anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Moj Apel - Galerie według kategorii sprzętu alpha 100 - 900

profile.country.pl_PL.title
Andi-----
Początkujący

Moj Apel - Galerie według kategorii sprzętu alpha 100 - 900

Dlaczego do tego nawiązuje? Jeżeli chcemy dzielić sie doświadczeniami z naszych fotograficznych dokonań, to punktem wyjscia jest to jakie kto ma mozliwości - wynikajace z funkcji aparatu. Skoro warunki wyjściowe do zrobienia zdjecia sa rózne to i efek zalezny jest od tego jakie mozliwosci posiada nasz sprzęt. Co z tego że ktos podpowie co mozna zrobic mając Alphe 900 jesli porada / recenzja trafi do kogoś kto ma alphe 100 ? Namawiam tez do dawania bardzo konkretnych wskazówek - na poziomie wykonania zdjecia, ustawień aparatu (co pozwala nauczyć sie i poznać mozliwosci wlasnego sprzetu) . Uwazma ze opinie bardzo ogólne np. zły balans bieli ... albo w rodzaju zły kadr - jeszcze niczego nie wnoszą. Podzielmy sie tym jak konkretnie my wykonalibysmy to zdjecie, na co zwrócili uwagę ale przede wszystkim jak ustawilibysmy parametry aparatu ? Co Wy na to?

60 ODPOW. 60
karolca
Nowicjusz

Andi napisał(a):

karolca napisał(a):

A ja napiszę nieco inaczej.
Miałam hybrydę i jestem gotowa pokazać swoje zdjęcia nią wykonane BO:
- dostanę opinie innych - cz dobry kadr, naświetlenie itp. takie nieco "techniczne" sprawy.
I nie interesuje mnie to, jakim aparatem kto pstryka.
Tak, każdy ma nieco inne "oko" i wizję pewnego obrazu. Uczymy się na błędach. Nikt jednak nikomu nie poda "zrób to zdjęcie z taką przysłoną, takim czasem naświetlenia, ustaw to tak i tak..." Bezsensu! Cyfrówki dają możliwość zabawy i to przez nią się uczymy. Jak na sto zdjęć jedno jest fajne i dobrze wykonane to super! Trzeba się z tego cieszyć.

Hybrydę znałam na wylot i z zamkniętymi oczami mogłam robić zdjęcia. Ale zmiana sprzętu, inny obiektyw, nieco inne możliwości. Trzeba się "oswoić" ale... nic co ludzkie nie jest mi obce.

Krytyka jest dobra. Fakt, jednemu coś się spodoba, drugiemu już nie. Ale w fotografii też trzeba myśleć a nie bezmyślnie pstrykać zdjęcia.

Podział na podfora jest kiepski. Jako posiadaczce A300 miałabym gdzieś zdjęcia A700 czy A200 albo Canona lub jakiejś hybrydy. Jeśli ktoś jest zainteresowany, sam spyta. Albo sam powie na początku.

Pozdrawiam.

A jak chcesz chwalić się fotkami, możesz zamieszczać je w wielu serwisach pozwalających chwalić się swoimi umiejętnościami (np. galeria.interia.pl)

Dla mnie wniosek jest jeden , po prostu nie masz aparatu SONY. Nie pisze tego ze snobizmu ale jest tyle for fotograficznych , ze chyba wystarczy dal kazdego. To jednak jest forum sony - wiec mozna chyba pokusic sie o to by dzialalo zgodnie ze swoim pzeznaczeniem. Znowu najglosniej krzyczy ktos kto po prostu nie uzywa aparatu firmy ...dla uzytkowników którego istnieje ten portal / to forum .... To co mowisz pokazuje tez niezrozumienie ... ustawien parametrów i pomiarów w aparacie jest tyle i tak duzo funkcji ...ze gadanie o jest strata czasu jesli ktos foci poprzez funkcje "AUTO" to co moze powiedziec o swoich ustawieniach aparatu .... TO PORAZKA ,,, najwiecej mowi Ci co nie uzywaja Alphy !!!!! Czemu nie wystarcza Wam inne fora ...po co kolejne takie samo ????

