Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie,
są wakacje, to i chciałem się pobawić, tym razem długościami fali Przymierzam się do zakupu filtru COKIN P007, który chciałbym połączyć z zestawem Alfa 300 i szkiełko 50mm f1.4.
Moje pytanie jest następujące - czy ktoś z forumowiczów miał do czynienia z fotografią IR i jest w stanie podzielić się swoim doświadczeniem w połączeniu z Alfą właśnie? Naczytałem się, że niektóre lustrzanki mają wbudowany gdzieś przed matrycą filtr IR, więc jeśli Alfa 300 też - to po zawodach... Fakty czy mity? z niecierpliwością czekam na odpowiedzi
Witaj.
Jeżeli chodzi o fotografię IR to kolega "jalu_63" się tym zajmuje. Był gdzieś na forum jego opis, jego porady tylko mam kłopot ze znalezieniem tego w tej chwili (korzystam z połączenia przez GSM).
Natomiast jeżeli chodzi o sprzęt to sytuacja jest odwrotna: tylko niektóre aparaty nie mają filtra przed matrycą (i to głównie kompakty). Jeżeli chcesz fotografować w "prawdziwej podczerwieni" to musi nastąpić modyfikacja aparatu poprzez wymontowanie filtra sprzed matrycy. Niestety, filtr ten jest integralną częścią układu matrycy więc nie można go później zamontować. Dlatego osoby fotografujące w podczerwieni, m.in. jalu_63, do fotografii IR mają drugi, zmodyfikowany aparat.
Widziałem (wiem) fotografię IR wykonywaną przez filtry o troszkę innych parametrach (przepuszczalności długości fal) tak, aby filtr przed matrycą całkowicie nie odcinał widma a następnie odpowiednia obróbka w programie graficznym aby zbliżyć zdjęcie do wyglądu zdjęcia w podczerwieni.
Rozumiem, dziękuję za odpowiedź, niestety spodziewałem się dużych poświęceń ze stronu sprzętu Jednak może istnieje jakaś szansa właśnie, żeby to był efekt zbliżony do "prawdziwej podczerwieni"? Szukałem tu na forum postów Pana jalu_63, ale znalazłem jedynie gotowe prace w Galerii. Do tego znalazłem też wątek, w którym Pan Creatoorprzedstawiał wyniki pracy Alfy 300 z filtrem IR, ale linki wygasły, podobnie jak w innych tematach o fotografii w IR...
Bardzo byłbym więc wdzięczny, jeśli mógłbym odświeżyć ten temat i usłyszeć "uaktualnione" porady od doświadczonych forumowiczów
Tutaj masz parę słów o tym jak przerabiałem swoją A200 do podczerwieni.
Jest też coś o tym jak kolega Jalu używa podczerwieni.
Sierpień zeszłego roku...
No nie natrafiłem na wątek...
poniżej artykuł, który napisałem na jakiś wewnętrzny konkurs KKM: