anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Po Warszawskim mitingu a77/a65/nex

cadam-----
Początkujący

Po Warszawskim mitingu a77/a65/nex

Pierwsze spotkanie wypadło "chyba" świetnie ! chyba - albowiem mam nadzieje że stłuczona podczas spotkanie lampa foto nie podniesie ostatecznej ceny a77 :)

przyjazna atmosfera + odpowiedzi ekspertów na większość pytań zadawanych przez ciekawskich ... SUPER!

takie krótkie osobiste spostrzeżenia odnośnie a77 (software 1.02)

- menu bardzo rozbudowane... mnóstwo funkcji ... przed przystąpieniem do zabawy trzeba przeczytać manuala, albo samemu po testować przez kilka godzin...

- korpus leży świetnie w dłoni ... wreszcie jest normalnych rozmiarów (nie tak jak a55 / a580, które były troszkę za małe)

- wiedzieliście że system stabilizacji w a77 podczas kręcenie video działa podobnie jak najnowsza wtyczka w Adobe Premiere Pro stabilizująca obraz przez "dynamiczne obracanie" kadru (wychwytują ów obrót prawdopodobnie czujniki ruchy / przyspieszenia / wychylenia etc) ? w efekcie tracimy fragment klatki ale obraz jest naprawdę bardzo stabilny ... Ot taki wbudowany steadycam :) + nic nie szumi podczas kręcenia, nic nie burczy, nic się nie przegrzewa... a wszystko w 50p ... mniam videodslr ups slt ;)

- EVF - ehm... jednym słowem jest boski ... obraz wygląda praktycznie tak jak będzie wyglądało wykonane / zapisane na karcie zdjęcie... bez porównania do ciemnego i małego wyświetlacza z a350 i ciemnego acz dużego a700... szok... (miłe zaskoczenie)
Lag wyświetlacza? czy ja wiem...

- nie pasuje mi zbyt wystający wyświetlacz główny - dostęp lewym kciukiem do przycisku menu jest jakby utrudniony.
prawy kciuk natomiast ląduje na przycisku record movie ... - również podczas wykonywania zdjęć... hmm ... może można go wyłączyć...

- zdjęcia... ehmm... szum naprawdę przeszkadza... pomijam JPEG - który ma tragiczną odszumiarkę (placki), ale odszumione Rawy ISO 800 / 1600 i więcej (Therapee, Lightroom), nie prezentują dobrej jakości... Software jest w wersji 1.02 czyli nie prototypowa alfa tudzież beta... tylko wersja finalna jak rozumiem. trochę się zdziwiłem... z 50mm 1.4 @ 2.0 na zdjęciach fruwały duszki + obrzeża mają zieloną / niebieską / purpurową poświatę - może to wina obiektywu ?

tak czy inaczej... ja kupuję najpewniej 2 :) tylko nie wiem czy Nexy czy a77 ... jest to najlepszy aparat + kamera na rynku ... i pewnie będzie jeszcze tak przez rok... (do premiery jakiegoś konkurencyjnego produktu, albo jeszcze lepszej pełno klatkowej bestii z SLT ze stajni Sony) trzeba się zastanowić co się chce... ja chcę video + aparat... ktoś kto chce aparat... hmm może w tej cenie lepiej upolować a900 albo a850 ?

13 ODPOW. 13
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

A700 ma ciemny wizjer? :shock:

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

cadam napisał(a):

...50mm 1.4 @ 2.0 na zdjęciach fruwały duszki + obrzeża mają zieloną / niebieską / purpurową poświatę - może to wina obiektywu?