Cóż... idziesz w zaparte.
Aparat służy do robienia zdjęć, prawda? To, jakie ono będzie najmniej zależy od aparatu (chociaż od niego zależy JAKOŚĆ zdjęcia). Jednak najwięcej do powiedzenia ma sam fotograf. I może użyć do zrobienia 100-letniego zenita lub tygodniowej alfy. I to, czy pokaże to zdjęcie tutaj (podając nazwę sprzętu) to mnie to nie interesuje.
Czytam opinie innych do zdjęć innych użytkowników, porównuje, i wyciągam wnioski.

Twoje stwierdzenie, że nie mam sony jest bezpodstawne :D
Otóż drogi Kolego, kupiłam - a raczej dostałam w prezencie - A300. Jako przesiadkę z FZ50. Czy jestem lepsza w tym co robię? Na razie nie. Musiałam na razie zrobić krok w tył, aby mój iść dalej na przód. I nie płaczę. Próbuję, testuję i jak osiągnę poziom, na etapie którego warto chwalić się fotką - pochwalę się.

Zgadzam się z floriusem i jego ostatnim zdaniem.

Co do komentowania... każdy ma prawo się wypowiedzieć. Nie każda wypowiedź jest superjakości, nie każda coś wnosi. Ale każdy się czegoś może nauczyć.

Praktyka czyni mistrza :) i oko też. Sprzęt tylko pomaga.

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Andi - zalogowałeś się na forum 1 stycznia, wyprodukowałeś w tym czasie dwadzieścia kilka postów wzywających do bardziej merytorycznego komentowania publikowanych zdjęć a sam dałeś jeden komentarz by kolega odjął na którymś zdjęciu Magenty. Najłatwiej krzyczeć - trudniej dać przykład. Chcesz aby dawać konkretne wskazówki jak należało ustawić aparat do danego zdjęcia - a niby jak mamy Ci to napisać nie będąc w miejscu i czasie w którym robisz zdjęcie?Skąd mamy wiedzieć jakie tam były warunki oświetleniowe, co chciałeś pokazać robiąc zdjęcie? Jeżeli ktoś uważa, że dostał mało konkretny komentarz zawsze może poprosić o rozszerzenie wypowiedzi - chyba jeszcze nie widziałem, żeby takowej nie dostał. Zarówno tu, jak i na KKMie.
Druga sprawa - chcesz aby podzielić galerię na kategorie związane z poszczególnymi modelami. Po co? Odnoszę wrażenie, że masz chęć do dyskryminowania - nie masz Alfy nie zrobisz dobrego zdjęcia ( bo nie ma jakiejś funkcji). A dalej co będzie? Nie masz A700, A900 - nie zrobisz dobrego zdjęcia??? :slight_smile:
Po trzecie - co Ci przeszkadza, że na tym forum zdjęcia pokazują użytkownicy innych marek? Nie przeszkadza to założycielom forum, więc nam nic do tego:)

karolca
Nowicjusz

sadam
Nie warto się denerwować... :) I tak takich ja my jest więcej, a w kupie siła, nie? hehe.
Każdy komentuje według tego, co ma na myśli. Jeden powie dużo i z uzasadnieniem, a drugi "fajne" lub "nie podoba mi się". I w tym też coś jest. A podział galerii ze względu na posiadany aparat jest pomysłem... [niech każdy sam sobie wstawi odpowiednie słowo. ja nie przeklinam publicznie :D ).
Jedni chwalą się sprzętem, drudzy zdjęciami (nawet tymi nieudanymi, pierwszymi krokami). Wolę towarzystwo drugich, bo z nimi można sensownie pogadać nie o sprzęcie, ale o technicznej stronie zdjęcia.

Pozdrawiam i życzę miłej nocy.

Andi-----
Początkujący

Alf300 napisał(a):

mam do czynienia z ludzmi którzy sa jeszcze w fazie przed byciem amatorem ... mam w domu nieyzywnaego Zenita - chetnie komus takiemu sprezentuje ... skoro uczy sie chodzić ...

Oj To ja :smileyredface: proszę o tego Zenita koszty wysyłki pokrywam oczywiście .

