Podziel się wrażeniami!
Oto moje pierwsze zdjęcia. Proszę o komentarze i uwagi - na pewno będą...
Głębia jest oki. Mgła była po prostu. Ze statywu je robiłeś? Ja bym spróbował na priorytecie czasu ustawić dłuższy czas ( poeksperymentuj ) no i znaleźć jakieś ciekawsze miejsce bo ten kadr zwyczajnie nudny jest.
Te zdjęcia zrobiłem dziś, pożyczyłem od znajomego obiektyw MAKRO. Muszę się przyznać, że nie spodziewałem się takiej różnicy w zdjęciach, tylko po zmianie obiektywu. Zobaczcie rezultaty i jak zawsze proszę o uwagi. No i zaznaczam, że aparacik mam dopiero parę dni, więc troszkę wyrozumiałości
JasioS napisał(a):
Głębia jest oki. Mgła była po prostu. Ze statywu je robiłeś? Ja bym spróbował na priorytecie czasu ustawić dłuższy czas ( poeksperymentuj ) no i znaleźć jakieś ciekawsze miejsce bo ten kadr zwyczajnie nudny jest.
Znajomy napisał(a):
Oto moje pierwsze zdjęcia. Proszę o komentarze i uwagi - na pewno będą...
Całkiem fajne Może i miejsce nudne, ale klimacik był.
Dzięki "gonzo". Ja tam aż takiego klimatu nie widzę, ale miło usłyszeć taki komplement.
Jak na pierwsze zdjęcia to bardzo dobre. No chyba, że są to już zdjęcia np. drugie, wtedy nie byłyby już takie dobre Ale przyznasz Znajomy, że frajda sporo, szczególnie przy makro. Oby tylko zapał ci nie przygasł i czasu na rozwój nie zabrakło. Powodzenia Ps. ten kwiatek (róża) naprawdę sympatyczny, tzn z punktu widzenia profesjonalnego zdjęcia do bani ale ma duszę ))
Dzięki za wypowiedź. Czytając Twoje posty, zauważyłem, że też jesteś raczej amatorem, albo skromnym profesjonalistą . Jak to u Ciebie z zapałem? U mnie brakuje troszkę czasu, za bardzo poświęcam się pracy zawodowej (prawie pracoholik)... Chęci jest naprawdę dużo, a im więcej dowiaduję się o fotografii, korzystam z cennych rad ludzi którzy mają dużo większą wiedzę ode mnie (min na tym forum), to tym bardziej mnie to motywuje i zachęca do działania
I przyznaje, frajda jest bardzo duża!
Po kolei - pierwsze fotki są faktycznie próbne, dobre dla zaznajomienia ze sprzętem i z jego możliwościami ale po co pokazywać je w albumie, no nie wiem....
dalej jest zamieniona numeracja
Nr 3 nieostro, mała głębia, nie skompensowałeś naświetlania (jak jest dużo jasnego lub ciemnego, to kazdy pomiar automatyczny przekłamuje i trzeba mu pomóc) tutaj tak + ok 2/3 EV.
Nr 2 psiurek sympatyczny, chyba jeszcze nie nauczyłeś się wydobywania ostrości, staraj się w portretowaniu, czy to ludzi, czy to zwierząt ustawić ostrość na oczach, to podstawowa sprawa, poćwicz i kadr jest nieciekawy, jakby niezdecydowany. Za mało psa w kadrze, z dużo trawy albo jak portret, to niech to będzie portret.
Nr 1 "śliczna róża" bardzo mała głębia ostrości to trudna sprawa, naprawde trzeba coś w niej zmieścić lub zadbać, aby reszta jakoś się układała. Tutaj pomysł nawet ok ale za dużo przestrzeni po bokach, pasowałby bardziej centralny kadr i kwadrat, kolory wyprane do niemożliwości i niedoświetlone.
To tak na szybko, pracuj, rób fotki ale staraj się też patrzeć jak sobie radzą z danym tematem inni, postaraj się zdobyć więcej wiedzy o kadrowaniu, kompensacji naświetlania itd. o głębii ostrości a z czasem intuicyjnie będziesz robił fotki i później tak samo intuicyjnie je przycinał i selekcjonował do pokazania.