Stawiam, że to aberracja chromatyczna...

cadam-----
Początkujący

Lajam napisał(a):

A700 ma ciemny wizjer? :shock:

w porównaniu do a77 ? tak. :)

odnośnie aberacji ... pewnie obiektywu wina ... Sony 50mm/1.4 @2.0 ... chociaż w internecie rozwodzą się nad tym iż a33 / a700 daje więcej purple fringing'u (KurtMunger), może podobnie jest w tym modelu. nie wiem / nie jestem pewien, trzeba potestować we własnym zaciszu domowego ogniska... :)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

cadam napisał(a):

chociaż w internecie rozwodzą się nad tym iż a33 / a700 daje więcej purple fringing'u

a700?

cadam-----
Początkujący

Lajam napisał(a):

cadam napisał(a):

chociaż w internecie rozwodzą się nad tym iż a33 / a700 daje więcej purple fringing'u

a700?

przepraszam, chyba spałem jak to pisałem... z testu a33/a700 (KM) wynika iż więcej PF daje a33 - jako SLT, i dalsze moje wnioskowanie iż efekt ten współdzieli jako SLT również a77 ... przepraszam. :c71

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

cadam napisał(a):

w internecie rozwodzą się nad tym iż a33 / a700 daje więcej purple fringing'u (KurtMunger)

Internet jest pełen nawiedzonych testerów, którzy za wszelką cenę próbują udowodnić różne tezy - przychylne, lub nie, dla konkretnej marki/aparatu. A zjawisko, o którym wspominasz udało mi się bez trudu uzyskać (w specyficznych warunkach - ale żeby coś wystąpiło, takie są najczęściej potrzebne) przy pomocy A580, czyli "klasycznej" lustrzanki.
Podobnie sprawa z "duszkami" - nie neguję tego, że komuś udało się takie zjawisko uzyskać, choć mnie, pomimo wielokrotnych prób, to się nie udało, ale za to widziałem (w internecie, a jakże!) zjawisko "duszków" powstałe przy pomocy DSLR, a nawet, jeśli się nie mylę, za pomocą SLR!
Powyższe nie ma bronić idei SLT, jako takiej, ale sądzę, że w odpowiednio dobranych warunkach można uzyskiwać/tworzyć różne zjawiska, jednak z generalizowaniem, bym był ostrożny.

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
spolghost1lgexk
Nowicjusz

tadziu z całym szacunkiem, ale bez bredzenia o duszkach w DSLR, odblaski na obiektywie to coś innego ;-)

co do PF to jest to cecha matrycy, nie lustra półprzepuszczalnego. testowanie tego na różnych matrycach mija się z celem, a jak poszukać, to są w necie zdjęcia ze zdjętą "folijką", z których wynika, że nie generuje ona dodatkowego PF.

co do duszków - wynikają one z konstrukcji SLT. wystarczy fotnąć coś z bardzo jasnymi, punktowymi źródłami światła (np. noc - latarnie, w dzień - drobne odblaski słoneczne), a można je znaleźć. nie jest to coś co niszczy zdjęcia, czy występuje w każdym kadrze, ale nie da się ukryć, że się zdarza. tak samo każdy obiektyw, a szczególnie obiektyw z założonym filtrem da w takich warunkach artefakty.

przy wejściu a77 padło hasło o poprawionych warstwach przeciwodblaskowych - więc i sony zauważyło istnienie problemu.

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

ghost napisał(a):

...ale nie da się ukryć, że się zdarza. tak samo każdy obiektyw, a szczególnie obiektyw z założonym filtrem da w takich warunkach artefakty.

Dokładnie tak.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

ghost napisał(a):

co do duszków - wynikają one z konstrukcji SLT. wystarczy fotnąć coś z bardzo jasnymi, punktowymi źródłami światła (np. noc - latarnie, w dzień - drobne odblaski słoneczne), a można je znaleźć.

Widzisz Maćku, może ja nie umiem robić zdjęć, ale na swoich fotach (robionych w w/w warunkach) ja duszków nie znalazłem (a szukałem bardzo pilnie) :c63 - więc może to nie reguła... :c40
A filtrów, nie zalecam nikomu, w żadnych warunkach.

------------------------------
fotoamator