anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

pomoc w wyborze aparatu.. DSLR vs SLT

profile.country.pl_PL.title
fotkiubobiego
Początkujący

pomoc w wyborze aparatu.. DSLR vs SLT

witam wszytkich ;)

planuję zakup nowego aparatu, najlepiej lustrzanki..
tylko że problem polaga na ty że zbytnio nie nie znam na tym jeszcze...:/
i chciałem was prosić o dobrą rade jeśli to możliwe ;)

zastanawiam sie nad modelami:
DSLR-A580
DSLR-A580L
DSLR-A580Y

SLT-A55V
SLT-A55VL
SLT-A55VY

może doradzicie coś lepszego ?
bo chce żeby aparat robił naprawde bardzo dobre zdjęcia a nie byle jakie...

dzięki za pomoc.. :)

9 ODPOW. 9
Lars..
Początkujący

Oba modele robią tak dobre zdjęcia, jak dobre umie zrobić użytkownik. 8-)

Generalnie to dwa dość zbliżone do siebie parametrami modele. Ja - jako zwolennik (choć już nie tak bardzo zdeklarowany) lustrzanek z ruchomym lustrem - zapytałbym Cię, co będzie ważniejsze: zdjęcia czy filmy.

Jeśli zdjęcia przeważają - brałbym A580.

Mnie osobiście przeszkadza "małość" A55 - no nie mam jak tego złapać, a wcale nie mam wielkich dłoni. Niby zyskujesz na gabarycie, pakując się na wakacje, z drugiej strony - szkła masz takie, jak w lustrzance, więc ta oszczędność jest pozorna.
Mam też trochę obiekcji co do wyświetlacza EVF, ale to raczej kwestia skrzywienia klasycznym wizjerem.

Jeśli przymierzasz się do zakupu w zestawie z obiektywem/obiektywami, to brałbym na pewno z kit'em 18-55, ale 55-200 raczej bym odpuścił. No, chyba, że różnica pomiędzy L a Y nie będzie większa niż 150 PLN, to można się skusić na kit'owe tele.

Tommygun------
Początkujący

E tam, pomacaj w sklepie a55 i inną lustrzankę, określ, czy korzystałbyś z tylnego ekranu, który w SLT ma normalny, szybki AF, do tego AF w filmach masz gratis, gabaryt to rzecz względna, miałem a900, później canona 7d, teraz a55 i jest dla mnie ok a nawet bardziej niż ok. EVF w SLT jest dla mnie na plus, korzystam z histogramu na żywo i widzę fotkę przed jej zrobieniem, ogólnie to polecałbym raczej a55 ale pomacaj przed zakupem, bo mi gabaryty pasują ale wiele osób już ma inne zdanie. No i do tego gibany ekranik, dla mnie i moich pleców, kolan i spodni w wielu sytuacjach to rzecz bezcenna.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

fotkiubobiego napisał(a):

chce żeby aparat robił naprawde bardzo dobre zdjęcia a nie byle jakie...

Witaj.
Z powodu powyższego tekstu, pozwolę sobie na wstępie użyć tępego narzędzia, zwanego obuchem: jeśli oczekujesz, że to aparat będzie robił zdjęcia "dobre, a nie byle jakie", to zapomnij o lustrzance. Najlepszy do tego będzie kompakt i to z pełną automatyką. Lustrzanka, użyta w tym celu może być źródłem zawodu i nie spełni Twoich oczekiwań.
Jeśli jednak zrozumiesz już, że to nie aparat robi zdjęcia (sprzętem za kilkadziesiąt tysięcy można robić całkiem byle jakie zdjęcia, a telefonem komórkowym - genialne zdjęcie - pokazywane innym jako wzór do naśladowania), tylko jego operator. I jeśli Ty nie umiesz fotografować (nie - pstrykać fotki), żadna lustrzanka Ci nie pomoże.

Jeśli powyższy wstęp Cie nie zniechęcił, możesz wrócić do rad, udzielanych wyżej przez kolegów :c20

Jako początkującemu poleciłbym jednak A33 lub A55. Z uwagi na wagę, łatwość obsługi i parę gadżetów ułatwiających życie początkującemu :D

------------------------------
fotoamator
fotkiubobiego
Początkujący

Oczywiście że zdjęcia, jak bym chciał filmować to bym kupił sobie kamere;)

a waga dla mnie nie ma znaczenia... ani wielkośc;)

'Tadeusz' - zgadzam sie z Tobą w 100% ;)
tak wiem że nie aparat robi zdjęcia tylko fotograf ;)
sam interesuje sie juz troche fotografią i robie zdjęcia cyfrówką i sporo ludzi mówi że robie lepsze niż nie jeden fotograf z lustrzanką...

ale chodzi mi o to że jak już mam kupić lustrzankę to chce już konkretną ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Oczywiście że zdjęcia, jak bym chciał filmować to bym kupił sobie kamere;)

Też tak twierdziłem... do czasu, aż dostałem w łapki A55 :c34 Gadżet, nie gadżet, ale czasami bardzo przydatny :D

jak już mam kupić lustrzankę to chce już konkretną

Jak konkretna, to może A850/900? W końcu to lustrzanka małoobrazkowa, tylko że cyfrowa :D
Najnowsze produkcje (APS-C), to A580 i A55/33. Można też poczekać na coś, co jak plotki niosą ma się pojawić... niebawem :c18 czyli w tym roku, albo w następnym... A może wystarczy Ci po prostu coś, co już jest - tańsze, ale dobre na początek, a nadwyżkę kasy zainwestować w szkła? Np. A450, A390, czy chociażby A700?

Dość trudno radzić, gdy nie znane są Twoje chęci/możliwości finansowe, preferencje co do tego, co fotografujesz, itd.
W lustrzance, pamiętaj, obiektyw jest ważni8ejszy od korpusu. Może lepiej nadmiar mamony przeznaczyć na dobre szkła?

------------------------------
fotoamator
fotkiubobiego
Początkujący

nie no na A850/900 mnie nie stać...
chodziło mi że z tych modeli co podałem lub jakiś inny... ;)
a funduszem jakim dysponuje to z 3 tyś max do 3,5 tyś ;)
a fotografofał bede w większości ludzi, ale od czasu do czasu też lubie pocykać fotki naturze;)

kilka moich skromnych fot : http://www.maxmodels.pl/fotkiuglobiego.html

czym wie w ogóle różnią A55/55v/55vl/55vy ?

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

sony.pl i porównać sobie każdy model. W dystrybucji w naszym kraju i chyba europy, są tylko wersje z V (gps).

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

A55V - samo body
A55VL - body z 1855
A55VY - body z 1855 i 55200

Tak samo jest z A580 tylko bez literki V.

fotkiubobiego
Początkujący

okej dzięki wam za pomoc ;)
kupię A55.