Andi ale o jakich funkcjach aparatu piszesz ? Bo przecież Lustrzanka niema tam za wiele wodotrysków i czy to Będzie A100 czy A700 czy Nikon czy inne.. To funkcje są zbliżone I osoba która będzie robić foto Nikonem podpowie tak samo. A wydaje mi się że nawet jak by brać kryterium rozdzielczości matrycy to przy tych fotkach które pokazujemy pomniejszając je chyba nie było by znaczenia wielkiego (mogę się mylić)

o JAK FAJNIE , ZE ZADAJESZ TAKIE PYTANIE ... Rodzi to nadzieje niczym swiatełko w tunelu , że ta dyskusja zejdzie w końcu na merytoryczne i sensowne obszary. Mam Alphe 700 - i przyznam ze pomimo iz czytam instrukcje 10 raz i robie rózne próby - nie umiem wykorzystac funkcji aparatu w wiecej niz 30 %. I nie dlatego że nie znam zasad fotografii - bynajmniej. Dam Ci przykład: Ekspozycja: moge wykorzystac funkcje klawisz AEL i pomiar światła , po to by doswietlać lepiej wybrane obszary zdjecia , szczególnie tam, gdzie swiatlo jest nierównomierne. Funkcja AEL po zablokowaniu odczytu , zaczyna pokazywac róznicę swiatla zmiarzonego a rzeczywistego ... co (gorsza) wartosc drugiego pomiaru wyswietla sie jako drugi standardowy indeks ... (takie zdanie...w instrukcji ...kumasz cos ...heheheh) nawet jak mysle , ze rozumiem to nie wiem jak mądrze tego uzyć ... ktos kto to rozgryzl i zrobil zdjecie z pomiarem swiatla i pokaze fote na forum i powie mierze tak ...odczytuje tak ...wychodzi tak ... pomógł by mnie i wielu ludziom zrozumiec jak praktycznie wykorzystac funkcje blokowania ekspozycji i czytania pomiaru drugiego indeksu .... i co to oznacza dla ustawień fotografa .... co ma zrobic z tym odczytem i jaki efekt to przyniesie ... ... Wybacz ...to tylko próbka / takie obcji jest z 20 ... a chodzi przeciez o praktyczne zastosowanie .... Pislaem w duzym skrócie ... żeby Cie bie i siebie nie zanudzic ...to tylko probka rzeczywistych problemów lub doswiadczeń z aparatem ktorymi warto sie dzielić .... zdaje sobie sprawe ze takich opcji nie maja niższe modele ... radzilem kolesiowi - zmniejsz temperature barwowa w filtrze ...Magente ustaw na 2700 a on do mnie - nie mam takiej funkcji .... Wierz mi , ze wiem o czym pisze ... potrzeba konkretów jesli ktos wogóle rozumie do czego sa inne ustawienia niż "AUTO" ... do tego dochodzi efekt - pokazanie jak w efekcie końcowym ..- wyszlo świadomie przygotowane zdjecie ... Naprawde jest co robic zamiast pisac ze masz zdjecie lekko poruszone ...bo to sa bzdety :-) Ale rozumiem, ze moge pogadac z kims kto taka funkcje posiada ...rozgryza i chce sie tym podzielic z innymi ... dlatego potrzebna jest systematyka i porzadek .... uf ... Mozna by pisac ... ale tu najglosniej krzycza ludzie co aparatu Sony w rekach nie mieli :-) Pozdrawiam

Andi-----
Początkujący

karolca napisał(a):

sadam
Nie warto się denerwować... :) I tak takich ja my jest więcej, a w kupie siła, nie? hehe.
Każdy komentuje według tego, co ma na myśli. Jeden powie dużo i z uzasadnieniem, a drugi "fajne" lub "nie podoba mi się". I w tym też coś jest. A podział galerii ze względu na posiadany aparat jest pomysłem... [niech każdy sam sobie wstawi odpowiednie słowo. ja nie przeklinam publicznie :D ).
Jedni chwalą się sprzętem, drudzy zdjęciami (nawet tymi nieudanymi, pierwszymi krokami). Wolę towarzystwo drugich, bo z nimi można sensownie pogadać nie o sprzęcie, ale o technicznej stronie zdjęcia.

