Podziel się wrażeniami!
Witam, usiłuję podłączyć mój aparat kabelkiem HDMI (mini po jednej stronie) z tv. LG. bez rezultatu. Napiszcie czy jest jakiś sposób, chciałem oglądać fotki w HD na wielkim ekranie. Mój aparat to Alfa 500.
Możesz napisać coś więcej. Np. jaki to LG ile ma wejść? I co robisz?
telewizor, to LG.37.LG 5000. ful.HD. posiada 3 wejścia HDMI. Na 1 mam Tv."N" , na 2 jest kino domowe- ja kabelek podłączyłem do HDMI 3,
Wyłączyłem TV, podłączam kabel HD, następnie podłączam aparat. Teraz załączam tv. i wybieram Hdmi 3 i załączam aparat-przeglądanie zdjęc, na ekranie tv. brak sygnału.
Po kilku próbach aparacie wybrałem: "Sterowanie przez HDMI" na wyłączone i też nic.
A kabelek to jaki masz? Może to on jest winowajcą?
Sprawdzałeś na innych portach HDMI w telewizorze?
Funkcja "Sterowanie przez HDMI" nie ma znaczenia w przypadku telewizora innego niż Sony z funkcją BRAVIA Sync. Funkcja ta pozwala wygodnie zmieniać zdjęcia za pomocą pilota do telewizora.
Co do kabla , trudno powiedzieć, kupiłem go dzień przed świętami chyba za 39 zł. nie pamietam jakiej firmy. Problem w tym , że jak go sprawdzić ? , jutro pojadę do jakiegoś sklepu i sprawdzę go na jakimś tv. sony podłączając aparat. Nie wiem czy się zgodzą , trzeba od czegoś zacząć.
Na innych portach nie sprawdzałem, może za chwilę....teraz leci "Barwy szczęścia", a rodzinka ogląda....
serdeczne dzięki , odezwię się za chwilę.
Witam , sprawdzałem na wszystkich portach w tv. i nic, tylko brak sygnału. Jutro pojadę z kabelkiem , gdzieś może go sprawdzę.
Skoro tu jestem, to może ktoś mi podpowie gdzie w necie są jakieś konkretne porady dotyczące uczenia się i korzystania z możliwości Alfy 500. Kiedyś robiłem fotki Zenitem 12 XP, leży gdzieś w piwnicy, dwie sztuki dla kolekcjonera za darmo. Potem miałem Fujifilm Neksja APS i Panasonic FZ8. Alfe 500 kupiłem nie dawno , z obiektywem kitowym 18-55 sam, do tego dokupiłem obiektyw Minolta 70-210/4, ciężki, ale ładne fotki wychodzą.
Nie wiem czy dobrze , że taki zestaw kupiłem, ale skoro go już mam , to tylko muszę się nauczyć z tego korzystać.
EDIT Lajam:
Proszę nie pisać postów jeden pod drugim, tylko używać opcji "zmień" i uzupełnić treść poprzedniego posta.
Sporo fajnych lekcji możesz znaleźć TUTAJ
No i oczywiście czytaj i pytaj na forum.
zenek127 napisał(a):
Kiedyś robiłem fotki Zenitem 12 XP, leży gdzieś w piwnicy, dwie sztuki dla kolekcjonera za darmo.
Nad tym nie myślałem, gdzie kupić taki pierścień, Fotojoker? , jakie ma symbole , może Allegro.
co do poprzedniej sprawy, podłączenie alfy do tv. brak postępu. Byłem w Media-Expert i tam stwierdzono, że kabel jest ok. bo jest wykryty przez tv.Sony na sklepie, ale aparatu nie widzi. Stwierdzili że aparat jest ustawiony na inną rozdzielczość niż tv. Sprawdzałem u kolegi na Sony Bravia i też nic. Niewiem czy warto inwestować w następny kabel w sklepie Fotojoker, nikt nie da kabelka na sprawdzenie.
Zdecydowanie portale aukcyjne. Czego szukać? Adapter M42=>Sonyzenek127 napisał(a):
Nad tym nie myślałem, gdzie kupić taki pierścień, Fotojoker? , jakie ma symbole , może Allegro.
Wielkie dzięki, mam dwa takie obiektywy, starszy i nowszy , poszukam tego pierścienia i napiszę.