anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Potrzeba pomocy.

zelek620
Początkujący

Potrzeba pomocy.

Witam :)
Posiadam Alfe 390 + "kit" pół roku taki zestaw mi wystarczył ale teraz chciałbym ciut zmodernizowac swój zestaw i stąd moje pyt:

1. Chciałbym dokupic obiektyw i mysle nad Sony 75-300 co o nim sądzicie oraz jakiś obiektyw do zdjęc portretowych choć nie wiem co wybrać.
2. Myśle nad zakupem w miare cenowo lampy błyskowej i tu ma na myśli np. Sony HVL-F20AM. Lub inna doradzona przez Was.
3. Mama zakupiony statyw ale myslalem nad kupnem pilota Sony RMT-DSLR1 choć nie wiem czy on bedzie mi współgrał z moim aparatem.

Dziekuje za zainteresowanie i czekam na porady :)
Pozdrawiam

18 ODPOW. 18
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

zelek620 napisał(a):

Witam :)
Posiadam Alfe 390 + "kit" pół roku taki zestaw mi wystarczył ale teraz chciałbym ciut zmodernizowac swój zestaw i stąd moje pyt:

1. Chciałbym dokupic obiektyw i mysle nad Sony 75-300 co o nim sądzicie oraz jakiś obiektyw do zdjęc portretowych choć nie wiem co wybrać.
2. Myśle nad zakupem w miare cenowo lampy błyskowej i tu ma na myśli np. Sony HVL-F20AM. Lub inna doradzona przez Was.
3. Mama zakupiony statyw ale myslalem nad kupnem pilota Sony RMT-DSLR1 choć nie wiem czy on bedzie mi współgrał z moim aparatem.

Dziekuje za zainteresowanie i czekam na porady :)
Pozdrawiam

Ad1. Obiektyw portretowy za niewielkie pieniądze to Sony SAL 85/2,8. Jeżeli chcesz troszkę dłuższą ogniskową a może być używany to Minolta 135/2,8. A z przedziału "wyższego" masz Zeissy 85/1,4 i 135/1,8. O obiektywie 75-300 nie mam swojego zdania bo nie miałem tego szkła (ze słyszenia do najlepszych nie należy). Natomiast jeżeli nie zależy Ci na ogniskowej 300 mm to tzw. długi kit czyli 55-200/4,5-5,6 okazał się nadspodziewanie dobrym obiektywem. Jeżeli nie ma to być obiektyw do sportu i może być używany to może zainteresuj się tzw. flintą czyli Minolta 70-210/4. Z przedziału do 300 mm i w troszkę wyższej cenie mógłbym polecić Sigmę 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro (koniecznie z APO - droższa ale lepsza optycznie) no i bardzo dobry Tamron SP 70-300mm F 4-5.6 VC Di USD.
Ad2. Lampa HVL-F20AM jest bardzo małą lampą, która miała być przede wszystkim sterownikiem do wyzwalania lamp w trybie WL przez aparaty pozbawione lampy wbudowanej (A900 i A850) jak również miała dla tych korpusów zastąpić właśnie lampę wbudowaną.
Jeżeli cenowo niewiele to ja bym polecił HVL-F42AM, troszkę drożej ale i nowocześniej HVL-F43AM.
Ad3. Nie wiem. :( .

zelek620
Początkujący

oooo dzieki za porade.
Co do lampy masz racje chyba lepiej dolozyc i kupic lepsza lampe, a co do obiektywu no to wlasnie mam dylemat bo kolega ma alfe 55 i obeiktyw 55-200 i mega jest niezadowolony z tego obeiktywu i wlasnie polecano mi 75-300 wiec teraz to juz wogule nie wiem co zrobic.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witam,

Na początek to proszę o zakładanie tematów z sensownym tytułem - gdyby każdy kto potrzebuje pomocy tak właśnie tytułował swoje wątki, mielibyśmy bałagan, że HEJ!

Pilot Sony RMT-DSLR1 jak najbardziej nadaje się do :c56 390.
http://www.sony.pl/product/dsa-other-ac ... ompatibles

Pozdrawiam,

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

zelek620 napisał(a):

kolega ma alfe 55 i obeiktyw 55-200 i mega jest niezadowolony z tego obeiktywu i wlasnie polecano mi 75-300 wiec teraz to juz wogule nie wiem co zrobic.

No to jeżeli masz kolegę z tym obiektywem pożycz go od kolegi na dzień, dwa, porób zdjęcia w sytuacji w jakiej chcesz go używać. Możesz podejść też do najbliższego salonu Sony, sklepu, gdzie sprzedają obiektywy z mocowaniem do Sony i popróbować swoje body z innym szkłem. Może coś wybierzesz.

zelek620
Początkujący

Lajam napisał(a):

Witam,

Na początek to proszę o zakładanie tematów z sensownym tytułem - gdyby każdy kto potrzebuje pomocy tak właśnie tytułował swoje wątki, mielibyśmy bałagan, że HEJ!

Pilot Sony RMT-DSLR1 jak najbardziej nadaje się do :c56 390.
http://www.sony.pl/product/dsa-other-ac ... ompatibles" target="_blank

Pozdrawiam,

sorka ale jestem tu od dzisiaj :)

zelek620
Początkujący

piotruso napisał(a):

zelek620 napisał(a):

kolega ma alfe 55 i obeiktyw 55-200 i mega jest niezadowolony z tego obeiktywu i wlasnie polecano mi 75-300 wiec teraz to juz wogule nie wiem co zrobic.

No to jeżeli masz kolegę z tym obiektywem pożycz go od kolegi na dzień, dwa, porób zdjęcia w sytuacji w jakiej chcesz go używać. Możesz podejść też do najbliższego salonu Sony, sklepu, gdzie sprzedają obiektywy z mocowaniem do Sony i popróbować swoje body z innym szkłem. Może coś wybierzesz.

no niestety do najblizszego salonu SONY mam 100km i wiesz tak szybko nie wybieram sie w tamtym kierunku. wlasnie testowalem 55-200 a nie mialem mozliwosci wyprobowania innego o podobnych parametrach.

a mam pyt czym sie różnia DT 55-200 mm f/4-5.6 SAM od DT 55-200 mm f/4-5.6?

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

zelek620 napisał(a):

wlasnie testowalem 55-200 a nie mialem mozliwosci wyprobowania innego o podobnych parametrach.

No to moje zdanie jest takie: jeżeli po zabawie 55-200 nie jesteś z niego zadowolony to zbieraj na co najmniej Tamrona 70-300 (ale tego nowego SP Di VC USD).

zelek620
Początkujący

piotruso napisał(a):

zelek620 napisał(a):

wlasnie testowalem 55-200 a nie mialem mozliwosci wyprobowania innego o podobnych parametrach.

No to moje zdanie jest takie: jeżeli po zabawie 55-200 nie jesteś z niego zadowolony to zbieraj na co najmniej Tamrona 70-300 (ale tego nowego SP Di VC USD).

no no rozumiem a czym sie roznie obeiktyw SAM od tego samego bez tego napisu

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

zelek620 napisał(a):

no no rozumiem a czym sie roznie obeiktyw SAM od tego samego bez tego napisu

:c46
Tu był błąd a nawet wielbłąd więc będę poprawiał.