Sensownie powiadasz - pomijając techniczna strone zdjecia ... dobre sobie / wiesz co ... pstrykaj sobie te foty ... bo czuc od Ciebie na kilometr ...ze nie mialas w rekasz aparatu SONY... a pisze to tylko dlatego , ze tegie umysly pracuje nad oprogramowaniem i nad funkcjami programu ... musza liczyc sie z krytyka wykwalifikowanych amatorów i zawodowców bo za chwile ktos ich ciezka prace zje ...bie na forum Optyczne itp. ... Przemawia przez Ciuebie infantylizm ...i wiesz ... wlasnie gdyby to forum bylo jasno podzielone na grupy ...i na ludzi wedlug stopnia zaawansowania oraz sprzetu ...nie musialbym z Toba pleść tych głupot ... a Ty moglabys cieszyć sie tym co fotografujesz i jak w gronie ludzi o podobnym stopniu wtejemniczenia. Tymaczasem Ty nie wiesz o czym ja wogóle pisze ... masz inny sprzet i Twoje i moja rozmowa to jak kula w płot... i tego balaganu by nie bylo gdyby ktos madrze to usystematyzowal ... PROSTE JAK DRUT : FORUM WYMIANA TECHNICZNA - JAK PRAKTYCZNIE STOSOWAC FUNKCJE APARATU SONY aLPHA ... 100 / 200 700 ITP ...I PODOBNIE GALERIA ze zdjeciami wykonanymi okreslonym modelem .... tracimy czas jest przepaśc miedzy nami / chociaz nie watpie ze potrafisz robic piekne zdjecia i wiele z nich napewno bardzo Cie cieszy

karolca
Nowicjusz

pozostaje mi powiedzieć:
ehhh... i puknąć się w głowę.
Wycofuję się z tej bezsensownej dyskusji bo wszyscy jedno a ty drugie.

Nieważne. Ty chcesz gotowy przepis na zdjęcie. Dobrze naświetlone zdjęcie odczytasz z histogramu. I będziesz wiedział, czy jest mało ciemnych miejsc, czy gdzieś się prześwietli zdjęcie. Gotowca na pewno znajdziesz gdzieś w poradach, a jak chcesz go znać - ABC Fotografowania i zadajesz pytanie. Banał, nie?

Po co uczyć się na pamięć metod pomiaru światła? Tutaj trzeba samem pomyśleć. Popsuć niczego się nie da.

I tak będziesz miał swoje zdanie, i tak. Miej je i broń zaciekle jak lew swojego terytorium. Gratuluję cierpliwości w tłumaczeniu ocb.

Więcej tolerancji dla osób, które zaczynają swoją przygodę z fotografią i nie zakupili lustra ale hybrydę. Niech się uczą. Chwała im za to, że wolą wyjść w plener z aparatem niż siedzieć gdzieś w kącie i uczyć się pić tanie wino. Ważne, aby mieć pasję, hobby. I nie musi być profesjonalistą. Nikt mu nie karze. A jak będzie chciał, to pójdzie do odpowiedniej szkoły i wyszkoli się na specjalistę. Ale wiedzę praktyczną i tak zdobędzie metodą prób i błędów, jak każdy z nas.

karolca
Nowicjusz

Andi napisał(a):

karolca napisał(a):

