Podziel się wrażeniami!
Witam, tydzień temu zakupiłem aparat SONY dsc-hx20v i powiem szczerze że troche na niego wydałem i spodziewałem się naprawdę dobrego sprzętu a tu już przy pierwszym uruchomieniu w środku obiektywu zobaczyłem śmietek na samym środku i dwa mało widoczne po bokach. Tych śmietków nie widać na ogół lecz wyjatkiem jest słoneczna pogoda czy noc oświetlona lampami, wtedy gdy zdjęcie zrobione jest pod np. słońce widać plamy w tym samym miejscu co na innych zdjęciach.
dodam że widać także 8 czerwonych kółek, czy to normalne?
Czy opłaca się wysyłać mi aparat na gwarancję?
Dodaje zdjęcia: (fot 5 najbardziej)
foto 1
foto 2
foto 3
foto 4
foto 5
foto 6
Witaj,
To nie jest "śmietek". To są flary/bliki.
Jest to jak najbardziej normalne zjawisko, nawet dla bardzo drogich obiektywów po kilka tysięcy złotych. Często wystarczy minimalny ruch, aby pozbyć się blików z kadru. Można też próbować osłonić obiektyw ręką, tak żeby odciąć boczne światło wpadające do obiektywu
dodam że widać także 8 czerwonych kółek, czy to normalne?
ok rozumiem no trudno że takie flary występują. A mam pytanie co do tego śmietka bo rzeczywiście jest on widoczny na 2 szkle obiektywu taki podłużny. Opłaca się wysyłać do serwisu na czyszczenie czy jest to za małe zabrudzenie?
kobiba napisał(a):
A mam pytanie co do tego śmietka bo rzeczywiście jest on widoczny na 2 szkle obiektywu taki podłużny. Opłaca się wysyłać do serwisu na czyszczenie czy jest to za małe zabrudzenie?
Śmietek ??
Ja to dopiero mam problem, kupiłem CYBER-SHOT DSC-HX20V, i po 2 miesiącach użytkowania, pojawiły się takie plamy, wysłałem aparat do Serwisu na gwarancji, (wykupiona 5 letnia za 540,00 zł) a oni mi odpisują, że to ja nasypałem śmieci do aparatu i odmawiają mi naprawy gwarancyjnej. W tej chwili aparat jest w serwisie, a sprawa trafi do Sądu. Nie kupujcie aparatów firmy SONY, ja kupiłem i teraz bardzo żałuję. 2000,00 zł w plecy
adamg4 napisali:
Śmietek ??
Ja to dopiero mam problem, kupiłem CYBER-SHOT DSC-HX20V, i po 2 miesiącach użytkowania, pojawiły się takie plamy, wysłałem aparat do Serwisu na gwarancji, (wykupiona 5 letnia za 540,00 zł) a oni mi odpisują, że to ja nasypałem śmieci do aparatu i odmawiają mi naprawy gwarancyjnej. W tej chwili aparat jest w serwisie, a sprawa trafi do Sądu. Nie kupujcie aparatów firmy SONY, ja kupiłem i teraz bardzo żałuję. 2000,00 zł w plecy
Napisz proszę co to za 5 letnia gwarancja - wykupiłeś ją w sklepie?
Jeśli to możliwe wstaw zdjęcia tych plam. Chętnie obejrzę jak to wygląda bo trudno mi sobie wyobrazić jak to możliwe żeby w tak krótkim czasie doszło do zabrudzenia (rozumiem po kilka latach, ale 2 miesiące?).
Witam
Ależ bardzo proszę , oto mój śmietek !! a właściwie śmietnik !!
Zaznaczam, aparat użytkowany w normalnych warunkach domowych, nigdy nie był w Egipcie, przechowywany w specjalnym etuii, aparat w tej chwili ma 10 miesięcy. Wasze też będą robić takie zdjęcia. Fajne pamiątki z wakacji, prawda ?!
Mogę wysłać więcej, np. z urodzin, z imienin .......