używał. Tak więc w systemie Sony pozostaje praca w manualu (do Canona i Nikona są wyzwalacze radiowe przenoszące TTL).
Jeżeli chcesz używać TTL to możesz skorzystać z WL (wirless) czyli sterowanie i wyzwalanie bezprzewodowe ale z zastosowaniem błysków lampy sterującej (może to być lampa wbudowana w body, może to być któraś z lamp systemowych mających możliwości bycia masterem).
W opisany przez Ciebie sposób do tej pory właśnie robiłem, ale ten sposób ma kilka wad, takich jak problem z odebraniem błysku sterującego w ostrym świetle, widoczny błysk z wbudowanego flesza przy słabym oświetleniu itp. Wolę manualnie ustawiać, ale mieć całkowitą pewność, że kiedy będę chciał, to błyśnie
Ja pracę lamp w TTL obchodzę tak; z miesca w którym ma stać lampa ustawiam parametry mając założoną lampę na body, a potem lampe z wyzwalaczem na statyw, nie muszę więc robić dużo próbnych błysków. Trochę trzeba sie nachodzić jeśli lamp jest kilka (ja mam tylko dwiewięc raczej szybko mam ustawione potrzebne parametry).