Podziel się wrażeniami!
Zastosowanie krajobrazy, pomieszczenia, budynki. Zależy mi na jakości , cena nie jest bardzo istotna.
Dziekuję z góry za info i pozdrawiam.
Dużego wyboru nie masz: 16-35mm F2.8 (SAL1635Z) Jest jeszcze stałka 24mm F2.0 (SAL24F20Z) ale to nie jest już "super szeroko".
Wybór faktycznie nie jest duży, ale nie rozumiem skąd zaparcie na Zeissa. Zwłaszcza mając korpus niepełnoklatkowy.
Owszem CZ16-35 jest fenomenalnym szkłem, które właśnie używam z wielką przyjemnością, ale z pełnoklatkowym aparatem A99.
Do APSC jest przecież sporo ultraszerokokątnych obiektyów np.: SAL 11-18, Sigma 10-20 (w kilku wersjach), jest i tamron.
Najlepszym w yborem będzie SAL 16-3 50mm 2.8. To jeden z nielicznych zoomów, które tak pozytywnie mnie zaskocz yły. Używałem go przez dł ugi czas z A77. W sumie jak ktoś ma APSC, to aż się prosi by mieć ten obiektyw : )
Dlaczego wybrałbym SAL 16-50, zamiast CarlZeiss 16-35? Bo 16-50 jest nowym obiektywem, dedykowanym do APSC, z uszczelnienimi, z lepszym zakresem.
Oczywiście, jeśli w przyszłości zamierszasz kupić aparat z matrycą pełnoklatkową (np.A99), to warto od razu kupić szkło pod FF jakim jest CZ 16-35 (który oczywiście bez problemów działa z A77).
Nie pisałem o SAL1650 bo miał być obiektyw ze znaczkiem Zeiss. Dla mnie jednak 16-50mm F2.8 to taki "niepełnoklatkowy Zeiss" jeżeli chodzi o jakość wykonania i obrazek jaki produkuje Bedąc posiadaczem APS-C wybrałbym właśnie Sony SAL1650 i do tego Samyanga 8mm - masz wtedy świetny jasny zoom no i bardzo szeroki obiektyw typu fish-eye Zaoszczędzisz w ten sposób pieniądze które możesz wtedy odłożyć i dozbierać na 85-tkę lub 135-tkę Zeissa
Ja dorzucę grosik - 16mm na APS-C to wcale nie jest specjalnie szeroko...można się rozejrzeć także za obiektywem Sony 11-18/4.5-5.6 (lub jego odpowiednik Konica-Minolta 11-18).
Dość pochlebne opinie zyskuje także nowy Tamron 10-24/3.5-4.5
Hmm mam właśnie Sony SALT1650 i nie jestem zachwycony (subiektywne odczucia), zdaję sobie sprawę że ten obiektyw zbiera niezłe recenzje jedn ak mi wyjątkowo nie leży. W przyszłości interesuje mnie pełna klatka, jednak na razie chcę popracować na A77. Mój SS1650 zawodzi mnie w szczególności jeśli chodzi o wnętrza : ( plenery jak najbardziej ok. Fish-eye odpada : ) nie o ten efekt mi chodzi : ) Zeiss nie planuje czegoś nowego na dniach ? b o tak trochę z tego co czytałem to nie najnowsze te jego konstrukcje.
A co myślicie o tym obiektywie http://lenses.zeiss.com/camera-lenses/en_de/camera_lenses/sony-alpha-lenses/distagont224za.html ?
Napisał o tym Dibo, a Lajam tylko potwierdził: 24mm - zwłaszcza na APSC - nie jest ani super/ultra szeroko, ani w ogóle szeroko. Zresztą jeśli posiadasz 16-50 to możesz łatwo zobaczyć dlaczego: ustaw pierścień ogniskowej na "24" i nie zmieniaj ogniskowej. Ani w jedną, ani w drugą stronę. Sam oceń, czy to Ci wystarczy
marlan wrote:
Hmm mam właśnie Sony SALT1650 i nie jestem zachwycony (subiektywne odczucia), zdaję sobie sprawę że ten obiektyw zbiera niezłe recenzje jedn ak mi wyjątkowo nie leży. W przyszłości interesuje mnie pełna klatka, jednak na razie chcę popracować na A77. Mój SS1650 zawodzi mnie w szczególności jeśli chodzi o wnętrza : ( plenery jak najbardziej ok. Fish-eye odpada : ) nie o ten efekt mi chodzi : ) Zeiss nie planuje czegoś nowego na dniach ? b o tak trochę z tego co czytałem to nie najnowsze te jego konstrukcje.
Może napisz co Ciebie w nim najbardziej zawodzi jeżeli chodzi o wnętrza i dlaczego Ci nie leży ? Może się okazać, że to do końca nie jest wina obiektywu i podobne odczucia będziesz miał po zakupie Zeissa. Z nowych Zeissów to ma pojawić się niedługo w sprzedaży 50mm F1.4 SSM
Message was edited by: Dibo..
Stałoogniskowy Zeiss 24/2 to bardzo dobry obiektyw. Świetnie skorygowany optycznie, nie ma takich dystorsji jak zoomy. Jednak do architektury, szczególnie na matrycy APS-C czasem bywa zbyt wąsko.