Podziel się wrażeniami!
Mam problemz ostrością filmów.
Nagrywam proces rysowania ołowkiem na papierze i ostrość przeskakuje z obrazka na rękę z ołówkiem. Poza tym ciągle się na nowo ustawia w miarę ruszania ręką.
Tu przykład: https://www.youtube.com/watch?v=0Id-VB7yQEs
Czy da się (i jak to zrobić) ustawić to tak, by zawsze ostra była tylko kartka?
Witaj, nie mam tego aparatu, ale zaglądając do instrukcji doszedłem do tego, że wystarczy po ustawieniu ostrości na kartkę wyłączyć AF czyli przejść w tryb MF wtedy ustawianie ostrości będzie ręczne więc nie będzie samo przeskakiwało z jednego punktu na drugi.
Tak jak napisał Paweł, musisz ustawić ręczny tryb ostrości (MF - manual focus).
Może to głupia prośba, ale mógłby ktoś mi powiedzieć krok po kroku jak to zrobić?
Nie mogę sobie z tym poradzić. Może poprostu czegoś nie widze.... nie wiem. 😞
na obiektywie z lewej strony masz przełącznik ustaw go w pozycji mf wtedy af bedzie manaulany.
Paweł w tym modelu nie ma takiego przełącznika, jest w serii HX.
Niestety instrukcja nie jest zbyt szczegółowa, ale opcji jest kilka. Poszukaj w menu ustawień dotyczących ostrości, jeśli są dostępne w trybie filmowania (odpowiednia pozycja na górnym pokrętle) i tam przełącz AF na MF, a jeśli nie ma takiej opcji to np. na tryb punktowy AF i ustaw go w kadrze tak, aby twoja ręka nie pojawiała się w tym polu (nie jest to najlepsze wyjście).
Druga opcja to ustwienie pokrętła w tryb P lub M i dobranie tam parametrów naświetlania (przysłona, czas, iso - nie wszystkie będą dostępne w P). Jęsli w trybie filmowania nie było ustawień dotyczących ostrości, to w tych trybach na pewno je znajdziesz i ustaw MF. A jeśli i tu takiej możliwości nie będzie to poszukaj czy nie ma opcji blokady ostrości. Jak już wszytko ustawisz w trybie P/M włączasz nagrywaniem przyciskiem na obudowie (tak jak w trybie filmowym).
pisałem z telefonu i niezauważyłem, że to h, a nie hx... sorry za wprowadzenie w błąd.