Podziel się wrażeniami!
Witam szanowne grono. Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem 35. Moja przygoda zaczęła się kilka tygodni temu, więc za dużo jeszcze nie wiem. Mianowicie, nie mogę, bądź nie ma takiej możliwości regulować ekspozycję w trybie ''M'' Wertowałem instrukcję i nic nie znalazłem jedynie, że M to manual i można wszystko. Może jesteście mi w stanie pomóc. W innych trybach nie ma problemu w M jest. Czy może to być ewentualnie kwestia ustawień?
Witaj
w mocnym skrócie: tak, masz rację. W Manualu można wszystko, ale zamiast korekcji ekspozycji, zmieniasz po porstu parametr naświetlania czasu lub ustawienie migawki.
Może jeszcze inaczej:
We wszystkich trybach jest jakiś element automatyki. Korekcja ekspozycji służy do własnych poprawek w tej automatyce. W trybie M nie ma żadnej automatyki, więc nie ma co korygować. Po prostu ustawiasz ekspozycję, tak jak potrzebujesz.
yyyyyy no..... nie bardzo czaję ale może jeszcze trochę pokombinuję.
Aby uzyskać pożądaną ekspozycję masz do dyspozycji trzy parametry:
-czas
- przesłona
- czułość.
W trybie A - zmieniasz przesłonę - pozostałe parametry (zakładam, że ustawisz ISO Auto) dobiera aparat zgodnie z wybranym pomiarem (wielopunktowy, punktowy, centralnie ważony).
W trybie S - zmieniasz czas - pozostałe jak wyżej.
W trybie M - zmieniasz wszystkie parametry samemu - aparat nie zrobi żadnej korekty.
Proponuję na początku zabawy z aparatem pominąć tryb M (większość użytkowników w tym trybie robi poniżej 10%zdjęć - tylko gdy chce osiągnąć z góry zamierzony efekt) a zająć się trybem A lub S w zależności jaki efekt chcemy osiągnąć. A gdy chcemy panować nad GO, S gdy chcemy zamrozić lub rozmyć ruch.
Automatyka Alf jest sprawna i daje radę.
Aha rozumiem. Dziękuję za info i postaram się zrobić jak radzisz. Chociaż nie mogę obiecać, że od czasu do czasu przełączę na M . Dziadek w końcu mawiał, że najlepiej i najszybciej się nauczysz jak na głęboką wodę Cie wrzucą.
Bruno74 napisał(a):
Witam szanowne grono. Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem 35. Moja przygoda zaczęła się kilka tygodni temu, więc za dużo jeszcze nie wiem. Mianowicie, nie mogę, bądź nie ma takiej możliwości regulować ekspozycję w trybie ''M'' Wertowałem instrukcję i nic nie znalazłem jedynie, że M to manual i można wszystko. Może jesteście mi w stanie pomóc. W innych trybach nie ma problemu w M jest. Czy może to być ewentualnie kwestia ustawień?
Wszystko zostało już powiedziane, dodam od siebie jako użytkownik 35 od... ale ten czas leci zaraz będzie 3 miesiące , a przez 2lata lustrzanki Samsunga, że tak naprawdę tryb M przydaje się jak pomiar automatyczny nie daje rady, to jest kilka % zdjęć, np. nocne, tu polecam M, często potrafi się światłomierz pogubić...Potwierdzam też, że SLT mają naprawdę dobry pomiar światła, szczególnie jak ma się do czynienia z dużym kontrastem, lepiej radzi sobie niż klasyczna lustrzanka (opinia w oparciu o porównanie z Gx20, i K-r )
Życzę wielu udanych zdjęć
tak naprawdę tryb M przydaje się jak pomiar automatyczny nie daje rady, to jest kilka % zdjęć, np. nocne, tu polecam M, często potrafi się światłomierz pogubić...
No to już wszystko wiem. Teraz tylko zastosować to w praktyce (w lewo ciemno- w prawo jasno) Wielkie dzięki za pomoc. Acha jeszcze jedno bo różne wersje słyszałem, można wynosić aparat na mróz. Jeżeli tak to do ilu stopni (+/-) oczywiście. Ponoć wyższe modele mają hermetyczne obudowy?