anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Opinie o A65

profile.country.pl_PL.title
Kocur-74
Początkujący

Opinie o A65

Witam,
Proszę posiadaczy A65 o wpisanie swoich spostrzezen i opinii nt tego aparatu. Z gory dzieki!

102 ODPOW. 102
kuraq.
Poszukiwacz

Tereska używała go na plenerze w Szklarskiej Porębie i dziś wyglądała normalnie... :P

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Odniosłem wrażenie, że coś niedomaga... :c18

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Dibo..
Poszukiwacz

Pojawił się test:

Test A65

FF | APS-C | 8 | 18-250 | 16-50 | 35 | 135 | HVL-F58AM
armalite
Początkujący

"Nie jest może to obraz tak dobry, jak z tradycyjnego wizjera optycznego, ale elektroniczny odpowiednik ma znaczną przewagę w ciemności i półmroku, ponieważ podbija jasność, przez co po prostu widzimy lepiej to co fotografujemy."

Ciekawe zdanie, zwłaszcza jak się je zestawi z tym:
http://www.ewaipiotr.pl/2011/11/sprzet-ma-znaczenie/

Czyli jedni widzą, a inni nie widzą. Choć sądzę, że raczej jest tak, że nikt nie widzi gdy NAPRAWDĘ jest ciemno...

Niestety, obawiam się, że w pełni obiektywne testy tej konstrukcji szybko się nie ukażą, zbyt dużo budzi kontrowersji. Póki co z zamkniętymi oczami można pokazywać który test pisze przeciwnik konstrukcji a który jest w jakimś stopniu tekstem sponsorowanym.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

armalite napisał(a):

Póki co z zamkniętymi oczami można pokazywać który test pisze przeciwnik konstrukcji a który jest w jakimś stopniu tekstem sponsorowanym.

Bardzo odkrywcze :c4
Każdy ma prawo do swojej opinii.Ty masz negatywną. Ale są tacy, którzy mają zupełnie odmienne zdanie od twojego.

Ja lubię wizjer 850tki i mało który aparat daje mi taką frajdę, ale w życiu nie powiem, że EVF to ślepa uliczka. Ci, których znam i kupili SLT, elektroniczny wizjer sprawia frajdę i nie wyobrażają sobie mieć zwykły wizjer.Mówię o osobach, które kupiły i używają. A nie o tych, którzy wzięli tylko do łapki albo opierają się na zdaniu innych.
No ale z wizjerem elektronicznym będzie jak z cyfrą. Najpierw duża grupa psioczyła, a teraz Ci sami ludzie używają cyfry i sobie chwalą. Mimo, że analog i cyfra to zupełnie co innego.

Mam też wrażenie, że dopóki EVF ma tylko SONY, dopóty będzie marudzenie.
Czekam na Nikona. Oni podejmowali już bolesne dla użytkowników decyzje (usunięcie śrubokręta), więc czemu nie :smileytwisted:

akamel.
Doradca

armalite napisał(a):

Póki co z zamkniętymi oczami można pokazywać który test pisze przeciwnik konstrukcji a który jest w jakimś stopniu tekstem sponsorowanym.

Jakoś sugerujesz, że są opinie obiektywne(przeciwników) i sponsorowane. :c18
Jak dla mnie ten wizjer nie jest zły, a nijak nie jestem sponsorowany(nie licząc smyczy i kubka termicznego) :smileyhappy:

armalite
Początkujący

No cóż... Polecam lekturę postu Piotra, jak również dyskusję na DFV. Rzecz dotyczy konkretnego przypadku, gdzie wszyscy robili zdjęcia poza właścicielem A77, który błądził po ciemaku.
Zresztą - chcecie to dajcie na mszę za cudowny wynalazek Sony, mnie to lotto...

Kocur-74
Początkujący

Wizjer to tylko wizjer. Czego tu oczekiwać po tej małej "dziurce"?
Elektroniczna wersja to rozwiązanie zdecydowanie lepsze, tyle, że musi być świetnie wykonane. Wizjer optyczny widzi tylko to, co prezentuje obiektyw (ew. z filtrem) - kadr, ostrość itp. Elektroniczny może widzieć tak, jak "widzi" matryca aparatu. A matryca widzi inaczej niż nasze oko. Stąd zapewne wzięło się to "pojaśnianie" obrazu.
I to własnie matryca rejestruje obraz, a nie wizjer :) Może to nie jest odkrywcze z mojej strony... to tylko takie filozoficzne dywagacje :)
EVF - moim zdaniem kierunek prawidłowy, a jak został zrealizowany w A65 to jeszcze nie widziałem.
Starsi forumowicze (dojrzalśi ;)) pamiętają pewnie przełomową technologię komputerową o nazwie WYSIWYG. Wizjer elektroniczny to jeden z jej przejawów. Tłumaczyć nie będę.

profile.country.en_GB.title
spoltrebor1ofcej
Początkujący

Optyczny tak samo jak elektroniczny mają swoje plusy i minusy, dla niektórych z powodu pewnych plusów korzystniejszy jest elektroniczny, a dla innych odwrotnie. I nie ma co się nad tym rozwodzić....bo tak by można było przez wieki o tym mieć rozkminkę. Nie wiem czym to już było napisane ale jednym z plusów tego cyfrowego wizjera jest (sam Rafiki na prezentacji to powiedział) że wiadomo od razu bez zrobienia zdjęcia jak by ono wyglądało. Lecz jak na razie jestem zwolennikiem optycznego jak na razie, a to tylko z powodu że ta technologia jest jeszcze młoda, a gdy technologia jest nowa to nie zawsze wszystko jest tak jak byśmy chcieli.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

trebor napisał(a):

ta technologia jest jeszcze młoda, a gdy technologia jest nowa to nie zawsze wszystko jest tak jak byśmy chcieli.

Odniosę się tylko do tych słów: to nie do końca tak. Nawet jak technologia jest stara to i tak nie wszystko jest tak jak byśmy chcieli (i bez podtekstów proszę, nie myślę tu o wizjerze czy SLT a ogólnie np. systemach operacyjnych :c20 ).
Jeszcze się taki nie narodził coby wszystkim dogodził - kiedyś, za moich młodych lat mój Tata powtarzał mi takie przysłowie.