sadam

Sensownie powiadasz - pomijając techniczna strone zdjecia ... dobre sobie / wiesz co ... pstrykaj sobie te foty ... bo czuc od Ciebie na kilometr ...ze nie mialas w rekasz aparatu SONY... a pisze to tylko dlatego , ze tegie umysly pracuje nad oprogramowaniem i nad funkcjami programu ... musza liczyc sie z krytyka wykwalifikowanych amatorów i zawodowców bo za chwile ktos ich ciezka prace zje ...bie na forum Optyczne itp. ... Przemawia przez Ciuebie infantylizm ...i wiesz ... wlasnie gdyby to forum bylo jasno podzielone na grupy ...i na ludzi wedlug stopnia zaawansowania oraz sprzetu ...nie musialbym z Toba pleść tych głupot ... a Ty moglabys cieszyć sie tym co fotografujesz i jak w gronie ludzi o podobnym stopniu wtejemniczenia. Tymaczasem Ty nie wiesz o czym ja wogóle pisze ... masz inny sprzet i Twoje i moja rozmowa to jak kula w płot... i tego balaganu by nie bylo gdyby ktos madrze to usystematyzowal ... PROSTE JAK DRUT : FORUM WYMIANA TECHNICZNA - JAK PRAKTYCZNIE STOSOWAC FUNKCJE APARATU SONY aLPHA ... 100 / 200 700 ITP ...I PODOBNIE GALERIA ze zdjeciami wykonanymi okreslonym modelem .... tracimy czas jest przepaśc miedzy nami / chociaz nie watpie ze potrafisz robic piekne zdjecia i wiele z nich napewno bardzo Cie cieszy

:smileyhappy:
TAK, masz rację. Cholerną rację, że nie miałam w ręku aparatu SONY. Leży jeszcze zapakowany w pudełku i patrzę nań, bom jeszcze w ciężkim szoku, że mojego kochanego Lumixa zmieniłam na konkurencję. Ahh... przepaść między nami ogromna. Tak, bardzo ogromna.
Gratuluję talentu fotograficznego i trzymaj tak dalej. Jesteś moim GURU, o Panie! :smileyrolleyes:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

http://img399.imageshack.us/img399/6227/doh4773549sc5.gif
że wam się chce :rolling_eyes:

ja tam wolę robić zdjęcia niż dywagować na temat podziału galerii (jestem na NIE za podziałem na aparaty) http://img224.imageshack.us/img224/5914/sorry4296388tx0.gif

Andi-----
Początkujący

karolca napisał(a):

pozostaje mi powiedzieć:

Nieważne. Ty chcesz gotowy przepis na zdjęcie. Dobrze naświetlone zdjęcie odczytasz z histogramu. I będziesz wiedział, czy jest mało ciemnych miejsc, czy gdzieś się prześwietli zdjęcie. Gotowca na pewno znajdziesz gdzieś w poradach, a jak chcesz go znać - ABC Fotografowania i zadajesz pytanie. Banał, nie?

Po co uczyć się na pamięć metod pomiaru światła? Tutaj trzeba samem pomyśleć. Popsuć niczego się nie da.

I tak będziesz miał swoje zdanie, i tak. Miej je i broń zaciekle jak lew swojego terytorium. Gratuluję cierpliwości w tłumaczeniu ocb.

Więcej tolerancji dla osób, które zaczynają swoją przygodę z fotografią i nie zakupili lustra ale hybrydę. Niech się uczą. Chwała im za to, że wolą wyjść w plener z aparatem niż siedzieć gdzieś w kącie i uczyć się pić tanie wino. Ważne, aby mieć pasję, hobby. I nie musi być profesjonalistą. Nikt mu nie karze. A jak będzie chciał, to pójdzie do odpowiedniej szkoły i wyszkoli się na specjalistę. Ale wiedzę praktyczną i tak zdobędzie metodą prób i błędów, jak każdy z nas.

Pukaj sie dalej Infantylna madralo

Andi-----
Początkujący

Andi napisał(a):

karolca napisał(a):

pozostaje mi powiedzieć:

Pukaj sie dalej Infantylna madralo

Ja Cie nie bronie ani pic wina ani iśc w plener i focić ...tylko dlaczego wcinasz sie nie do swojej bajki ... dlaczego to ja mam dac prawo Tobie na robienie fotek tak jak potrafisz ...podczas gdy Ty nie dajesz mi prawa na to bym proponowal cos co nie miesci sie poki co w twoim wyobrazeniou o fotografowaniu ... dlaczego Placy mysla , ze nalezy równac w dół do miernot zamiast podnosic poprzeczke ...albo przyznać ok to nie moja bajka - nie jestem na tym poziomie zaawansowania ... Po co sie wcinasz skoro masz tam malo do powiedzenia ...starczy miejsca dla Ciebie i dla mnie - problem w Tym że ludzie chca by równac do miernot