anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

ZONE MATCHING - ale o co chodzi ?

profile.country.pl_PL.title
Andi-----
Początkujący

ZONE MATCHING - ale o co chodzi ?

Wklejam post z forum Alpha 700; ponieważ tam nikt nie umiał mi odpowiedzieć.
Prosze o pomoc - jesli ktoś to rozgryzł:

Pomóżcie proszę od praktycznej strony. Nie umiem zrozumieć funkcji ustawienia Zone.
opis w instrukcji objaśnia coś, co nie pokrywa mi sie z uzyskanym obrazem na zdjęciu.
Zalecenia nie pasują mi do efektu; inaczej wychodzi przy wartości -1 / inaczej przy wartosci +2 niż wskazywałyby na to opisy w instrukcji.
O co chodzi z Tym Zone Matching ? Czy mozliwe jest błędne tłumaczenie instrukcji / czy może ja nie rozumiem funkcji aparatu i tego co w tym czasie "ucina, dodaje" zmienia ...?

c.d. ... nie daje mi to spokoju / co aparat robi z ekspozycją; instrukcja daje sprzeczne informacje ...wiec o jaka funkcje, jakie działanie chodzi

parametr ZONE "-1 "
- piszą : chroni przed niedoświetleniem jasnych obiektów i na jasnym tle ....
czyli.. co...? wydłuża naświetlanie ? Czyli co robi?
i dalej (do tego samego parametru!!)
zalecany przy low key - ciemnych scenach , po to by zbytnio nie rozjaśnić ciemnych scen

to jakby skracał naświetlanie ...?

jak jedna funkcja raz może doświetlać (wydłużać naświetlanie) jasne sceny
i jednocześnie nie prześwietlać (skracać naświetlanie) ciemne sceny

a może ta funkcja nie ma nic wspólnego z ekspozycją natomiast "obcina" pewne parametry?
niec nie kumam i nie znajduje reguły ... bo obraz po zastosowaniu pokazuje cos innego niż opis w instrukcji

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Zone matching zmienia krzywą świateł lub cieni w zależności od tego jaką wartość ustawisz w Zone Matching.

Wystarczy zrobić kilka zdjęć z różnymi wartościami zone matching i porównać sobie wykresy krzywych.

profile.country.pl_PL.title
Andi-----
Początkujący

Szkoda gadac

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Andi napisał(a):

Szkoda gadac

Skoro tak to widzisz zamykam ten wątek, szczególnie że dokładnie tej samej treści stowrzyłeś w dziale o A700.

Pozdrawiam