Podziel się wrażeniami!
Ponieważ wciąż dyskutuje się o tym jak bardzo nieruchome lustro degraduje obraz postanowiłem zrobić w końcu prosty eksperyment polegający na tym że sfotografowałem ten sam motyw, w tym samym oświetleniu, tym samym NEXem, tym samym obiektywem z mocowaniem A, ale dwoma różnymi przejściówkami.
Sprzęt użyty w teściku:
- NEX 5N
- obiektyw SAL 2,8/85
- Adapter LA-EA1
- Adapter LA-EA2 (adapter z technologią TMT)
Fotki które mają w nazwie MIRROR zostały wykonane z adapterem LA-EA2.
Zdjęcia (jotpegi prosto z aparatu, w RAWy nie miałem czasu się bawić) wrzuciłem w oryginalnym rozmiarze na picasę:
https://picasaweb.google.com/101922221888794304677/TestAdapterowDoNEXa?authkey=Gv1sRgCPinuYvWg4meFg#
Po pierwszym przejrzeniu rezultatów mogę stwierdzić że po usunięciu exifa zdjęcia z lustrem były by trudne do rozróżnienia.
Możecie sami porównać fotki, w exifie macie wszystkie dane
Dzięki za test...
Ale to dość "prosty" motyw, poprosiłbym jeszcze o taki gdzie mogą wystąpić tzw "duchy" mi wprawdzie nie udało się ich złapać (nie fotografuję białego tekstu na czarnym tle ) ale to też by mnie interesowało, tzn zdjęcie z bardzo kontrastowym motywem, można o taki prosić?
W tym teście chodziło mi głównie o wpływ na ostrość i szumy.
W jakiejś wolnej chwili zrobię test z czymś mocno świecącym w kadrze
Nie ma sensu robić testu duchów bo ich zwyczajnie NIE MA.
Straciłem kiedyś na to cały dzień. Lepiej sobie poczytać czy iść na spacer, albo połączyć jeszcze przyjemność i zabrać na ten spacer aparat
Dzięki Rafiki za to, że Ci się chciało.
Czy te duchy są czy ich nie ma to nie wiem, ja też ich nie złapałem, prędzej obiektyw produkuje "artefakty" pod ostre światło,...
Jeśli chciałoby się rzetelny test przeprowadzić w poszukiwaniu tzw "duchów" należy podpiąć obiektyw z najwyższej półki z najlepszymi powłokami antyrefleksyjnymi, wiele "dowodów" na "duchy" to zwykłe bliki które łapią obiektywy z najniższej półki.
Test na "duchy" statyw, wysokiej jakości obiektyw, i strzelać...
Jeśli chciałoby się rzetelny test przeprowadzić w poszukiwaniu tzw "duchów" należy podpiąć obiektyw z najwyższej półki z najlepszymi powłokami antyrefleksyjnymi, wiele "dowodów" na "duchy" to zwykłe bliki które łapią obiektywy z najniższej półki.
Test na "duchy" statyw, wysokiej jakości obiektyw, i strzelać..
Test na "duchy" statyw, wysokiej jakości obiektyw, i strzelać...
Lajam napisał(a):
Testowałem na obiektywach 16-35/2.8 Zeiss, 85/1.4 Zeiss - czy to wystarczające obiektywy dla Ciebie?
Tylko że ktoś zrobił taki test, jak się do niego odnieść
http://thesybersite.com/sony/a55/index. ... ge_quality
bart_m26
Na takie aberracje nie jednaj prostej odpowiedzi.
Kiedyś, jeszcze za czasów A100 byłem w ciężkim szoku jak zobaczyłem jeszcze większe aberracje z A100 i obiektywu STF 135mm.
Motyw był bardzo kontrastowy (podświetlona przez słońce fontanna przed PKiN)
Do dzisiaj nie wiem skąd aż tak silne fioletowe obwódki.
Podobne zdjęcia jak te w teście zdarzają się od czasu do czasu nawet w aparatach z ruchomym lustrem czy w NEXie, szczególnie jeżeli używa się jasnych obiektywów w okolicach pełnego otworu przysłony i w kadrze znajdują się błyszczące przedmioty...
Nie wiem dlaczego tak się dzieje, prawdopodobnie to jednak kwestia kombinacji szkło - matryca. Dawniej na filmie to był dużo mniejszy problem
Tak czy inaczej takie kwiatki zdarzają się sporadycznie.