anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Po Warszawskim mitingu a77/a65/nex

cadam-----
Początkujący

Po Warszawskim mitingu a77/a65/nex

Pierwsze spotkanie wypadło "chyba" świetnie ! chyba - albowiem mam nadzieje że stłuczona podczas spotkanie lampa foto nie podniesie ostatecznej ceny a77 :)

przyjazna atmosfera + odpowiedzi ekspertów na większość pytań zadawanych przez ciekawskich ... SUPER!

takie krótkie osobiste spostrzeżenia odnośnie a77 (software 1.02)

- menu bardzo rozbudowane... mnóstwo funkcji ... przed przystąpieniem do zabawy trzeba przeczytać manuala, albo samemu po testować przez kilka godzin...

- korpus leży świetnie w dłoni ... wreszcie jest normalnych rozmiarów (nie tak jak a55 / a580, które były troszkę za małe)

- wiedzieliście że system stabilizacji w a77 podczas kręcenie video działa podobnie jak najnowsza wtyczka w Adobe Premiere Pro stabilizująca obraz przez "dynamiczne obracanie" kadru (wychwytują ów obrót prawdopodobnie czujniki ruchy / przyspieszenia / wychylenia etc) ? w efekcie tracimy fragment klatki ale obraz jest naprawdę bardzo stabilny ... Ot taki wbudowany steadycam :) + nic nie szumi podczas kręcenia, nic nie burczy, nic się nie przegrzewa... a wszystko w 50p ... mniam videodslr ups slt ;)

- EVF - ehm... jednym słowem jest boski ... obraz wygląda praktycznie tak jak będzie wyglądało wykonane / zapisane na karcie zdjęcie... bez porównania do ciemnego i małego wyświetlacza z a350 i ciemnego acz dużego a700... szok... (miłe zaskoczenie)
Lag wyświetlacza? czy ja wiem...

- nie pasuje mi zbyt wystający wyświetlacz główny - dostęp lewym kciukiem do przycisku menu jest jakby utrudniony.
prawy kciuk natomiast ląduje na przycisku record movie ... - również podczas wykonywania zdjęć... hmm ... może można go wyłączyć...

- zdjęcia... ehmm... szum naprawdę przeszkadza... pomijam JPEG - który ma tragiczną odszumiarkę (placki), ale odszumione Rawy ISO 800 / 1600 i więcej (Therapee, Lightroom), nie prezentują dobrej jakości... Software jest w wersji 1.02 czyli nie prototypowa alfa tudzież beta... tylko wersja finalna jak rozumiem. trochę się zdziwiłem... z 50mm 1.4 @ 2.0 na zdjęciach fruwały duszki + obrzeża mają zieloną / niebieską / purpurową poświatę - może to wina obiektywu ?

tak czy inaczej... ja kupuję najpewniej 2 :) tylko nie wiem czy Nexy czy a77 ... jest to najlepszy aparat + kamera na rynku ... i pewnie będzie jeszcze tak przez rok... (do premiery jakiegoś konkurencyjnego produktu, albo jeszcze lepszej pełno klatkowej bestii z SLT ze stajni Sony) trzeba się zastanowić co się chce... ja chcę video + aparat... ktoś kto chce aparat... hmm może w tej cenie lepiej upolować a900 albo a850 ?

13 ODPOW. 13
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

ghost napisał(a):

co do duszków - wynikają one z konstrukcji SLT. wystarczy fotnąć coś z bardzo jasnymi, punktowymi źródłami światła (np. noc - latarnie, w dzień - drobne odblaski słoneczne), a można je znaleźć. nie jest to coś co niszczy zdjęcia, czy występuje w każdym kadrze, ale nie da się ukryć, że się zdarza. tak samo każdy obiektyw, a szczególnie obiektyw z założonym filtrem da w takich warunkach artefakty.

Po zrobieniu moją A55 ponad 7-miu tysięcy fotek tak nocnych na ulicach miast jak w silnym słońcu(np. pokazy w Radomiu) nie znalazłem ani jednego "duszka".
Dodam że nie używam żadnych filtrów oprócz połówek Cokina czasem i często wykorzystuję kitowe obiektywy 18-55 i 55-200 w których nie stwierdziłem nawet zbytniej aberacji przy pełnym otworze

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Ja nie mam statywu żeby sprawdzić z okna, ale na razie moje testy SLT vs DSLR wykazują, że sprawca duszków jest kit 18-55.

Temat duszków to moje takie zadanie małe, ale muszę odzyskać statyw.

Przyznam, że nie robiłem do tej pory nocnych zdjęć a55 więc nie będę się wypowiadać. Dziś tak prowizorycznie mi się nie udało złapać ducha :(

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Lajam napisał(a):

Ja nie mam statywu żeby sprawdzić z okna, ale na razie moje testy SLT vs DSLR wykazują, że sprawca duszków jest kit 18-55.

Temat duszków to moje takie zadanie małe, ale muszę odzyskać statyw.

Przyznam, że nie robiłem do tej pory nocnych zdjęć a55 więc nie będę się wypowiadać. Dziś tak prowizorycznie mi się nie udało złapać ducha :(

Twój statyw najpierw zaliczy Pragę, a potem szybciutko wróci do Ciebie i będziesz mógł szukać duszków :c2

Początkujący

Ok 7 tys zdjęć a55, duszki znalazłem na 2-3 fotkach.
Kwestia PF, to już zależy chyba w sporym stopniu od kątów padania światła na mocno kontrastowych powierzchniach, bo czasem owszem, pokoloruje a czasem w gorszych warunkach nie ponad normę dla danego szkiełka nie znajdę.

Ogólnie - trochę się tego wszystkiego bałem i po bacznym sprawdzaniu wielu zdjęć, szczególnie na początku, po prostu odpuściłem, bo okazało się, że nie taki diabeł straszny.

Teraz czekam jednak na a77, nex7 owszem, korci ale jednak a77 jest mi bardziej potrzebne a nexa7 (z przejściówką albo i bez) kiedyś dokupię.