Podziel się wrażeniami!
Czy to prawda, że w Alfie 100-350 istnieje problem z ostrzeniem bez względu na obiektyw?
Posiadam dwa obiektywy z kompletu i faktycznie widzę po swoich zdjęciach, że nieco brakuje im ostrości...
Czy ktoś może tą informację potwierdzić? Pytam bo nie wiem czy warto kupować kolejne obiektywy...
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witaj,
nie wiem skąd taka informacja. Mam a100, miałem a200, wiele fociłem a350. Nigdy nie miałem problemów z ostrością, chyba, że z mojej winy. Czasem występuje problem zwany back focus lub front focus, który da się wyregulować w serwisie i może mieć on różne "podłoże", ale to rzadkość.
Pokaż zdjęcie, które uwydatnia Twój problem. Może to Ty popełniasz błąd. Może trzeba wysłąć do serwisu na regulację.
Co do nowy obiektywów. Wszystko zależy od własnych potrzeb i możliwości. Niemniej jednak kupowanie lustrzanki daje spore możliwości m.in. właśnie dzięki specjalistycznym i zróżnicowanym obiektywom.
Witaj,
nie wiem skąd taka informacja. Mam a100, miałem a200, wiele fociłem a350. Nigdy nie miałem problemów z ostrością, chyba, że z mojej winy. Czasem występuje problem zwany back focus lub front focus, który da się wyregulować w serwisie i może mieć on różne "podłoże", ale to rzadkość.
Pokaż zdjęcie, które uwydatnia Twój problem. Może to Ty popełniasz błąd. Może trzeba wysłąć do serwisu na regulację.
Co do nowy obiektywów. Wszystko zależy od własnych potrzeb i możliwości. Niemniej jednak kupowanie lustrzanki daje spore możliwości m.in. właśnie dzięki specjalistycznym i zróżnicowanym obiektywom.
Nie, to nie prawda. Każdy aparat może mieć jakieś błędy, może nie współpracować poprawnie z jednym czy drugim obiektywem ale nie jest tak, że wszystkie aparaty danego modelu źle działają. No chyba, że pytasz o szybkość działania autofokusa, pewność, działanie AF w trybie ciągłym i na bocznych czujnikach. To faktycznie - im nowszy korpus tym działanie AF lepsze. Ale wiąże się to z technologią, z coraz to lepszymi czujnikami, silnikiem itp. rozwiązaniami.
Fotografowałem przez bardzo długi czas A200, fotografowałem i sport, i pokazy lotnicze, i w studio, i w plenerze. Korzystałem z różnych obiektywów: i kitowych, i dobrych, i najlepszych. Oczywiście koledzy z puszkami z "wyższych półek" mieli pewniejszy i szybszy AF, podczas szybkich scen więcej kadrów ostrych ale i ja nie narzekałem.
Im lepszy obiektyw tym lepsza ostrość na bardziej otwartej przysłonie. Im jaśniejszy obiektyw tym lepiej działający AF szczególnie w trudnych warunkach.