- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Sony AS100vr Fix GPS
Witam
Mam kamerę sportową AS100VR. Ma GPSa. GPS jest aktywny w ustawieniach. PlayMemories Home uaktualniło dane GPS, ale kamera nie łapie fixa. Ciągle miga symbol GPS z przekreślonym kółkiem. Gdy improtuje do PM film to też mam info o braku danych GPS.
Jak w ogóle "obsługiwać" ten GPS? Czy najpierw powinien włączyć kamerę na zewnątrz, poczekać (ILE?) aż złapie FIXa i dopiero wtedy włączyć nagrywanie? Jak włączam na nagrywanie bez czekania na FIX to po 30 minutach nagrywania dalej nie łapie GPSa.
Można jakoś przetestować ten GPS?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
Przy pierwszym użyciu funkcji GPS oraz po długotrwałej przerwie w jej używaniu wyznaczanie informacji o pozycji może potrwać kilka minut. Można ten czas skrócić, wczytując do kamery dane wspomagające GPS. Jeżeli PlayMemories Home ma połączenie z internetem, można automatycznie zaktualizować dane. Isnieje również możliwość aktualizacji danych GPS poprzez włożenie do komputera karty pamięci
W tym celu: Wyświetl główny ekran programu PlayMemories Home, po czym wybierz kolejno nazwę podłączonego modelu -> [GPS Support Tool] -> żądany napęd karty pamięci. Następnie zaktualizuj dane asysty GPS. Po przełożeniu takiej karty pamięci do kamery nastąpi aktualizacja danych asysty GPS.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jak już napisałem wcześniej - mam uaktualnione dane GPS. Nic to nie zmienia.
Czy FIX jest łapany już w czasie nagrywania, czy może muszę najpierw poczekać na dworze z włączoną kamerą aż znajdzie sygnał GPS i dopiero wtedy uruchomić nagrywanie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Robiłem reset do ustawień fabrycznych. Nic to nie daje.
Kamera sporadycznie łapie FIX gps. Raz na 10 jazd? Ale trawa to 5-8 minut i często gubi.
Tu jest przekładowy film:
https://youtu.be/-QNQribgSBY
A jak sprawdzić wersje oprogramowania? Gdy podłączam PM Home to nie ma komunikatu o starym sofcie.
Najnowszy firmware jest z 2014 roku v2, wiec podejrzewam że jednak jest ta ostatnia wersja softu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Cześć, zgłosiłem twój problem do supportu i otrzymałem poniższą odpowiedź.
Najnowsza dostępna wersja oprogramowania układowego to ta do wersji 2.0, jest ona do pobrania bezpośrednio z naszej strony wsparcia:
Jeśli życzysz sobie skonsultowac niedogodność z placówką serwisową polecam autoryzowane serwisy Sony:
SONTRONIC Sp. z o.o.
60-715
Poznań, Ul. Kolejowa 57
Tel.: (61) 833 49 41, (61) 833 49 78
Mail: info@sontronic.pl
http://sontronic.pl/
PRAM S.C.
ul. Połczyńska 115B
01-303 Warszawa
Tel.: (22) 428 29 10, (22) 428 29 12
Mail: serwis@pram.com.pl
http://pram.com.pl/