Podziel się wrażeniami!
Witam
Posiadam alphe 300 z zamontowanym gripem
JAki mam kupić statyw ??
Proszę o porade
Pozdrawiam
Stabilny to podstawa. Nie daj się skusić tanimi modelami. Wysoki, ale też taki, który da możliwość fotografowania tuż nad ziemią. Wysoki na tyle by po rozłożeniu nóżek na maxa osiągnął wysokość twojej głowy. Dobrze żeby miał głowicę kulową, ale bez przesady, trójkierunkowa też wystarczy. Ważne żeby miał szybokowymienną płytkę, dzięki czemu możesz szybo ściągać i zakładać aparat. Niekoniecznie musi mieć wysuwaną głowicę, jak nie ma to nie kusi by używać, a to najsłabszy punkt w statywach.
Ps. Przy statywie grip raczej nie przydatny.
Statywy to kolejny temat-rzeka
Dobry powinien być stabilny (nie kiwać się, nie chwierutać...) w miarę ciężki, żeby wiatr go nie ruszył. Nieźle, jak ma możliwość podwieszenia obciążenia z dołu, żeby zwiększyć stabilność. Powinien też mieć odpowiednią nośność - trzeba uwzględnić ciężar aparatu, najcięższego obiektywu z jakim będziemy pracować, ew. lampy i ew. obciążenia stabilizującego. Przy tym wszystkim powinien być lekki, żeby było go łatwo nosić.
I podobnie jak z obiektywami trzeba wybrać kompromis: dobry statyw z dobrą głowicą potrafi kosztować ponad 1000 zł. Ale można zmieścić się w 400-500.
Jestem świeżo po zakupie statywu. Rozważałem zakup Velbon sherpa 600R lub Gold Photo (chyba 324). Po pooglądaniu w sklepie, wybrałem... Manfrotto, ale z powodu ceny poszedłem na kompromis i zakupiłem statyw firmy Benro z głowicą kulową. Zmieściłem się w ok 450zł. I jestem zadowolony.
O wysokości napisał Creatoor.
No dobrze ale jaka firma jaki model
Może jakieś propozycje ?
Słyszałem , że Manfrotto są dobre
Toteż:
Tadeusz napisał(a):
Benro z głowicą kulową
bertone1982 napisał(a):
Słyszałem , że Manfrotto są dobre
Witam : ) Kupe lat nie zaglądalem na forum
Chcę kupić jakiś prosty model staywu głownie będe użwyał go do robienia zdjęć lądującym samolotom siedząc
sobie ba balkonie. Czasem może gdzieś raz na 2-3 miesiące wybiorę się w miasto
Na allegro znalazłem coś takiego jak Digipod TR-573 co o nim sądzicie ?
Z góry dzięki za wszystkie propozycje
Pozdrawiam Serdeczenia
Rafał
Ten statyw...no będzie Pan.....rozczarowany.
Więc może jakiś inny w rosądnej kwocie tak aby miał 170-175cm ?
Napisz proszę co to jest rozsądna kwota. Bo dla mnie to minimum 250 zł. Rozejrzyj się za jakimś Velbo Sherpa 200/250 - przyzwoite statywy, które nie rozpadną się po kilku miesiacach.