Podziel się wrażeniami!
chce tu zamieszczać fotki do ogółnej krytyki i prosze innych o niewstawianie swoich fotek w tym poście!!!
czekam na krytyke do zdjęcia kieliszka
pare zdjęć z dzisiejszego dnia (PALMIARNIA ZIELONA GÓRA)
C.D.
mam dziwne wrażenie że w zakładce luzne rozmowy o fotografi niema sensu wystawiać fotek ogląda je 4-6 osób
może dało by sie założyć jakiś wątek osobny do galeri osób nie posiadających sony a chcących porad zaawansowanych użytkowników aparatów (ja czekam tylko na jakiś zastzryk gotówki i zakupuje jedną z ALF (zobaczymy na jaką fundusze pozwolą)
alpol6 napisał(a):
mam dziwne wrażenie że w zakładce luzne rozmowy o fotografi niema sensu wystawiać fotek ogląda je 4-6 osób
Ja wypowiem się na temat 69.
Tego typu zdjęcie nie jest łatwo zrobić - o czym się przekonałem
Są to bardzo trudne warunki oświetleniowe. W tym przypadku potrzebne jest bardzo jasny obiektyw i odpowiednie ISO.
Mogłeś dać przynajmniej 400, a najlepiej 800. Wtedy czas byłby szybszy.
Ewentualnie pomoc statywu jeżeli jest taka możliwość
A tak zdjęcie nieostre i leci na lewo.
Mam nadzieje, że się na mnie nie pogniewasz
zamieszczam tutaj z różnymi ISO niepodaje numeracji dalej daje dla przykładuStarosta napisał(a):
Ja wypowiem się na temat 69.
Tego typu zdjęcie nie jest łatwo zrobić - o czym się przekonałem
Są to bardzo trudne warunki oświetleniowe. W tym przypadku potrzebne jest bardzo jasny obiektyw i odpowiednie ISO.
Mogłeś dać przynajmniej 400, a najlepiej 800. Wtedy czas byłby szybszy.
Ewentualnie pomoc statywu jeżeli jest taka możliwość
A tak zdjęcie nieostre i leci na lewo.
Starosta napisał(a):
Mam nadzieje, że się na mnie nie pogniewasz
i jeszcze ISO 1600
Mnie tam pierwotna wersja nawet pasuje. Wyprostować tylko koniecznie trzeba. Na innych wersjach (szczególnie z wyższym ISO) to już mi ludzie przeszkadzają a pewnie nie było ich jak pogonić
ISO 400 jest najlepsze
Po mojemu (przynajmniej ja tak kościoły witrażowe "robiłem") lepiej jest wydłużyć czas na korzyść mniejszej czułości (i ziarna czy tam szumów jak kto woli) ale to już wtedy niestety statyw konieczny i nie raz kilkanaście sekund spokoju przed kadrem ale jak ktoś lubi "dynamiczne" ujęcia może nie wyganiać wszystkich sprzed kadru