Podziel się wrażeniami!
Witam
Posiadam Alfe 390 + "kit" pół roku taki zestaw mi wystarczył ale teraz chciałbym ciut zmodernizowac swój zestaw i stąd moje pyt:
1. Chciałbym dokupic obiektyw i mysle nad Sony 75-300 co o nim sądzicie oraz jakiś obiektyw do zdjęc portretowych choć nie wiem co wybrać.
2. Myśle nad zakupem w miare cenowo lampy błyskowej i tu ma na myśli np. Sony HVL-F20AM. Lub inna doradzona przez Was.
3. Mama zakupiony statyw ale myslalem nad kupnem pilota Sony RMT-DSLR1 choć nie wiem czy on bedzie mi współgrał z moim aparatem.
Dziekuje za zainteresowanie i czekam na porady
Pozdrawiam
piotruso napisał(a):
zelek620 napisał(a):
no no rozumiem a czym sie roznie obeiktyw SAM od tego samego bez tego napisu
Są dwa rodzaje tego obiektywu. SAM z napędem autofokusa przez tzw. śrubokręt czyli korzysta z napędu z body i SAL z AF-em napędzanym wbudowanym silnikiem w obiektyw. Optycznie oba obiektywy są identyczne.
Popełniłem wielbłąd.
SAL to nazwa obiektywów Sony a SAM to obiektywy z silnikiem napędzającym AF. Bez silnika nie mają oznaczenia SAM.
Edit: Lepszy podobno jest 18-250 ale to przeczytane opinie. Nigdy takiego nie miałem.
Edit: Lepszy podobno jest 18-250 ale to przeczytane opinie. Nigdy takiego nie miałem.
a no mi aby kolega proponowal 18-200 bo moze taki zalatwic i nie wiem czy wybrac 18-200 czy ten 55-200
na pewno 55-200 na dłuższej ogniskowej będzie jaśniejszy
55-200 :smileyarrow: 5,6
18-200 :smileyarrow: 6,3
chyba nie dużo, aż tak się nie znam ale jednak tak wynika w parametrów.
12MaRTiN90 napisał(a):
na pewno 55-200 na dłuższej ogniskowej będzie jaśniejszy
55-200 :smileyarrow: 5,6
18-200 :smileyarrow: 6,3
chyba nie dużo, aż tak się nie znam ale jednak tak wynika w parametrów.
w mojej galerii niedawno wrzucałem kilka (
tak więc zapraszam. kliknij moje zdjęcia w moim podpisie
noo wlasnie przed chwila je ogladalem wiec chyba jestem juz zdecydowany
możesz jeszcze zobaczyć mojego ugryzionego wykonanego także tym obiektywem
dodałem go do galerii przed chwilką żebyś mógł jeszcze zobaczyć inne zdjęcie
własnie widze dobre foto widac ze obeiktyw daje rade